Merhaba, hoş geldiniz. Bugün sizlere naçizane 750 TI kartımla bile Cyberpunk 2077 gibi bir oyunda nasıl 50-70 FPS arası alabildiğimden bahsedeceğim.

Başlamadan önce not:

Bahsedilen mod sadece NVIDIA 2000-3000 serisi gibi kartlar için özel değildir, 1000 serisi hatta benim kullandığım gibi 700 serisi kartlarda, AMD kartlarda da kullanabilirsiniz.

Öncelikle elimizde bazı mod dosyalarının bulunması gerekiyor, bu dosyaları internetten bulabilirsiniz fakat ben Sosyal üyeleri için hepsini tek bir arşiv haline getirip Google Drive üzerine yükledim rahatlık olsun diye. Ben bulurken bir ton şeyle uğraştım, siz uğraşmayın.

Dosyayı indirdiğinizde bir arşiv dosyası olarak inecek ve içinde şu dosyalarla karşılaşacağız:

1704116868639.webp

Buradaki dosyalar kullanacağımız dosyalar fakat bunların hepsi oyunların spesifik olarak ne istediğine göre değişiyor, yani hepsini bir anda atmayacağız. Bunun için LukeFZ'nin hazırladığı desteklenen oyunlar ve hangi sürümleri desteklediği yazılı olan bir excel dosyasına bakmamız gerekiyor.

Bu linke tıkladığımızda karşımıza çıkan ekrandan desteklenen oyunları ve desteklenmesi için gerekli şeyler varsa onları görebiliriz, hepsini anlatacağım.

1704116999958.webp

En basit aşama, kullanacağımız dosyayı seçmek, yani sürümü seçmek.
Burada yapmanız gereken şey listeden desteklenen oyunlar arasından istediğiniz oyunu seçip, Mod Version sekmesindeki (üstten 3. sekmede) mavi yazının ne olduğuna bakmak olacak. Burada yazan şey, bize kullanacağımız dosyayı verecek.

Örneğin: Ben Cyberpunk 2077 için kuracağım, Cyberpunk 2077'nin yanındaki Mod Version sekmesinde yazan yazıya bakıyorum.

1704117150161.webp

FSR2FSR3_220v0.6.0 or later olarak belirtilmiş, bu da demek ki dosyalarımızdan sonu 220 ile biteni kullanacağız.
FSR2FSR3_210v0.5.0 or later şeklinde olsaydı mesela, 210 ile biteni kullanacaktık.
Bahsettiğim dosyalarsa, zaten indirdiğimiz dosyalar dediğim gibi.

1704117249171.webp

Mesela atıyorum Cyberpunk 2077 için dediğim gibi 220 sürümü belirtilmiş, 220 olan dosyanın içerisine girip içindeki tüm dosyaları oyunun ana .exe dosyasının bulunduğu kısma kopyalıyoruz. Fakat tekrar dediğim gibi oyunun .exe'sinin bulunduğu kısma.

Yani mesela oyunun dizinine atarsınız fakat oyun dizininin içinde farklı bir klasörde olursa olmaz. Oyunun çalıştırılabilir dosyasıyla aynı yola yapıştırmanız gerek. Mesela Cyberpunk için dizine girdiğinizde değil de, bin > x64 yolunun içindeki .exe dosyasının kısmına atmanız gerekiyor.

1704117684584.webp

Sonrasında listede oyunun kısmındaki diğer kategorilere de bakmamız gerekiyor, atıyorum bir oyun için ekstradan kullanmanız gereken bir dosya var ya da işte bir şey gerekiyorsa orada belirtiliyor. Şimdi o kısımları tek tek anlatayım.

HAGS olayı
Paylaştığım listede AMD GPUs kategorisi altında HAGS için ''Yes'' gözüküp kırmızı yazılmış oyunlara bu modu kuramazsınız. HAGS dediğimiz ayar aslında Grafik Ayarları kısmından açılan, Türkçesiyle "Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması" adında bir ayardır fakat AMD bu ayarı bir sürücüsüyle kaldırmıştır ve tekrar destek de getirmemiştir. O yüzden bu kısımda HAGS gerektiren oyunları oynamak için bu ayarı açmanız gerekir, fakat açamazsınız. Witcher 3'e bakarsanız bunu görürsünüz.

1704117971351.webp

FakeNVGPU olayı
Yine AMD kartları için aslında bu mod oyundaki DLSS ayarını değiştiren bir mod olduğu için oyuna NVIDIA kart olduğunu inandırmanız gerekiyor yine de AMD kartlarda. Bunun çözümü de çok basit, üstte en başta paylaştığım dosyaların içinde "enable_fake_gpu.zip" dosyasını görebilirsiniz.

1704118198271.webp

Bu dosyanın içindeki minik bir dosyayı da yine ilk FSR dosyasını kopyaladığınız gibi oyunun çalıştırılabilir dosyasının dizinine kopyalamanız gerekiyor, bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

Required kısmında "d3d12-proxy" gerekliliği isteyen oyunlar
Bu durum için yine listede Witcher 3'ü örnek gösterebiliriz, bu dosya mod için gerekli.

1704118627818.webp

Aşağıdaki dosyayı indirip yine aynı şekil oyunun klasörüne kopyalamanız gerekiyor ekstradan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Note kısmında CyberFSR ya da CFR adıyla belirtilen gereklilikler
Yine en başta paylaştığım dosyalar içerisindeki "PotatoIsBack.zip" dosyasının içindeki dosyaları oyunun kısmına kopyalamanız gerekiyor.

1704118756010.webp

Mesela Cyberpunk bunu istiyor, note kısmında okuyabilirsiniz.

1704121284556.webp

Gelelim alelade sonuçlara, ben GTX 750 TI kullanıyorum dediğim gibi, bazı gölgelendirme sorunlarının oluştuğunu fark ettim. Başka kartlarda olmayabiliyormuş ya da olabiliyormuş fakat FPS'lerin uçtuğu aşikar, normalde ben 720p FSR Performance gibi ayarlarda anca 30 FPS görebilirken,

FSR3+FG, 1440x900 (monitörümün çözünürlüğü), olabilen en düşük ayarlar kombinasyonuyla test ettiğimde, iç mekanlarda 60-70 FPS'ler, dış mekanlarda ise 45-65 arası gezen FPS'lere ulaşabildim. Ve bence bu çok harika bilmiyorum oyunu bu kartla bitireceğim gibi duruyor. Bir videoyu aşağıya bırakıyorum, bende bayağı çöp gibi görünebilir oyun size fakat bu oyunu GTX 750 Ti gibi bir kartla çalıştırdığınızı düşünerekten izleyin test videosunu. 10 yıllık ekran kartı bu. 2GB VRAM'i falan var.

(Video işlenmemiş olabilir, görüntü kalitesi düşükse düzelir bir süre sonra.)

Bu arada hiç bahsetmemişim rehberde, aktifleştirmek içinse oyunda DLSS ve DLSS Frame Generation ayarlarını açacaksınız, bunlar aktif olacak sizde zaten merak etmeyin.

Herkese zamanını ayırdığı için teşekkürler, iyi oyunlar dilerim. Ayrıca iyi de Sosyal'ler!

Yapması çok karışıkmış. Belki RDR 2 alınca denerim. Güzel rehber olmuş hocam. Elinize sağlık.
Aslında hiç de karışık değil, bir kez yapınca anlatılıyor fakat ben her didiğine kadar anlattım. Mesela atıyorum bu HAGS sorunu ve FakeGPU sorunu listede toplasan 80 oyunun içinde 5 oyunda falan var fakat şimdi o oyunları da oynamak isteyip oynayamayan kitle olursa rehbere laf söyler diye her şeyini anlattım. :) Ve teşekkürler.

Güzel rehber, ellerinize sağlık. Bu modlarla anlıyoruz ki, Frame Generation aslında çoğu kartta açılabiliyormuş. NVIDIA, yeni kartlarını sattırmak için Frame Generation sadece 4000 serisi kartlarda var gibi bir algı yarattı. Anlıyoruz ki; aslında Frame Generation, çok basit bir yazılımsal teknolojiymiş.

Aslında hiç de karışık değil, bir kez yapınca anlatılıyor fakat ben her didiğine kadar anlattım. Mesela atıyorum bu HAGS sorunu ve FakeGPU sorunu listede toplasan 80 oyunun içinde 5 oyunda falan var fakat şimdi o oyunları da oynamak isteyip oynayamayan kitle olursa rehbere laf söyler diye her şeyini anlattım. :) Ve teşekkürler.
İyi ki yapmışsınız hocam. Birileri çıkar illa ki o 5 oyunu oynayacak.