Normalde bununla ilgili bir bilet açacaktım, ama hazır konuşuluyorken sorayım. Ben yine de konuların kilitlenmesi taraftarı değilim. Bir konu açıyoruz, insanlar normal şekilde yorum yapıyor; ancak iki-üç dengesiz kişi gelip konuyu tartışmaya veya hakarete çevirdiğinde, konu kilitleniyor. Bu bence saçma. O iki-üç kişiye caydırıcı bir şekilde 1, 2, 3 veya 4 aylık ceza verilmeli ki bir daha yapmasınlar. Diğer kişiler ise aynı yerden konuşmaya veya insanca tartışmaya devam edebilir. Açtığım bazı konular böyle kilitlenince, ben de bu tür konuları açma motivasyonumu kaybediyorum. Yoksa belli başlı konuları araştırıp bunlarla ilgili konu açmayı seviyordum. Bence burada bir düzenleme yapılabilir.
Örnek konu:
BBC'ye göre Japonya'da belediyelerin istatistiklerine göre iki bölgede 1300 kadar Kürt yaşıyor, kaçaklarla birlikte bu sayı 2000 civarıymış. Büyük çoğunluğu kaçak ve sürü gibi yaşıyorlar. Aynı bölge, aynı yer, aynı kan bağı… belirli bir yerde toplanıyorlar ve adapte olma yeteneklerinden tamamen yoksunlar. Halk arasında şalvar gibi kendi geleneklerine uygun kıyafetler giyiyor, parklarda toplanıp halay çekiyorlar. Yani gittikleri topluma değil, toplumun onlara uyum sağlamasını bekliyorlar. Özellikle bu kıyafetleri ve dans oyunlarını nevruz gibi, kendi bayramları olarak gördükleri zamanlarda...