SF26 68

Üstün
İkisi için ayrı ayrı 4-4.5 saatlik süreler ayıracağım. Ortalama ne kadar sürer? Gerekirse bizim YKS için çözdüğümüz dil bilgisi soru bankaları gibi soru bankalarından alacağım tamamen kavrayabilmek için.
Hem kariyerim için hem de diğer kültürlere adapte olabilmek için hem de Avrupa'nın önemli dillerinden olmalarından ötürü bu dilleri öğrenmek istiyorum.
Bu dillerle işimi bitirdikten sonra Almanca'ya da geçmek gibi bir niyetim var.

Dil öğrenmek mi istiyorsunuz yoksa sınava hazırlanmak mı önce buna karar vermeniz lazım. O soru bankaları tam bir fiyasko. Şöyle örnek vereyim herhangi bir bölümü ingilizce okuyan ya da direkt dil çıkışlı olan bireyler bile ingilizce konuşamıyor. Kaldı ki liseden itibaren sayalım en az 8 senelerini sadece bu alana verdikleri halde. Sizin yapmanız gereken şey şu: Hedef dildeki en yaygın 1000 kelime ve temel cümle yapılarını öğrenip, bol bol ana dil konuşmacılarına ait videolar izlemelisiniz. Kulağınız dile alıştıktan sonra kariyer için hangi alanı seçtiyseniz o alana dair kelimeler ve bağlamlar üzerinde duracaksınız. B2, C1 klişesini de bir kenara bırakmanızda fayda var. Çoğu gerçeği yansıtmıyor. Çünkü gerçek seviyeyi belirleyen şey sadece dil bilgisi değildir. Konuşma, anlama, yazma ve dinleme becerileri bir bütün halinde değerlendirilmelidir. Beni yanlış anlamayın dil bilimci falan değilim. Sadece olması gerekeni söylüyorum. O yüzden hedefiniz daha gerçekçi olsun, gerisi zamanla olur.

Son düzenleme:
Öğrenme yönteminin sende verimli olduğunu varsayarsak Fransızca'da gramer/kelime bilgisi olarak 9-12 ay arası sürede B2'yi bitirirsin. Anlamakta zorluk çektiğin konular olduğunda daha da fazla zaman ayırabilirsin.

Tabii bu konuşulanların çoğunu anlayabileceğin ya da rahat konuşabileceğin anlamına gelmiyor. Bunları dile sürekli kendini maruz bırakarak, anlamak ve konuşmak için kendini sürekli zorlayarak daha uzun vadede sağlarsın.

Ayrıca bu tavsiyemi göz ardı etme, Fransızca kadar istisnası çok olan bir dil için kesinlikle iyi bir öğretmenden destek al. C1 oldum diyerek yaşını doğru söyleyemeyen, artikelleri hatalı yapanlardan olma ihtimalin yüksek.

İki dili aynı anda öğrenmek çok zor iş. Dil denen şey hakimiyet gerektiriyor, konuşmaya/kullanmaya bağlı olarak gelişiyor. Kullanmak istediğin bir dili belirle, telefonun dilini o dile ayarlayıp, o dilde videolar izle. Otomatik olarak gelişecektir,

İkisi için ayrı ayrı 4-4.5 saatlik süreler ayıracağım. Ortalama ne kadar sürer? Gerekirse bizim YKS için çözdüğümüz dil bilgisi soru bankaları gibi soru bankalarından alacağım tamamen kavrayabilmek için.
Hem kariyerim için hem de diğer kültürlere adapte olabilmek için hem de Avrupa'nın önemli dillerinden olmalarından ötürü bu dilleri öğrenmek istiyorum.
Bu dillerle işimi bitirdikten sonra Almanca'ya da geçmek gibi bir niyetim var.

Günde 4–4.5 saatlik düzenli çalışma ile Fransızca ve İspanyolca gibi Latin dilleri, ortalama 9–12 ayda B2 seviyesine getirilebilir. Bu süreçte dil bilgisi temellerini oturtmak için YKS tarzı soru bankaları gibi kaynaklardan da faydalanmak mantıklıdır.
Her iki dili kavradıktan sonra Almanca'ya geçmek, hem zihinsel geçiş hem de verimlilik açısından daha sağlıklı olur. Özellikle kariyer, kültürel uyum ve Avrupa merkezli planlar için izlenen yol oldukça yerinde.

İki dili aynı anda öğrenmek çok zor iş. Dil denen şey hakimiyet gerektiriyor, konuşmaya/kullanmaya bağlı olarak gelişiyor. Kullanmak istediğin bir dili belirle, telefonun dilini o dile ayarlayıp, o dilde videolar izle. Otomatik olarak gelişecektir,
Yaklaşık 6-7 senedir İngilizce kullanıyorum laptop ve telefonu zaten. Teşekkür ederim.

Öğrenme yönteminin sende verimli olduğunu varsayarsak Fransızca'da gramer/kelime bilgisi olarak 9-12 ay arası sürede B2'yi bitirirsin. Anlamakta zorluk çektiğin konular olduğunda daha da fazla zaman ayırabilirsin.

Tabii bu konuşulanların çoğunu anlayabileceğin ya da rahat konuşabileceğin anlamına gelmiyor. Bunları dile sürekli kendini maruz bırakarak, anlamak ve konuşmak için kendini sürekli zorlayarak daha uzun vadede sağlarsın.

Ayrıca bu tavsiyemi göz ardı etme, Fransızca kadar istisnası çok olan bir dil için kesinlikle iyi bir öğretmenden destek al. C1 oldum diyerek yaşını doğru söyleyemeyen, artikelleri hatalı yapanlardan olma ihtimalin yüksek.
Writing işini 1 yıl içinde bitiririm diye düşünüyorum hocam zaten, speakingte hata payımı olabildiğince azaltmak için önerebileceğiniz şeyler var mı?
Bu arada ikisini aynı anda yürütmeyi düşünüyordum ama acayip zor olacağında mutabıksak tek bir dil üstünden ilerleyeyim.
Son tavsiyeniz için ayrıca teşekkür ederim, iyi bir kurs var mı bildiğiniz?

Writing işini 1 yıl içinde bitiririm diye düşünüyorum hocam zaten.
Çekimler, bazı artikeller ve sözlük yardımlarıyla 6-8 ay arasında birkaç yüz kelimelik basit makale yazabilecek hale gelirsin. Yalnız A1 kısmını sakın bir an önce bitirmeye çalışma, en az 2 ayında o seviyedeki temeli kusursuz oturtmaya çalış. Özellikle B1-B2 seviyelerinde büyük faydasını göreceksin. Present ve bu zamandaki fiil çekim mantığını iyice oturt, istisnası olan fiileri öğrenmeye çalış. Başka zamanları öğrenmeye geçtiğinde bu da sana kolaylık sağlayacak.

Speaking'de hata payımı olabildiğince azaltmak için önerebileceğiniz şeyler var mı?
İstersen uygulamalar üzerinden sürekli konuşmaya çalış istersen kendi kendine konuş fark etmez. 11 yıldır Fransızca biliyorum, 9 yıldır iş için kullanıyorum hâlâ ben de bazı zamanlarda basit konuşmaya çalışıyorum. Özellikle düşünme vakti olmadan konuşacağım zamanlarda passe/imparfait değil passe compose, futur değil futur anteriur gibi çekim mantığı çok daha basit olan zamanları tercih edebiliyorum. Basit bir hile gibi düşünebilirsin bunu ama tabii tam karşılığı değil. Indicatif Plus-que-parfait, subjonctif passe/imparfait konuşurken sorun yaşamamaya son 3-4 yılda başladım.

Bu arada ikisini aynı anda yürütmeyi düşünüyordum ama acayip zor olacağında mutabıksak tek bir dil üstünden ilerleyeyim.
Fransızca sanıldığı kadar zor bir dil değil ama başka bir dille birlikte özellikle bu kadar istisnası ve dinleme/konuşma zorluğu varken öğrenilmeye çalışılmaması gereken bir dil.

Son tavsiyeniz için ayrıca teşekkür ederim, iyi bir kurs var mı bildiğiniz?
Maddi durumun yeterliyse kesinlikle birebir ders al, öğretmenin de iyi olduğundan emin ol. Üniversitedeyken özel ders alarak öğrendim, ilk öğretmenim C2 olmak üzere olduğunu iddia eden biriydi ama 6. aydayken basit hatalar yaptığını fark ettiğimde değiştirdim. Ne yazık ki Galatasaray Lisesi ya da Saint Joseph gibi okullar hariç Türkiye'de iyi Fransızca öğreten yer pek yok gibi. Kurs bazında da tavsiye veremem, birebir eğitim aldım başka yerleri bilmiyorum.

Son düzenleme:
Çekimler, bazı artikeller ve sözlük yardımlarıyla 6-8 ay arasında birkaç yüz kelimelik basit makale yazabilecek hale gelirsin. Yalnız A1 kısmını sakın bir an önce bitirmeye çalışma, en az 2 ayında o seviyedeki temeli kusursuz oturtmaya çalış. Özellikle B1-B2 seviyelerinde büyük faydasını göreceksin. Present ve bu zamandaki fiil çekim mantığını iyice oturt, istisnası olan fiileri öğrenmeye çalış. Başka zamanları öğrenmeye geçtiğinde bu da sana kolaylık sağlayacak.

İstersen uygulamalar üzerinden sürekli konuşmaya çalış istersen kendi kendine konuş fark etmez. 11 yıldır Fransızca biliyorum, 9 yıldır iş için kullanıyorum hâlâ ben de bazı zamanlarda basit konuşmaya çalışıyorum. Özellikle düşünme vakti olmadan konuşacağım zamanlarda imparfait değil Pass'e compose, futur değil futur anteriur gibi çekim mantığı çok daha basit olan zamanları tercih edebiliyorum. Basit bir hile gibi düşünebilirsin bunu ama tabii tam karşılığı değil.

Fransızca sanıldığı kadar zor bir dil değil ama başka bir dille birlikte özellikle bu kadar istisnası ve dinleme/konuşma zorluğu varken öğrenilmeye çalışılmaması gereken bir dil.

Maddi durumun yeterliyse kesinlikle birebir ders al, öğretmenin de iyi olduğundan emin ol. Üniversitedeyken özel ders alarak öğrendim, ilk öğretmenim C2 olmak üzere olduğunu iddia eden biriydi ama 6. aydayken basit hatalar yaptığını fark ettiğimde değiştirdim. Ne yazık ki Galatasaray lisesi ya da saint joseph gibi okullar hariç Türkiye'de iyi Fransızca öğreten yer pek yok gibi. Kurs bazında da tavsiye veremem, birebir eğitim aldım başka yerleri bilmiyorum.

TR de daha İngilizce bilmiyorlar, böyle dillerin kursunu veren çok az yer var ve aşırı derecede paraya mâl oluyor bu yüzden ne kadar istekli olsanda Türkiye'de çok zor yakın arkadaş ve sevgili gibi birisi olmadan yeni bir dil öğrenmek neredeyse imkansız.

Özel ders zaten alırsa 2 kat daha fazla para verecek.

Rezalet bir ülkeyiz dünya konumundada en düşük ülkelerden biriyiz İngilizce bilme oranında, kurs filan anca İstanbul çevresinde yaşarsan belki bulursun.

Türkiye'de çok zor yakın arkadaş ve sevgili gibi birisi olmadan yeni bir dil öğrenmek neredeyse imkansız.

Özel ders zaten alırsa 2 kat daha fazla para verecek.
Doğru, Fransızca anadilinde eğitim görmüş kişiler hariç Türkiye'de iyi Fransızca bilen bir öğretmene denk gelmek piyango gibi olur, iyi bilenlerin de ücretleri en az 2 kat fazla olur. Diyelim yeterli maddi durumu var konu sahibinin, 2 kat fazla para vermemek için öğrenmesin mi? En azından bir kursa bile gitse artık elinin altında yapay zeka var, aylık 500 TL vererek onu olası hataları yakalayabilmek için kullanabilir doğru prompt vererek. Eskiden bu imkan da yoktu, ben 6. ayda fark ettim ilk öğretmenimin o kadar da iyi bilmediğini mesela.