Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba arkadaşlar,

Bugün sisteme format atıp Windows 11 25H2 yükledim, her şey gayet normaldi. Sonra foruma rehber hazırlamak için SSD'nin donanımsal özelliklerini gösteren Flash ID yazılımını indirdim ve kullandım. Neyse yine bir şey yoktu, sonra öylesine Windows Update'e girdim, güncelleme sorgulattım. Günceldi zaten ama hata ile karşılaşıldı falan dedi. Sistemi yeniden başlattım ve onarıma attı. Sonra da mavi ekran yiyip durdu.

Ben de tekrardan Windows kurayım bari dedim, diski komple sildim ve yüklenirken %10'da donup kaldı. Sonra restart attım tekrar kurayım diye, bu sefer sistem Gigabyte logosunda takılı kaldı. Neyse bayağı bekledim, otomatik BIOS'a attı sistem. Şu an NVMe SSD BIOS'ta gözükmüyor. Donup kalma sebebi de muhtemelen bu.

Durup dururken ne oldu anlamadım. Flash ID yazılımı acaba diski okurken Firmware'i falan mı bozdu diyeceğim de disk hiç gözükmüyor BIOS'ta.

SSD'yi çıkartıp yeniden taktım, gözükmüyor. BIOS sıfırladım, gözükmüyor. Ne yapabilirim? Fikriniz var mı?

Araştırdığımda kontrolcü çipi arızalandığında SSD bir anda görünmez olur, sistem kurulumunda donar diyor.

BIOS ekranında takılmalar, Windows kurulumu sırası donmalar bir kere benim de başıma gelmişti fakat BIOS sıfırladığımda düzelmişti. Aynı senin gibi 3. Parti bir yazılım indirip, birkaç BIOS ayarı yaptıktan sonra olmuştu bu. Tek fark sende SSD de görünmemeye başlamış. Galiba arızalanmış hocam..

@SunseTTime, dizüstü bilgisayarımdaki SSD'yi taktım, direkt açıldı sistem. Gigabyte SSD öldü büyük ihtimalle.

Flash ID yazılımı yüzünden oldu gibi, Windows kurmayla disk ölmez. Firmware'i bozdu muhtemelen. Akşam akşam yine bir şanssızlık. Rehber hazırlıyorum diye SSD öldü😄

SSD brick olmuş, geri dönüşü olur mu tam bilmiyorum.

Bilgisayar SSD üzerinde başladıktan sonra 1 dakikaya yakın cihazı açık bırak. Bakalım kontrolcüyü uyaracak mı? Düşük ihtimalle de olsa Phison kontrolcü içeren SSD'lerde bu yöntem araştırmama göre işe yaramış, yarayabiliyormuş. SSD'nin kontrolcüsünü bilmiyorum, böyle bir bilgi biliyorum sadece.

Bu aşamadan sonra ne yapılır açıkcası, pek kestiremedim. Olur da elinde eğer NVMe kutusu varsa, Windows üzerinden bakarsın sonradan kutuyla takıp SSD'yi. Muhtemelen RAW pozisyona geçmiştir.

BIOS'ta varsa NVMe Raid Mode'u kapatıp dene, PCIe modunu yapabiliyorsan Auto / Gen 3 yapıp dene.

Diskin garantisi var gözüküyor hâlâ, 3 sene global garantiliydi de nereye göndereceğim, ne yapacağım bilmiyorum. Yeni konu açacağım.

Screenshot_20251128_212514_Chrome.webp

BIOS'ta varsa NVMe Raid Mode'u kapatıp dene, PCIe modunu yapabiliyorsan Auto / Gen 3 yapıp dene.
Raid kapalı zaten hocam. PCIe modunu auto ve Gen3 denedim, bir şey fark etmedi. Ulan Flash ID...

SSD takılıyken de bekledim bayağı ama maalesef hiçbir şekilde görmüyor diski. Yapacak bir şey yok.

------

Güncelleme: FlashID yazılımı yüzünden SSD'nin kontrolcü brick olmuş. Tekrardan Firmware yazılması ancak kurtarır. Onu da zaten ev ortamında yapmak mümkün değil.

Kısaca RIP. Garantiye gönderebilirsem göndereceğim, muhtemelen değişim çıkar gönderebilirsem.

Önemli tavsiye: Flash ID yazılımını kullanırken dikkatli olun, şart değilse kullanmayın, bu tür sorunlara yol açabiliyor.

Son düzenleme: