G-Skill Trident Z5 Royal Neo 32 GB Hynix A-Die RAM için manuel zamanlama tavsiyesi

ARD 0 istiyorsan VDDP 1.1 yapman gerekebilir. 2000 FCLK bir de bant genişliğini yerin dibine sokuyor. 2200 FCLK stabilse öyle bırak onu. 6000'deyken 2:3 oran daha iyi değil. FCLK çok düşük kaçıyor. 2200 stabilse öyle mantıklı. @Picky

Pre'ler 3-3 kalabilir 4 yerine, Preamble diye aratırsan çıkar. Çok şart değil yine. Bakarsın tek tek aktif soğutma varken.

IBUF_LPWR_MODE var bir de. Disable yaptım onu ama bir etkisi var mı?

Şu an böyle. VDDP 1.0 girdim.

Swap APU ayarlı. Diğer hepsini kapattım. PDA Auto olarak duruyor. Burst 1x-1x yaptım. Bias zaten 0-1 durumda.

Auto'su da öyle, Disable kalsın. Bu profil iyi, oynatma bunu. FCLK 2000'de şimdilik kalsın. 2200 sende stabil olmayabilir. Dediğim ek ayarlar çok elzem değil, Latency için ama IMC zorluyor.
FCLK 2000 ve 2200 benim için çok fark ettirir mi? Daha doğrusu oyun için fark yaratır mı? 2000 kalmasında sakınca var mı çok? Bant genişliğini mahvediyor demişsiniz ya yukarıda. Ayrıca FCLK Auto olarak ayarlı. 2000 girmedim manuel olarak.

Bant genişliği bazı oyunlar için önemli, onlarda etki ediyor. Tarkov, BF6 gibi oyunlarda etkili mesela. Sadece latency odaklı bakmamak lazım.
Ama 2200 stabil değilse de sorun çıkartır. O yüzden 6200 2167 tatlı nokta. 6200 senin ımc'de sıkıntı değilse 1-2-1 ve 2167 ile öyle kullan. Adamakıllı bir fan ile bakarsın. 7-24 üflesin.
2200 zaten hem latency hem bandwidth olarak daha iyi 2000'den.

Bant genişliği fullemiyor mesela 2133. ama latency olarak iyi. Aynı profilde 2200 FCLK çekersen 63.0 ns veriyor.
2133 6400'de iken iyi 2:3 oran nedeniyle. 6000 ve 6200'de en iyisi 2200 FCLK normalde. 2:3 orada önemsiz.

Bu da böyle. Burada da 2:3 var. Son nokta bu Ryzen 9000 ımc için. Ötesi yok. 2267 FCLK yapılabilseydi 6800 C26 2267 FCLK en iyisi olurdu. APU harici yapan yok.

2200 FCLK için de yine 1:2 modda en iyi değer 8800 MT/s, orada 2200 uclk, 4400 mclk var. 1:1 oran var orada. 2:3 oran sadece 1:1 modda geçerli. 1:2 modda en iyisi 1:1 oran olması. 2233 FCLK yapan istisnalar için MT/s bir tık yükselir. 2233x3 MT/s 1:1 modda, 2233 X 2 X 2 MT/s 1:2 modda geçerli maksimum frekanslar olur.

@Picky amca işte bunları anlatması lazım normalde, yoksa lightning sen de incelersin. O kısım sorun teşkil etmiyor. ama yok, amca 1.3 vdd CL32 derdinde. Çok ayrı telden çalıyor.

Umarım bu mesajlar da silinmez, o kadar emek verip yazıyoruz. Geçmiş mesajlar zaman aşımına uğrayıp yok olmuş. Sonrasında okuyacaklar için faydalı olur bu içerikler. Bunları rehber olarak da kolay kolay anlatamazsın. Konu özelinde ilgilenmek lazım.

Demem o ki sektör çok yanlış kişilerin ellerinde. Hepsi sponsorluk, paralı içerik peşinde. Az vizyon sahibi olmak lazım diyorum.

@LH44 bu şekilde rehber yapacaksan yapman lazım. Ötesi kimsenin işine yaramaz. Vaktiyle benim ilgilenmem gerekirdi aslında. Ama bu işin altından kalkmak çok kolay değil. DDR4'ten daha zor DDR5. tek modül Hynix olduğu için, varyasyon yok. Başka opsiyon da yok. Terimler de farklı. Bir sürü ek ayar, ince ayar var. 1. jenerasyon H16m çöptü, şimdi adama döndü mesela AM5'te. Diğer 2. jenerasyonlarda zaten sorun yok. 3. jenerasyon Hynix b-die var, onu henüz incelemedi kimse.

@ggbye madem kurala çok uymak istiyorsun, sana bir diğer kural. Trcdwr 8, TCL 26, tWR 48 iken tras = tRC = 80 kuralı var. tRP+tRTP = tras, tras+tRP= tRC kuralı AM5'te geçersiz. Çünkü tras bir işlevi yok. İnstabilite yaratmaktan başka. Performans getirisi sıfır.

Trcdwr 8 için twrwrscl 4 olursa karhu output daha yüksek veriyor. Bias 0-1 ve 1X-1X burst ile yine output ve ivme, Speed daha yüksek. Bunlar bilmediğiniz şeyler. O yüzden dediklerimi uygulayın. AM5 farklı Intel'den.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez 3 saat 41. dakikada hata vermiş hocam. İşaretlediklerinizden hangisi buna sebep olmuş olabilir?

Önce VDDP 1.1 ile alsam teste. Yine hata verirse öylesi tRFC 390 çeksem. Olur mu böyle?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…