Sonuçta Samsung B-Die bu da, ama yine de kontrol edersin. CPU-Z'de Samsung ya da HWiNFO tam mod açtığında B-Die net olarak görünmesi lazım.
16'lık sürüm olsaydı 6000-6200 MT/s CL34-36 civarına ayarlama şansı vardı. 24'lük B-Die olduğu için 6000 MT/s çıkamaz genelde. Bu IC'ler çok eski. Tekrardan piyasada olmaması gerekliydi. Elde veri yok. Micron'dan sadece D-Die ile alakalı veri var, o da CL düşürtmeye müsade etmediği ve 7000 MT/s civarında tıkandığı yönünde. Samsung 16 B-Die yine 6000-6200 aralığı sıkı zamanlar verebiliyor kısmen, Hynix kadar olmasa da.
24'lük sürüm oluşu sebebiyle sende başta bir sıkıntı yapmayabilir. Ama stabil olacağının kesin garantisi yok. Nitro ayarları ile desteklemek vesaire gerekebilir. Bir de düşük frekans yüksek gecikme kullanacaksın. AM5'te alman gerekeni tam olarak alabilmek için 6000 CL30 1:1 mod kullanman lazım. Alman gereken performansın %90-95'i orada saklı zaten. Üstü fanteziye kaçıyor. 6400-6600 1:1 ya da 8000-8800 2:1 moddan bahsediyorum. Gaming için aşırı önemli değil. 6000 1:1 mod ayarlayıp alman gerekeni alman lazım aslında.
5200 CL40'ta oyunlarda drop sorunu yaşayacaksın muhtemelen. Yeni AGESA'lar ile beraber mavi ekran tarzında sorunlar çok olacağını sanmam. Yine eskiden olan boot sorunları da giderilmiş olsa gerek. Çok yol kat edildi, optimize edildi bellek tarafı. Bilinçli hiçbir kullanıcı AM5'te özellikle Hynix harici tercih etmez ama. Burada verilen çabanın esas sebebi o.
@monitortavsiye01
Şimdi tekrardan gün yüzüne çıkmış, 24'lük modüller de karıştı. Bir süredir piyasayı takip etmiyordum, krizden önce aktiftim. Krizden sonra tekrardan dolaşıma alınmış bu kitler. Çoktan piyasadan silinmişti normalde. Samsung da olsa 16 Gbit B-Die olsaydı çok daha iyi olurdu.
Senin sistemle alakalı diğer bir sıkıntı, 7500F ile bile olsa A620 önermem. B650M-R altı hiçbir kart bence AM5 platformunda tercih edilmemeli. En azından PBO-Curve Optimizer yapma şansın doğar. Resmi BIOS'larda bu ayarlardan hiçbiri mevcut değil. Yazılımcı da olmadığına göre, AMD'nin firmalara dikte ettiği çipset limitasyonları ve engelleri senin aşabilmen mümkün değil bu aşamada. O yüzden A620-B840 harici herhangi bir çipsete yönelmen iyi olur uzun vade adına da.