Negative Sir

Uzman
Makaleler
1
Yer
Birleşik Krallık
Kendime derste not tutmak için Galaxy Tab S11 aldım ve bir de gamehub Wine ile oyun testi yapim dedim. O oyunda tabii ki ülkecek her PC de performans testi yaptığımız oyun GTA 5 oldu :D.

Sonuç açıkçası beni şaşırttı. Snapdragon'un Wine üzerindeki performansı MediaTek CPU lara göre bir tık daha iyi çünkü gamehub ve winlator gibi winelarda turnip (Snapdragon GPU) driver desteği mevcut. Üstelik bende 24 Ultra var ve onda 8 gen 3 olmasına ve turnip driver desteği olmasına rağmen bu değerleri göremedim (resmi MediaTek GPU desteği olmamasına rağmen dimensity daha iyi sonuç verdi). Oyunu 1280x720 çözünürlük, Low grafik ayarlarında ve DX10 modunda oynadım. Aldığım FPS'ler ise Max 60 (kapalı alanda), açık alanda ise en düşük 40 oldu onu da Los Santos'un renkli sokaklarında aldım. Patlama esnasında FPS 20'lere kadar düştü açıkçası bu normaldir, sistem isterse iyi olsun her oyunun patlama sahnelerinde FPS illa düşer. Unutmadan cihazın depolamasında yer olmadığından Type-C hub ile harici HDD bağladım. Son olarak sıcaklık konusuna gelirsek ARM CPU gereğince fazla ısınmadı en yüksek 38 oldu. Umarım MediaTek CPU larında resmi GPU desteği gelir ve Wine katmanında amiral serisi MediaTek CPU ların performansını tam görürüz.

Cihazın teknik özellikleri:
  • MediaTek dimensity 9400+
  • 12 GB RAM.
  • 128 GB depolama.

Wine ayarları:
  • Proton 10.0 ARM64X-2
  • DXVK 1.10.3
  • Vkd3D 2.12
  • FEX-20251120
  • VRAM limit 1 GB.

test1.webp

test2.webp

MediaTek pandoranın kutusu gibi bir şey zor görürüz. Malinin şu anki tek artısı Vulkan iyileştirmeleri olabilir emülatörlerde bende zaman içinde artış fark ettim fakat Frametime'da da artış mevcut yani bir yerden alıp bir yere veriyorlar gibi. Driver konusunda da alternatifi bırakmıyor hatırladığım kadarıyla 1 alternatifi var o da resmi olandan kötü performans veriyor.

MediaTek pandoranın kutusu gibi bir şey zor görürüz. Malinin şu anki tek artısı Vulkan iyileştirmeleri olabilir emülatörlerde bende zaman içinde artış fark ettim fakat Frametime'da da artış mevcut yani bir yerden alıp bir yere veriyorlar gibi. Driver konusunda da alternatifi bırakmıyor hatırladığım kadarıyla 1 alternatifi var o da resmi olandan kötü performans veriyor.

Ben Snapdragon'un bu konuda bir tık daha iyi olmasını aslında laptop pazarına girmelerinede bağlıyorum. Çünkü driver desteğini oradanda çekmiş olabilirler.

İnanın bana, MediaTek GPU sorununu düzeltmeyecek. Board Support package'lerinde sırf bunun için tek bir değişiklik yok. Hep topluluğun sürücüleri baştan yazmasıyla bir şeyler elde edeceğiz.

Bu yüzden "umarım resmi MediaTek CPU larında resmi desteği gelir" dedim. Bende MediaTek'in yapacağını ummuyorum, dediğin gibi topluluktan bekleyeceğiz anlaşılan.

Ben Snapdragon'un bu konuda bir tık daha iyi olmasını aslında laptop pazarına girmelerinede bağlıyorum. Çünkü driver desteğini oradanda çekmiş olabilirler.
Bu yüzden "umarım resmi MediaTek CPU larında resmi desteği gelir" dedim. Bende MediaTek'in yapacağını ummuyorum, dediğin gibi topluluktan bekleyeceğiz anlaşılan.

En büyük sebebi topluluktur. MediaTek o kadar karmaşık ve içe kapanık bir sistem kullanıyor ki topluluk telefonlar için ROM bile zar zor çıkarır halde. Bu yüzden şu ana kadar frostpan dışında adamakıllı driver geliştirmesi göremedik.

En büyük sebebi topluluktur. MediaTek o kadar karmaşık ve içe kapanık bir sistem kullanıyor ki topluluk telefonlar için ROM bile zar zor çıkarır halde. Bu yüzden şu ana kadar frostpan dışında adamakıllı driver geliştirmesi göremedik.

Bootchain i kapalı tutup riski en aza indirmek istiyorlar ama bana göre saçma. Zaten Snapdragon sektörde Custom ROM yönünden tekelleşmiş durumda buna illa bir rakip lazım yoksa bu gidişle elbette pazar payı Snapdragon'da kalır. Aynı Apple gibi politika izliyorlar "müşteri kurcalamasın amacı kurcalamak değil kullanmak". Yine de zor olmaz adamakıllı bir GPU driver yapmak. Neticede Mac cihazlara bile ters mühendislikle asahi kurulabiliyor ama eksileride var. Ne Dual boot yapabiliyorsun ne de tüm driverlar adamakıllı çalışıyor. Topluluk tüm odağı Snapdragon'a verdiğinden MTK'ya bulaşmıyor sadece.