Makaleler
1
Merhaba herkese. 5-6 kişilik bir arkadaş grubu olarak FPS oyunu yapmak istiyoruz. Esinlendiğimiz eserler ise Half-life, Doom, COD, Quake ve Wolfenstein. Şu an oyunun hikayesi ve taslakları neredeyse bitti ama oyun motoru konusunda çok kararsız kaldık. İlk başta Source Engine diye düşündük ama vazgeçtik. Bir sürü seçenek arasından seçim yapmak zor tabii ki ve grup olarak konu açmaya karar verdik. Sizce FPS oyunu için hangi motoru kullanmalıyız?

Low poly olacaksa Unity. Onun dışında UE5. Unreal Engine asset konusunda daha avantajlı bence. Küçük bir ekip içinde assetler önemlidir. Ve oyun basit bir şey olmayacak gibi dediğiniz oyunları düşününce. Bu yüzden sadece Blueprint kullanmazsınız. C++ kullanmanız gerekecek bazı yerlerde. Unreal Engine C++'ı da bence zor bunu da hesaba katmakta fayda var. Eğer multiplayer eklemeyi düşünüyorsanız bence Unreal Engine ile daha kolay. Ben FPS oyunu yapacak olsam Unity ile UE5 arasında kalıp avantajlarına bakardım. Ona göre ikisinden birini seçerdim.

Low poly olacaksa Unity. Onun dışında UE5. Unreal Engine asset konusunda daha avantajlı bence. Küçük bir ekip içinde assetler önemlidir. Ve oyun basit bir şey olmayacak gibi dediğiniz oyunları düşününce. Bu yüzden sadece Blueprint kullanmazsınız. C++ kullanmanız gerekecek bazı yerlerde. Unreal Engine C++'ı da bence zor bunu da hesaba katmakta fayda var. Eğer multiplayer eklemeyi düşünüyorsanız bence Unreal Engine ile daha kolay. Ben FPS oyunu yapacak olsam Unity ile UE5 arasında kalıp avantajlarına bakardım. Ona göre ikisinden birini seçerdim.
Yazılım dilleri konusunda sorunumuz yok hepimiz üst düzey biliyoruz

İlk başta Source Engine diye düşündük ama vazgeçtik.
Valve'in guncel Distributing Source Engine Games/Mods makalesinde artik ''Source oyunumu Steam'de satabilir miyim?'' sorusu bulunmadigi icin Valve hala Source lisansi veriyor mu emin degilim ancak veriyorsa bile bu motorla ''oyun'' yapmak mesakatli bir surec.

Soru hala bulunurken sunlari iceriyordu:
Q. Can I sell my Source Engine game on Steam?

A. Yes, but there are a few requirements:

You will need to complete an additional agreement for distributing a paid Source Engine product on Steam.
If you are using the RAD tools included with the Source SDK, you will need to contact RAD for information and cost associated with licensing MILES and/or BINK.
For any Source Engine game that charges money, Havok needs to be paid a licensing fee of $25,000 for the physics engine. You will need to pay this fee up front before making your game available for sale on Steam.
You can only sell your Source Engine game via Steam unless you get a full Source Engine license.
Kisacasi Steam uzerinden Source oyununuzu satarsaniz, Source fizik motoru icin kullandigindan dolayi Havok'a lisans ucreti oduyorsunuz. Source'da RAD Tools'dan bir tek yanilmiyorsam BINK Video kullaniliyordu, onu kullanmaniz sart degil ancak kullanirsaniz sayet ona da belli bir ucret oduyorsunuz. Bunlar disinda Valve'in ne kadar ucret talep ettigi de merak konusu tabii.

Bu makalede bahsi gecen soru hala varken ''Havok artik Microsoft'un bunyesinde oldugu icin bize guzellik yaptilar, bu yuzden lisans ucreti odemeniz zorunlu olmayabilir'' tarzinda bir cumle gordugumu cok iyi hatirliyorum, bu yuzden BINK Video kullanan yerler yerine BINK icin yazilmis kodlari duzenleyip SDK Base 2013 tabanini WebM gibi dosya turlerini kullanmaya hazir hale getirirseniz ve oyununuzu Steam uzerinden paylasirsaniz Valve da direkt size lisansi ucretsiz bile verebilir, bu sayede de ucretsiz (Steam'de urunu satmanin bedelini saymazsak) kullanabilirsiniz gibi. Source 1 odak noktalari olmaktan cikali zaten yillar oluyor.

Yine de dedigim gibi, mesakatli bir surec. Source kullandiginiz icin projenizi kapali koridorlara mahkum birakiyorsunuz. Dinamik bir aydinlatma sistemi yok. Varsayilan golge sistemleri cagin cok gerisinde. Motorun kendi araclarini kullanmasi asiri derecede zor ve arayuzleri cagin asiri gerisinde.

Valve'dan ozel olarak CS:GO branchinde (yani SDK 2013'ten daha guncel kodlu) olacak sekilde Source Engine kodu talep edebiliyorsunuz ve bu branch cok daha guncel ve ozellik konusunda daha zengin oldugu icin durumu cok daha iyilestirecektir ancak vermeme ihtimalleri var ve siz bu kodla ucretsiz SourceMod degil ''oyun'' yapacaginiz icin ucretsiz vermeyeceklerdir pek muhtemelen. Bunun disinda Valve IP'lerinden asset kullanma isine de Valve hic sicak bakmiyor, bu yuzden butun assetleri kendiniz yapmalisiniz.

Half Life/Portal evreninde falan gececek olan bir sey yapiyor olsaydiniz ve bundan gelir elde etmek istiyor olmasaydiniz Source dusunulurdu ancak sizin icin pek uygun bir motor degil.

''Boomer shooter'' tarzi bir sey yapacaksiniz galiba. Ustte verilen low-poly icin Unity onerisi guzel ancak yerinizde olsaydim Godot kullanirdim. Indie oyun yapiyorsunuz, sanirsam ogrencisiniz ve hobi projesi olacak gibi, asset kalitesi de saydigim sebeplerden oturu ucuk bir sey olamaz tabii. Bu yuzden Unity/UE'nin vakit ve para yukune girmenize acikcasi gerek yok. Bu iki motorda sizin kullanmayacaginiz ancak sonradan proje buyuyunce hem vakit hem de finansal olarak katlanmaniz gereken o kadar arac (yani bloat) var ki mesela...

Bunun disinda Godot kullanmak istemiyorsaniz indie gelistiriciler icin daha kolay scalability sagladigi ve C# ile kod yazdirttigi icin Unity oneririm.

Projeye yeter ki baslayin, sonrasi kolay geliyor.

''Boomer shooter'' tarzi bir sey yapacaksiniz galiba. Ustte verilen low-poly icin Unity onerisi guzel ancak yerinizde
olsaydim Godot kullanirdim. Indie oyun yapiyorsunuz, sanirsam ogrencisiniz ve hobi projesi olacak gibi, asset kalitesi de saydigim sebeplerden oturu ucuk bir sey olamaz tabii. Bu yuzden Unity/UE'nin vakit ve para yukune girmenize acikcasi gerek yok. Bu iki motorda sizin kullanmayacaginiz ancak sonradan proje buyuyunce hem vakit hem de finansal olarak katlanmaniz gereken o kadar arac (yani bloat) var ki mesela...

Bunun disinda Godot kullanmak istemiyorsaniz indie gelistiriciler icin daha kolay scalability sagladigi ve C# ile kod yazdirttigi icin Unity oneririm.

Projeye yeter ki baslayin, sonrasi kolay geliyor.
Bende önceden düşük sistemli bilgisayarımla Godot ile ufak çaplı indie oyunlar yapmıştım yapay zeka'nın (ChatGPT) yardımları ile. Cidden çok açık kaynaklı özgür motor.