Cerrahpaşa Tıp, ODTÜ Mühendislik gibi prestijli üniversitelerde bulunan en garanti meslekler hangileri?

Başka bir örnek ise Boğaziçi Hukuk gibi. Bölümün en iyi üniversitesine bakarak garanti meslekleri sormak istedim. Umarım doğru anlatmışımdır.

İyi Sosyaller.

Şu sıralar esnaflık eğer tutturursan daha mantıklı gibi geliyor ya. Ben iş hayatına okumak için çok geç atıldım ama liseden sonra işini kurmaya çalışan arkadaşlarım şu an evini de aldı arabasını da. Biraz acı ama maalesef ki gerçek. Garanti meslek diye bir durum yok bu arada. Bilgisayar mühendisliği ya da programcılığı garantiydi eskiden. Yapay zeka geldi işsiz kalma noktasına getirdi durumu. Hukuk okumak istesen her yer avukat. Daha dün bir avukatla konuştum sayılarından yakınıyor. Artık avukat olmak için sınava girmen gerek hukuku bitirdikten sonra. Mezun oldun sınavı kazanamadın bir hiçsin. Bu sistemi yurt dışından aldık ama yurt dışında avukatlık sınavını kazanamasan bile katiplik yapıyorsun. Bizde hiç kocaman bir sıfır. Savcılık hakimlik sınavları desen torpille. Mühendislerin çoğu özel sektörde ve sürünme noktasına gelmiş gibiler. KPSS gibi sınavlarda mülakat sıkıntı. Bir bakmışsın senden düşük puan alan müdürün yeğeni Ahmet kontenjanda ilk sıradan seçilmiş. Çok yoruma açık bir mevzu fakat bazı bölümler gerçekten artık yavaş yavaş önü kapanıyor.

Galatasaray Hukuk, İTÜ Mühendislik, İstanbul Üniversitesi Tıp.
İyi vakıf üniversitelerinde ise ne okursan oku bir şekilde iş bulunuyor.

Ülkemizde "garanti" değil de "torpil" klasmanı geçiyor hocam. Güvendiğiniz sırtınızı yaslayabileceğiniz akrabanız-tanıdığınız ne işi yapıyorsa onu yapın eğer öyle bir iş yoksa sanayiye girip usta olun.

Kesinlikle tıp ama mühendislik artık imkansıza yakın ileri derecede İngilizce falan olmalı yanında.

Türkiye'de mezun olduktan sonra kendi işini yapabilmek istiyorsan 2 yıllık sağlık bölümlerini falan okuyacaksın. Dört yıllıkları bitirdiler, kendi işini yapan insan sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Verdiğin emeğin karşılığını alamayacağını bile bile mühendislik ile kafa patlatılmaz artık. Bunun bilincinde olmanız önemli. Ha bu dediğim çevresi olmayan, kendi başına bir şeyler yapmak isteyen kişiler için geçerli. Çevresi olan zaten en uyduruk bölümden bile mezun olup yükselebiliyor.

Cerrahpaşa tıp, ODTÜ mühendislik gibi prestijli üniversitelerde bulunan en garanti meslekler hangileri?

Başka bir örnek ise Boğaziçi hukuk gibi. Bölümün en iyi üniversitesine bakarak garanti meslekleri sormak istedim. Umarım doğru anlatmışımdır.

İyi sosyaller.

Şu anda “en garanti meslek” diye bir durum söz konusu değil. Sağlık ve MSÜ haricinde söylüyorum; onlar memur oluyorlar. Ama bunlar dışında nerede, ne okursan oku boşta kalma ihtimalin yüksek. Ha, “Ben yurt dışında da çalışırım.” diyorsan teknik bölümler çok daha elle tutulur. İstersen saydığın okullardan mezun olma, istersen üniversite okuma; meslek lisesinden çıkma birinin şu anki şartlarda hayatını kurtarma ihtimali bizlerden daha fazla. Çünkü hem burada hem de yurt dışında niteliğini konuşturabiliyor.

Bir kere üniversitenin anlamını büyük ve kurumsal şirketlerde hissediyorsun. Ama büyük şirket var da sence ülkemizde kurumsallık var mı?

Sırf bu sebepler yüzünden boş zamanımda işe giriyorum ki deneyim kazanayım ve elle tutulur bir yanım olsun. Dört sene okul okumayla bir şey olunmuyor. Bazı adı bilinen şirketlerde Sabancı, YTÜ, İTÜ vb. üniversitelerin mezunları çalışıyor ama bazı köklü yabancı şirketlerdeki işçiler kadar maaş alamıyorlar. O şirketlere de torpilsiz girmek için çok nitelikli olmak gerekiyor.

Ve “garanti” diye meslek seçilmez. Neyi seviyorsan ona yönelmek zorundasın. Bir üniversitede dört sene eğitim alabilirsin ama bilinen bir söz var, alıntı yaparak söylüyorum: “Yanlış bölüm dört seneni, yanlış meslek ömrünü alır.” Sırf garanti diye ilgin olmayan mesleğe yönelirsen ileride sevmeyerek, istemeyerek çalışmak zorunda kalırsın ve başarılı da olamazsın.

Türkiye'de mezun olduktan sonra kendi işini yapabilmek istiyorsan 2 yıllık sağlık bölümlerini falan okuyacaksın. Dört yıllıkları bitirdiler, kendi işini yapan insan sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Verdiğin emeğin karşılığını alamayacağını bile bile mühendislik ile kafa patlatılmaz artık. Bunun bilincinde olmanız önemli. Ha bu dediğim çevresi olmayan, kendi başına bir şeyler yapmak isteyen kişiler için geçerli. Çevresi olan zaten en uyduruk bölümden bile mezun olup yükselebiliyor.

Ön lisans, sadece Anadolu lisesinde okuyup sınavda başarılı olamayan ve zamanı kısıtlı olanlar için iyi. Onun haricinde 13-14 yaşında biri meslek lisesine gitse, mezun olduktan sonra aldığı diploma ile ön lisans diploması arasında özel sektörde pek bir fark yok. Yine benzer paraları alıyorlar.

Ön lisansta çok şey de öğrenmiyorsun. Dört senelik bölümdeki Matematik 3, Matematik 4 kısımlarını kırpıp geri kalanını sıkıştırarak iki senede sana öğretmeye çalışıyorlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mühendislerin çoğu özel sektörde ve sürünme noktasına gelmiş gibiler.
Mühendislikte ODTÜ, İTÜ veya Boğaziçi olacak garantiye oynamak için. Öbür türlü yaş.
Ülkemizde "garanti" değil de "torpil" klasmanı geçiyor hocam. Güvendiğiniz sırtınızı yaslayabileceğiniz akrabanız-tanıdığınız ne işi yapıyorsa onu yapın eğer öyle bir iş yoksa sanayiye girip usta olun.
Sanayi benden geçti hocam. 24 yaşında meslek kazanmak zor.