1080p takılacaksan 1x16 şimdilik iş görür. Patriot kesin Hynix ama a-die, m-die, h-die çıkabilir. Ona garanti yok. 1440p için 16 GB sınırda kalıyor. Bazı oyunlarda özellikle aralıklı drop ve FPS düşüşleri, stutter fark edebilirsin. Bütçe varsa B850-Force + 2x16 6000 CL30 alırdım. Patriot zaten muhtemelen en uygunudur aralarında.
1080p takılacam evet. Ben şu a die m die h die ne demekmiş bir bakayım? Her mesaj başka bir soru işareti oluşturuyor bende.

1080p takılacam evet. Ben şu a die m die h die ne demekmiş bir bakayım? Her mesaj başka bir soru işareti oluşturuyor bende.

İçindeki çip. Die dediğimiz olay o. 1080P için şimdilik 1x16 Patriot ve Force al o zaman. Mantıklı bir seçim olur. 2x16 çok şart değil 1080'e. DDR4'teki kadar performans düşüşü olmamasının sebebi iç mimari farkı. DDR4'te 1x64 bit idi, şu anda DDR5 2x32 bit oldu. O yüzden Dual Channel olması şart değil. Olsa iyi olur ama performans artışı DDR4'teki kadar olamıyor. Dual Channel'de DDR4 2x64 bit, DDR5 4x32 bit oluyor çünkü. @monitortavsiye01

B850 Force + Patriot kombosu için, ilk yapman gereken BIOS update yapmak. Sonrasında Nebi'nin videosundan DDR5 Hynix zamanlamalarını geçir. 16 Gbit Hynix'ler için güncel Excel listesi hazırlamış. Videodaki hali güncel değil.

1080p takılacaksan 1x16 şimdilik iş görür. Patriot kesin Hynix ama a-die, m-die, h-die çıkabilir. Ona garanti yok. 1440p için 16 GB sınırda kalıyor. Bazı oyunlarda özellikle aralıklı drop ve FPS düşüşleri, stutter fark edebilirsin. Bütçe varsa B850-Force + 2x16 6000 CL30 alırdım. Patriot zaten muhtemelen en uygunudur aralarında.

Hocam bende flare X5 a die var 2K monitöre geçiş yaptım. Bu belleğin yanına ne alabilirim?

Hocam bende flare X5 a die var 2K monitöre geçiş yaptım. Bu belleğin yanına ne alabilirim?

Birebir aynı modülü bulamıyorsan, A-Die olan herhangi bir modül iş görür. Ama yine aynı marka olsa iyi olur, model aynı olması şart değil. Terminasyon ve empedans değerleri ona göre ayarlayacak çünkü. Patriot ayrı, G.Skill ayrı muamele görüyor genelde. Preset'ler var, anakart ona göre train ediyor. Mesela bir tanesi 6000 CL36 Flare ise, diğeri 6000 CL32 Ripjaws olabilir. Her türlü manuel ayarlaman gerekecektir ama Nitro ayarları ile beraber. Çok zor değil o kısım. Çip Hynix olsun yeter. M-Die, A-Die mevzusu da fark etmez yine. 2x16 kullanırsan biri M diğeri A olursa, A-Die mecburen M-Die muamelesi görür. A, M'ye uyum sağlar ama M, A'ya uyum sağlayamaz. O yüzden M-Die uygun gireceksin tüm değerleri öyle bir durumda.

@Ehwenisher Yine ASUS kartlarda olan bir diğer özellik, Sync All PMICS yerine 2 modüle ayrı ayrı muamele yapabiliyorsun. Mesela A-Die 6400 CL28 1.5 VDD yaparken M-Die 1.6-1.65 isteyecektir. Böyle bir durumda A2 slotundaki H16A için 1.5, B2 slotundaki H16M için ASUS kart 1.65 vermeye izin veriyor.

Yine AM5'te Renesas PMIC en son Locked idi, yani VDD veremiyorsun. Normal limite takılıyor. G.Skill Richtek PMIC kullanıyordu, onda problem yok. Bu Locked PMIC mevzusu da AM5 sokette var, İntel'de aynı Renesas PMIC, Locked değil mesela. Bu düzeltildi mi onu bilmiyorum. Patriot Renesas diye biliyorum. Ona en son HVM açıp 1.55-1.6 VDD basabiliyordun. Corsair kitlerde sorun vardı. O yüzden Corsair 6000 CL30 PMIC Locked diye geçer, Renesas kullandığı için. Patriot'ta sorun yoktu. @Ehwenisher

@Ayhan Dönmez hocam bu bahsettiğiniz video hangisi? Ayrıca şunu anladım. Ben anakartı ve rami değiştirsem bile eve gelip tak-çalıştır-oyna yapmadan önce ayar yapmam gerekiyor doğru mu?

Gerekiyor. Yapsan daha iyi. Gerekmez ya da gerekmiyor diyenler olacaktır. Yerli Buildzoid videolarını izle. Nebi Akgün DDR5 RAM serisi diye arat. Herhangi bir teknoloji editörü henüz bu arkadaş seviyesinde değil daha. Mecburen onun rehberlerini öneriyoruz. Eksiklikleri yanlışları var, bir kısmını Excel şeklinde düzeltip güncel halini paylaşmış. Başlangıç seviyesi için ideal bir rehber.

@monitortavsiye01, ben de bilmiyorum. 😀
Muhtemelen dışarda olurum, yardımcı olabileceğim bir şey varsa dahil olurum konuya.

Neyse burayı çok dağıtmayalım, uyarı alıyoruz sonra. 😀
Barış rahat durmuyordur o yüzden. Neyse. @Ayhan Dönmez hocam ilk gözüme çarpan şu videoyu izledim de. O kadar çok terim var ki. Ben bu işin içinden çıkamam. Ben ramleri ve anakartı alınca sana danışsam olmaz mı? İlla Nebi amcayı mı izlemek zorundayım? 🫠

Barış rahat durmuyordur o yüzden. Neyse. @Ayhan Dönmez hocam ilk gözüme çarpan şu videoyu izledim de. O kadar çok terim var ki. Ben bu işin içinden çıkamam. Ben ramleri ve anakartı alınca sana danışsam olmaz mı? İlla Nebi amcayı mı izlemek zorundayım? 🫠

Demek ki tek şikayetçi olan ben değilim :D Ben de kendimi bipolar zannediyordum. Nebi'nin 5-6 tane video serisi var DDR5 hakkında. Belki daha da fazla. Sonrasında ekledi üzerine 8000+ MT/s için falan. 6000 CL30 1:1 mod anlattığı kısım ile sen ilgilen. Gerisi çok önemli değil.

Demek ki tek şikayetçi olan ben değilim :D Ben de kendimi bipolar zannediyordum. Nebi'nin 5-6 tane video serisi var DDR5 hakkında. Belki daha da fazla. Sonrasında ekledi üzerine 8000+ MT/s için falan. 6000 CL30 1:1 mod anlattığı kısım ile sen ilgilen. Gerisi çok önemli değil.
Yok hocam ben sen ne dersen onu yapacam. Nebi amca hoşuma gitmedi. Bana öyle geliyor ki senin getir götürünü yapar gibi. Defterini kitabını taşır 🤣