Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Bronzen

Başarılı
Geometri sorusu çözebilecek var mı?

1715867014177.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
20-80-80 üçgenini kullanan bir soru. [ED] ve [CF] kenarlarını, bunu göstermek için uzattım. Aslında o uzantıların çözümde yeri yok.
  1. Paralellikten EDC açısı 50° oluyor. Aynı zamanda üçgen eşliğinden |ED| = |EC| oluyor, bu nedenle ECD açısı da 50°. EFC açısı 40°, DEF açısı 20° oluyor.

2. [EG] kenarını çizip EGC ikizkenar üçgenini oluşturuyoruz. GEC açısı 20° olduğundan DEG açısına 60° kalıyor, bu sayede EDG eşkenar üçgeni de oluşmuş oluyor. GDC açısı 10° oluyor.

20-80-80, bu aşamada kullanılmış oluyor aslında. En kritik adım bu, eşkenar üçgen adımı. Uzantılarla bir 20-20-140 ikizkenar üçgeni oluşuyor ama işlevsiz. Daha doğrusu, ben kullanmadım.

3. FEG açısı 40° olduğundan EGF ikizkenar üçgeni de oluşmuş oluyor. Eşkenar üçgendeki [DG] ile ikizkenar üçgendeki [FG] eş kenarlar oluyor. Buradan da FGD ikizkenar üçgeni oluşmuş oluyor. FGD açısı 40° olduğundan FDG açısı 70° oluyor ve cevap 80° oluyor.
1715826702407.webp
Dikdörgenin açılarını taşımak için kullanılabilir, ifade etmek istediğim o değil. Bu soruda eş üçgenler var, muhtemelen de cevabı 50. Ayrıca soruda eksik bilgi var.
Soruda eksik bilgi var zaten, iki tane açı başka bir çokgen kuralı ile ayrık denkleme çıkmıyor. 50'lik üçgenler eş zaten, 30 hatalı.

[DF] kenarına olan paraleli mi soruyorsunuz? İlk çizgi serbesttir geometri de. Aykırı olmadan serbest çizersiniz. DF'ye paralel çizdik. Çizgiler paralel olunca acılar da aynı oluyor otomatik olarak. O kose alfa ise diğer köşe de alfa olur.

Z'den 50'yi bulduk. 20'yi de alt tarafın toplam 180 olması gerektiğinden bulduk. Yamuk aşırı yamuk olduğu için aklıma üçgene tamamlamak geldi. Üçgene tamamlayınca üstteki açı 20 çıkıyor. Orası 20, aşağısı da 20 demek ki ikizkenar bir üçgen oluştu. İkizkenar üçgene üstten kenarortay indirince kenarları ikiye eşit böler ve DİK olur. Dik olduğu için geriye alfa = 40 kalıyor.
Eki Görüntüle 46916

Dostum madem öyle yaptın direkt olarak oraya 90+50=140
180-140=40 deseydin. Seninki çok saçma geldi ama aynı zamanda mantıklı da. Benim çözüm daha mantıklı bence.

Yarına akşama kadar bekleyebilecekseniz matematik öğretmenime sorayım.