Her gün 5-6 saat öğrenme + Fransızca içerik tüketecek şansı varsa ve düzgün bir öğrenme metodu uygulamışsa belki dediğin gibi olur ama günde 5-6 saat çok olası bir senaryo değil.
Belirli bir seviyeye gelince pek zor olmuyor ama 5-6 saat için cidden çok fazla boş zaman gerekiyor. Yolda Reddit’teki bir konuyu okuması ya da Hugo gibi bir kanaldan haber dinlemesi bile yeterli olabiliyor. Film izlerken, müzik dinlerken ve podcast dinlerken Fransızca dinleyebilir ama A1 seviyesinde film izlemeye kalkarsa bir saatte binlerce kelimeye bakması gerekir ve bir şeye de yaramaz. İlgisini de kaybeder.
C2 seviyesi için çalışırken aylarca Fransızca dışında duyduğum dil olmadı desem yeridir.
Yoksa 12. ayın sonunda DELF B2 verdim ama hem tek derdim üniversite dersleriydi hem günde ortalama 4-5 saat civarı vakit ayıracak kadar odaklanmıştım hem sık sık Fransa'ya gidebiliyordum hem de birebir özel ders alıyordum.
Benim de Isère doğumlu Fransız bir öğretmenim vardı. İspanya’ya kocası için taşınmıştı. Hayatımda gördüğüm en komik insan olabilir. Bir ara ziyaretine kesinlikle gideceğim birisi. Özellikle ders ve anılarını anlatsın diye bekliyordum. Kadın bana her ay 1 saat Fransızca sunum yaptırıyordu, her iki haftada bir 10 dakika ses kaydı attırıyordu, her ders mektup falan yazdırıyordu ve haber sunduruyordu. Derste de tek Fransızca konuşuyorduk. Ders anlatırken İspanyolca falan duyunca “J’entends l’espagnol ? C’est quoi ?” modunda şaka yapıyordu. Bir gün yolda birisi “déja vu” derken İspanyolca duyduğu için ne olduğunu anlamamış, kelimeleri yürütürken de kötü çaldıklarından ve çalarken bari iyi çalmaları gerektiğinden bahsetmişti ama bir nefreti yok, sadece İspanyolların yüksek sesle konuşması gibi gariplikleri ile alakalı hep şaka yapıyor.
İlk derslerinde Türkiye’den geldiğim için böyle eğitim kalitesine alışık değildim, çoğu kelimeyi duyamıyordum ve sonra B2 sınavını kolaylıkla geçebilmiştim. Bu dönemde de sık sık Fransa’yı gezdiğim ve birçok arkadaşım olduğu için bir ton aksana alıştım. En fazla 10 ay sürmüştür. Ondan sonra da kendim C2 için çalıştım ve geçtim.
1 yılda konuşma kısmından 20 puanı geçmek çok zor, o sürede hem Fransa'da hem öğretmenle konuşma fırsatlarımı iyi kullandığım halde 20 puanda kaldım. Okuma ve yazma kısımlarından bu sürede tam puana yakın almak çok zor değil. Dinleme kısmında 1 yılda 15 puanı geçen öpüp başına koysun.
Ben en düşük puanları en başta dinlemede alıyordum. Korkulu rüyam gibiydi. Daha sonra duya duya alıştım. İnsanların konuşma stilleri ile alakalı birkaç makale okudum ve “e muet” ile alakalı bilgi edinmem bana çağ atlattı. Dinlemelerde de hep oradan tam puan aldım. Kanadalı biri gelse bile zorlamıyor artık. Bazı rapçiler de hoşuma gitmeye başladı.
Tabii ki Afrika ülkeleri ile Marsilya ve Paris gibi şehirler arasında farklar oluyor. Parisliler kovalayan var gibi konuşuyor, Marsilya’da da çok fazla göçmen etkisi var. Ülkenin o taraflarındaki aksan da farklı.
Konuşma sınavından 25 puan almanın sırrı şu adam:
Bienvenue sur French School TV ! Chaque semaine on vous propose une vidéo longue le dimanche, des shorts tous les deux jours en semaine, des podcast vidéos et un cours en direct et gratuit par semaine ! Vous voulez prendre des cours de français avec nous et passer au niveau supérieur ? Nous...
Fransızca öğretmenimden aldığım taktikler de belli: Bol bol bağlaç ve kelime tekrarından kaçınmak. Bir de resmîyet seviyesini korumak gerekiyor.
3 harfli bir kelimenin bile 3 farklı şekilde telaffuz edildiği dinleme kaynaklarına denk gelecektir, o zaman bir aydınlanma yaşar.
“Je te le dis.” demenin bile bir ton yolu var. Bazen belirli kelimelerin tamamen yutuluşu da eğlenceli. Liaison da zorlayabilir.