Makaleler
1
Merhaba.

LinkedIn'de iş ilanlarına bakıyorum ama açıkçası çoğunun bana uygun olmadığını fark ettim. O kadar fazla teknoloji ve uzmanlık alanı var ki, hangisini bilmem gerektiğini bile kestiremiyorum. Sadece HTML ve CSS bilgim var ama bu seviyede kimsenin para vereceğini sanmıyorum.

Bu yüzden şunu merak ediyorum:
Benim gibi teknik bilgisi sınırlı biri, freelance işlerde aracılık yaparak (yani işi başka bir uzmana devrederek) para kazanabilir mi?
Böyle bir sistem mantıklı mı? Nasıl bir yol izlemek gerekir?

Bir nevi danışman falan olunabilir belki ama bizim ülkemizde küçük esnaf ya da orta esnaf hiç web sitesi yaptırmıyor desek yeridir. Yemek dükkanlarının Instagram ve Yemeksepeti sayfası oluyor.

Aslında bu bir ihtiyaç bulup, ona göre yazılım çıkartman, daha elle tutulur olabilir.

Buna harcayacağın gereksiz zamana kendine daha fazla şey katabilirsin htlm ve css biliyorsan yanlarına javascript de öğren pyton c diye ilerle.
Ne kadar öğrenirsem öğreneyim onların taleplerine yetmiyor.

Bir nevi danışman falan olunabilir belki ama bizim ülkemizde küçük esnaf ya da orta esnaf hiç web sitesi yaptırmıyor desek yeridir. Yemek dükkanlarının Instagram ve Yemeksepeti sayfası oluyor.

Aslında bu bir ihtiyaç bulup, ona göre yazılım çıkartman, daha elle tutulur olabilir.
Ben yurtdışı için bahsediyorum hocam. Azerbaycan ve Türkiye için demiyorum.

@Recep Baltaş yorumunuzu beklerim.

Mesela @Recep Baltaş yazılım bilmiyorum anladığım kadarıyla. Peki bu adam kendini nasıl geliştirdi. Mesela site kurdursam birilerine para kazanabilir miyim makale yazdırarak ve s?

Ne kadar öğrenirsem öğreneyim onların taleplerine yetmiyor.

Ben yurtdışı için bahsediyorum hocam. Azerbaycan ve Türkiye için demiyorum.

@Recep Baltaş yorumunuzu beklerim.

Mesela @Recep Baltaş yazılım bilmiyorum anladığım kadarıyla. Peki bu adam kendini nasıl geliştirdi. Mesela site kurdursam birilerine para kazanabilir miyim makale yazdırarak ve s?
Ben çalışmıyayım birileri benim için çalışsın diye düşünüyorsun galiba ama o işler öyle yürümüyor.
Hadi siteyi yaptırdın diyelim makale yazacak adamı da buldun ama kim hayrına makale yazmakla uğraşacak? Onlara da para lazım, site tutacak tutmayacak belli değil sürekli reklam yapman lazım yerleşene kadar piyasaya şansa bakıyorda biraz, öyle armut piş ağzıma düş planım olsa kendim yaparım zaten ama kolay değil o işler öyle söylendiği yada söyleneceği kadar.

Ben çalışmıyayım birileri benim için çalışsın diye düşünüyorsun galiba ama o işler öyle yürümüyor.
Hadi siteyi yaptırdın diyelim makale yazacak adamı da buldun ama kim hayrına makale yazmakla uğraşacak? Onlara da para lazım, site tutacak tutmayacak belli değil sürekli reklam yapman lazım yerleşene kadar piyasaya şansa bakıyorda biraz, öyle armut piş ağzıma düş planım olsa kendim yaparım zaten ama kolay değil o işler öyle söylendiği ya da söyleneceği kadar.

Hocam ne yapabiliriz peki para harcayayım diyorsan o da sorun değil de ne yapayım bilmiyorum :(

Hocam ne yapabiliriz peki para harcayayım diyorsan o da sorun değil de ne yapayım bilmiyorum :(

Özellikle etrafınızda programlama bilen birileri olması lazım siz onlara işi götürmelisiniz bulupta, ya da para ile demişsiniz basit oyun fikirleri belirleyin ucuza çalışan freelancerlara gidip bu oyunu yaptırın sonra da Google playde falan yayınlayıp reklam geliri edinmeye çalışın şöyle çok oynananlara son zamanda popüler olan oyunlara falan bakarsan zaten ne kadar basit saçma salak yapımlar olduğunu görürsün ama çoluk çocuk seviyor reklam görüp tıklayıp indiriyor.
E tabii reklam demişken değineyim oyun yaptırmak tek kısım değil reklamına da para vermen lazım Google bedavaya reklam vermiyor. HTML CSS yanına bir şeyler daha eklemeye çalışın örneğin PHP ve veri tabanı bu sayede site tasarımı vb konularında başkalarına ihtiyacınız olan seviye düşer veri tabanı falan da eklerseniz listeye kendiniz yaparsınız site işlerini.
Başka ne işlerde kendinizi geliştirdiniz falan bilmiyorum ancak kodlama dillerini biraz anlarsanız ki en basitinden Python anlasanız yapay zekaya birçok farklı dilde uygulama tasarlatabilirsiniz az çok anlayacağınız için.
Bunlar haricinde SEO denen konuyu da iyice bir araştır bunu başkalarına bırakırsan gene kitlerler biraz şans işi de zaten biraz başkasına para verip şansa bırakacağına kendin öğren bir strateji geliştir ona göre yap planını paran cebinde kalsın.
Bazı oyun motorları görsel programlama denen bir şeyi de sağlıyor onlara da göz atabilirsiniz biraz daha kolay gelir belki.
Kod editörü olarak VS Code altyapısını kullanan ve yanında llm (yapay zeka) çalıştıran Void adında bir uygulama da gördüm yakın zamanda buna da bakabilirsin işini kolaylaştırır.
Bahsettiğin konudan ilerlersek de çevrenin olmadığı senaryoda pratik düşünmelisin kendini Türkiye ve Azerbaycan'da iş yapmayacağım diye sınırlama aracı adam böyle sınırlamaz kendini her an her tarafla iletişimde ol tarayıcında işinle ilgili her site hep aktif olsun her mesaja dön işleri istedikleri fiyatlara bak sonra dön bunun gibi şeyler yapanlar kimler ne kadar istiyorlar diye bak hepsine tek tek bak gerekirse fiyat/performans denen şeydeki performans esasında kalitedir kaliteden ödün verip de en ucuz isimlere yönelme kendinde piyasayı düşürüp durma. Gerekirse başka ülkelerden de freelancerlara iş vereceğin için para değerlerini gözden kaçırma sürekli dikkat etmen gerek bu konuya zarara girme sonra gerekirse kendine uluslararası bir site yap Bionluk gibi ya da birilerine yaptır en basiti budur freelancerlar senin sitenden iş bulup yapsınlar sadece platform sağlayıcısı olduğun için parayı kırarsın tabii bu oldukça masraflı bir seçenek olacaktır ve işleri büyütmek için birilerini gerçekten işe alıp maaşa bağlamaktan çekinme.

Ya genelde yazılım bilgisi o kadar iyi olmayıp ticari kafası basan tipler olduğuna dair bir şeyler duymuştum, masal mıydı inan bilmiyorum, ama onun için de kodlamayı hatim etmiş ama ticari tarafı fazla sevmeyen bir developer arkadaşa ihtiyacınız var gibi.