Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
20-80-80 üçgenini kullanan bir soru. [ED] ve [CF] kenarlarını, bunu göstermek için uzattım. Aslında o uzantıların çözümde yeri yok.
- Paralellikten EDC açısı 50° oluyor. Aynı zamanda üçgen eşliğinden |ED| = |EC| oluyor, bu nedenle ECD açısı da 50°. EFC açısı 40°, DEF açısı 20° oluyor.
- [EG] kenarını çizip EGC ikizkenar üçgenini oluşturuyoruz. GEC açısı 20° olduğundan DEG açısına 60° kalıyor, bu sayede EDG eşkenar üçgeni de oluşmuş oluyor. GDC açısı 10° oluyor.
20-80-80, bu aşamada kullanılmış oluyor aslında. En kritik adım bu, eşkenar üçgen adımı. Uzantılarla bir 20-20-140 ikizkenar üçgeni oluşuyor ama işlevsiz. Daha doğrusu, ben kullanmadım.
- FEG açısı 40° olduğundan EGF ikizkenar üçgeni de oluşmuş oluyor. Eşkenar üçgendeki [DG] ile ikizkenar üçgendeki [FG] eş kenarlar oluyor. Buradan da FGD ikizkenar üçgeni oluşmuş oluyor. FGD açısı 40° olduğundan FDG açısı 70° oluyor ve cevap 80° oluyor.
Charles Smith
Üstün
- Makaleler
- 3
Anlamadım dediğinizi. Oranın 90 olduğunu bulmak için önce ikizkenar üçgeni bulmak gerekiyor.
Hocam sizin cizimden gidersek cevap böyle de gelir. Eğer sizin cizim doğru ise uzatmadan böyle de gelir.
Dosya Ekleri
Uzatmadan diye bir şey yok. Oranın dik indiğini anlamak için uzatmak gerekiyor. Kafadan 180-140 diye bir şey olmuyor.Hocam sizin cizimden gidersek cevap böyle de gelir. Eğer sizin cizim doğru ise uzatmadan böyle de gelir.
Charles Smith
Üstün
- Makaleler
- 3
Bronzen
Başarılı
[DF] kenarına olan paraleli mi soruyorsunuz? İlk çizgi serbesttir geometri de. Aykırı olmadan serbest çizersiniz. DF'ye paralel çizdik. Çizgiler paralel olunca acılar da aynı oluyor otomatik olarak. O kose alfa ise diğer köşe de alfa olur.
Dostum madem öyle yaptın direkt olarak oraya 90+50=140
180-140=40 deseydin. Seninki çok saçma geldi ama aynı zamanda mantıklı da. Benim çözüm daha mantıklı bence.
Yarına akşama kadar bekleyebilecekseniz matematik öğretmenime sorayım.
Eğer size yük olamayacaksa beklerim.
Charles Smith
Üstün
- Makaleler
- 3
Uzatmadan diye bir şey yok. Oranın dik indiğini anlamak için uzatmak gerekiyor. Kafadan 180-140 diye bir şey olmuyor.
Anladım.
Tamam yarın sorup çözeyim. Arkadaşın çözümü de kendi cozumum de kafama yattı. Bir de öğretmene sorarım. Yarın öğleden sonra 4 gibi yazarım.
Bence bu arada benimki de yanlış ya
Yarın doğru cevabı almanızı bekliyorum. Benimkinde mantık hatası var gibi geldi tekrar baktım şimdi.
- Makaleler
- 3
Soruyu çözemedim ama eksik değil. Verilen açılarla sadece 1 şekil cizilebiliyor. Cevabı biliyorum. Cevaba göre yönlendirme istemeyecekler için söylemiyorum.
Cevap 80 mi peki?Soruyu çözemedim ama eksik değil. Verilen açılarla sadece 1 şekil cizilebiliyor. Cevabı biliyorum. Cevaba göre yönlendirme istemeyecekler için söylemiyorum.
20-80-80 üçgenini kullanan bir soru. [ED] ve [CF] kenarlarını, bunu göstermek için uzattım. Aslında o uzantıların çözümde yeri yok.
- Paralellikten EDC açısı 50° oluyor. Aynı zamanda üçgen eşliğinden |ED| = |EC| oluyor, bu nedenle ECD açısı da 50°. EFC açısı 40°, DEF açısı 20° oluyor.
- [EG] kenarını çizip EGC ikizkenar üçgenini oluşturuyoruz. GEC açısı 20° olduğundan DEG açısına 60° kalıyor, bu sayede EDG eşkenar üçgeni de oluşmuş oluyor. GDC açısı 10° oluyor.
20-80-80, bu aşamada kullanılmış oluyor aslında. En kritik adım bu, eşkenar üçgen adımı. Uzantılarla bir 20-20-140 ikizkenar üçgeni oluşuyor ama işlevsiz. Daha doğrusu, ben kullanmadım.
- FEG açısı 40° olduğundan EGF ikizkenar üçgeni de oluşmuş oluyor. Eşkenar üçgendeki [DG] ile ikizkenar üçgendeki [FG] eş kenarlar oluyor. Buradan da FGD ikizkenar üçgeni oluşmuş oluyor. FGD açısı 40° olduğundan FDG açısı 70° oluyor ve cevap 80° oluyor.
Harikasın. 80'nin doğruluğunu teyit edemediğim için atmamıştım bir önceki yaptığım da yanlış olduğu için bu da yanlıştır belki diye20-80-80 üçgenini kullanan bir soru. [ED] ve [CF] kenarlarını, bunu göstermek için uzattım. Aslında o uzantıların çözümde yeri yok.
Eki Görüntüle 46971