Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

47rapflex 90

Üstün
CPU: FX-8320
GPU: RX 6600.
PSU: Aerocool VX Plus 500.
Anakart: MSI 970 Gaming.

Birkaç ay öncesinde stres altındayken kendi kendine kapanıyordu ve sorunu güç tüketimi ayarlarından yeni profil oluşturup en yüksek performansa çekerek düzeltmiştim. Şimdi ise işlemci 74-77 derece arasına geldiğinde gücü azalıyor ve oyunda 10-15 saniyelik drop yiyorum. 3.50 GHz'den 1.36 civarlarına düşüyor. Ekran kartında bir değişim olmuyor. Sıcaklıktan kaynaklandığını düşünmüyorum, Cyberpunk 2077'de genelde 75-80 dereceleri görüp bir sorun yaşamıyordum.

Ekran görüntüsü 2026-03-29 072301.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bana göre senin asıl sorunun işlemci sıcaklığı değil, anakartın VRM'lerinin aşırı ısınması. FX 8320 güç çeken bir işlemci ve MSI 970 Gaming bir noktadan sonra bu yükü kaldıramayıp kendini korumaya alıyor olabilir; o frekansın 1.36 GHz'e çakılması bu yüzden yaşanıyor. Yani işlemci değil, aslında anakart sıkıntılı.

Test etmek için kasanın yan kapağını açıp anakartın üzerindeki o soğutucu bloklara doğru bir fan tutarak oyuna girmeyi dene, eğer drop kesilirse dediğim gibidir. Çözüm için de BIOS'tan AMD Turbo Core özelliğini kapatıp HPC mode ayarını enabled yapmanı öneririm. Hatta hafif bir undervolt yaparsan anakartın yükünü iyice hafifletip bu dropların önüne geçebilirsin.
CPU: FX-8320
GPU: RX 6600.
PSU: Aerocool VX Plus 500.
Anakart: MSI 970 Gaming.

Birkaç ay öncesinde stres altındayken kendi kendine kapanıyordu ve sorunu güç tüketimi ayarlarından yeni profil oluşturup en yüksek performansa çekerek düzeltmiştim. Şimdi ise işlemci 74-77 derece arasına geldiğinde gücü azalıyor ve oyunda 10-15 saniyelik drop yiyorum. 3.50 GHz'den 1.36 civarlarına düşüyor. Ekran kartında bir değişim olmuyor. Sıcaklıktan kaynaklandığını düşünmüyorum, Cyberpunk 2077'de genelde 75-80 dereceleri görüp bir sorun yaşamıyordum.

Eki Görüntüle 236634
Senin PSU'nun Plus olmayanı VX 500 12W kanalından 456W etiket değeri vaad etmesine rağmen 280W'a ulaşınca kendini korumaya alıyor. Plus modeli ne kadar veriyor bilgim yok.

PSU'yu değiştir. O PSU ile çok çalıştım ben. GTX 1660S ve RTX 2060 gibi kartlarda sorun çıkartmaz ama AMD kartlardan uzak tutulması gereken bir model. RX 5000 ve 6000 Serisinde çok problem çıkartıyordu. Bu bahsettiğin problemin ana kaynağı PSU bence.

PSU, prizden gelen AC akımı DC'ye çevirirken tam düz bir çizgi oluşturamaz; üzerinde küçük titreşimler (ripple) kalır. Kalitesiz giriş seviye PSU'larda bu "ripple" değeri yüksektir.

HWMonitor ile 12W kanalını AIDA64 gibi programlarla yük altındayken izle "12V" değerini izle. Eğer 11.6V altına çok fazla düşüyorsa PSU da sorun arayacağız.

Bana göre senin asıl sorunun işlemci sıcaklığı değil, anakartın VRM'lerinin aşırı ısınması. FX 8320 güç çeken bir işlemci ve MSI 970 Gaming bir noktadan sonra bu yükü kaldıramayıp kendini korumaya alıyor olabilir; o frekansın 1.36 GHz'e çakılması bu yüzden yaşanıyor. Yani işlemci değil, aslında anakart sıkıntılı.

Test etmek için kasanın yan kapağını açıp anakartın üzerindeki o soğutucu bloklara doğru bir fan tutarak oyuna girmeyi dene, eğer drop kesilirse dediğim gibidir. Çözüm için de BIOS'tan AMD Turbo Core özelliğini kapatıp HPC mode ayarını enabled yapmanı öneririm. Hatta hafif bir undervolt yaparsan anakartın yükünü iyice hafifletip bu dropların önüne geçebilirsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
HWMonitor ile 12W kanalını AIDA64 gibi programlarla yük altındayken izle "12v" değerini izle. Eğer 11.6v altına çok fazla düşüyorsa PSU da sorun arayacağız.
11.5'e nadiren düşse de 11.6 civarlarındaydı.

Test etmek için kasanın yan kapağını açıp anakartın üzerindeki o soğutucu bloklara doğru bir fan tutarak oyuna girmeyi dene eğer drop kesilirse dediğim gibidir. Çözüm için de BIOS'tan AMD Turbo Core özelliğini kapatıp hpc mode ayarını enabled yapmanı öneririm. Hatta hafif bir undervolt yaparsan anakartın yükünü iyice hafifletip bu dropların önüne geçebilirsin.
Dediğiniz ayarları yapıp 15-20 dakika oyun oynadım, gariptir ki 68-69 derecenin üstünü görmedi işlemci ve fan pek de hızlanma gereği duymadı. Birkaç saat daha kullandıktan sonra bir sorun çıkmazsa çözüm olarak işaretleyeceğim, teşekkürler.