Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Merhaba, G.SKILL F4-3600C18S-8GVK RAM'lerim var ve XMP açınca görüntü vermiyorlar. Ne yapabilirim? 2133 MHz'de kullanıyorum. Ayar önerir misiniz?

Bu RAM'ler hakkında Google'da binlerce sonuç çıkıyor XMP ile alakalı, kısaca patatesler RAM'ler.

Çözüm

@w1llard, sorun 2 RAM'in ortak bir zamanlamada çalışamamasından kaynaklanıyor, çipleri farklı olduğu için farklı zamanlamalar istiyor.

Bana kalırsa çözmesi zor, iki RAM'in ortak çalışabildiği ayarları tek tek bulmak lazım, zor iş.

Düşük frekans denemişsiniz, 3200'lere düşürüp deneyin belki şansa ortak noktada çalışır.

Aynı RAM'in 2x8 olanını kullanıyorum, bende sıkıntı yok.

Uğraşmayınca olmuyor, bence RAM'leriniz uyumsuz.

Hocam merhaba, dediklerinizi daha denemedim fakat R5 5500 için maksimum bellek hızı 3200MHz'miş.
1761682292780.webp

Bundan kaynaklanıyor olabilir mi?

@w1llard, pil çıkarmana gerek yok. PC kapalıyken CMOS pinlerine tornavida değdirsen yeter. O da BIOS sıfırlamaya yarıyor. 5 saniyelik iş.
Hocam işim çıkmazsa birazdan yapacağım da, CLR CMOS tek pinli olabilir mi?
1761734277441.webp

@BerkayZ87 Müsait miydiniz hocam.

@w1llard, A520'de ayarlara dokunuluyor mu bilmiyorum. XMP'yi yine aktif et ama DRAM Frequency sekmesine girip 3600 MHz'i 3466 veya 3533 yapmayı dene. Eğer direkt değiştirilemiyorsa kilitlidir. A serisinde OC muhabbeti ya yok ya da kısıtlıydı diye hatırlıyorum, emin değilim.

Merhaba dediğinizi az önce yaptım. DRAM Frequency yerini bulamadım, daha doğrusu Türkçe arayüz kullanıyorum.

1761920294678.webp

XMP altındaki System Memory multipiler sadece o ayar değiştiriliyordu, Advanced Memory Settings'de değiştirebilecek bir ayar yoktu.
Neyse 34.66 yaptım orayı, sistem açıldı fakat girişte RAM hatası verip kapanıp durdu, gene sıfırladım BIOS'u geldim. Ne yapabilirim?

Son düzenleme:

@w1llard, sorun 2 RAM'in ortak bir zamanlamada çalışamamasından kaynaklanıyor, çipleri farklı olduğu için farklı zamanlamalar istiyor.

Bana kalırsa çözmesi zor, iki RAM'in ortak çalışabildiği ayarları tek tek bulmak lazım, zor iş.

Düşük frekans denemişsiniz, 3200'lere düşürüp deneyin belki şansa ortak noktada çalışır.

Aynı RAM'in 2x8 olanını kullanıyorum, bende sıkıntı yok.

Uğraşmayınca olmuyor, bence RAM'leriniz uyumsuz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Aynı model olsa da çip revizyonu farklı olabiliyor.

Yine de XMP kapalı şekilde tek RAM ile sistemi açın, XMP'yi aktif edip kaydedip çıkın, yeniden başladığında sorunsuz açılırsa kapatıp 2. RAM'i ekleyin.

Aynı model olsa da çip revizyonu farklı olabiliyor.

Yine de XMP kapalı şekilde tek RAM ile sistemi açın, XMP'yi aktif edip kaydedip çıkın, yeniden başladığında sorunsuz açılırsa kapatıp 2. RAM'i ekleyin.

Hocam biraz uğraştırır o ya, başka yöntem yok mu bakmak için? Aslında bu RAM'ler bayağı sıkıntılıymış, sorunu yaşayan tek ben değilmişim, internette bir sürü örnek var.

Düşük MHz için ayar yapsak hocam?

Aynı RAM mi? Peki o zaman bir denesem iyi olur, şu anlık zor gibi ama akşama denerim. Uyumsuz ise napıcağım? Vatan'dan aldım 2 yıl oldu ama.

Hocam bu arada CPU-Z üzerinden bakınca. Birinde Samsung yazıyor, diğerinde SK Hynix.
1761921659197.webp

1761921664236.webp