FreeBSD nedir ve kullanılmaya değer mi?

Arkadaşlar, ben kendim test amaçlı bazen laptopa Dual-boot olarak Linux dağıtımları kurarım. Bu aralar FreeBSD ile ilgili birçok video vb. şeyler görmeye başladım. Kendim de bu işletim sistemini deneyimlemek istiyorum. Sizce FreeBSD kullanmaya değer mi, ne amaçlar için kullanılır ve Linux dağıtımlarından ne gibi bir farkı var?
FreeBSD cok guzel bir sistemdir ama muhtemelen ve ozellikle laptop kullaniyorsan uyumluluk sikintisi yasarsin.

Batarya uyumsuzluğuna kadar yolu mu var?
Öyle değil, Laptoplara ait spesifik yapılandırmaların çoğu FreeBSD üzerinde yok, hatta Linux üzerinde bile bazılarının yok. Bunlar güç yönetimi olsun, işlevselliği olsun, ACPI yönetimi olsun vesaire...

Driver konusuna gelirsek; üreticiler zar zor Linux desteği sunuyor, FreeBSD tarafında da kimse uğraşmıyor (en iyi örnek WLAN ve Bluetooth olabilir).

FreeBSD esnek, basit ve güçlü bir işletim sistemidir, daily olarak kullanmak biraz garip olur ama Server ya da IoT olarak kullanılabilir, gayet de güzel olur.

FreeBSD hocam avantaj açısından Linux'tan pek bir üstünlüğü yok ama buna rağmen uygulama uyumsuzluğu ve donanım uyumsuzluğu riski çok yüksek. Arch veya Debian daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Laptopa kurarsanız muhtemelen sarjı çok hızlı biter, Wi-Fi ve Bluetooth'unda çalışmama ihtimali yüksek.

Free BSD de uyumsuzluk sorunları fazla var örnek verirsem ekranın 0 Hz gibi görme Wi-Fi hiç olmama ve paket yöneticisi sorunları çok fazla.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt