Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mahoni

Uzman
Gigabyte B450M DS3H-CF BIOS sürümü 42F olarak görünüyor ama anakart destek sayfasında en yakın sürüm numarası F41. Nasıl olabiliyor? Son sürüme nasıl güncelleyebilirim?

BIOS

IMG-20240919-WA0000.webp

Çözüm
Gigabyte sürekli beta sürümler yayınlayıp onları geri çekiyor veya yeni revizyonlarını yayınlıyor. Geri çekilmiş bir sürümde olmanız sıkıntı değil, anakart destek sayfasında aksi yönde bir yönerge olmadığı sürece doğrudan üst sürüme geçebilirsiniz.

Gigabyte sürekli beta sürümler yayınlayıp onları geri çekiyor veya yeni revizyonlarını yayınlıyor. Geri çekilmiş bir sürümde olmanız sıkıntı değil, anakart destek sayfasında aksi yönde bir yönerge olmadığı sürece doğrudan üst sürüme geçebilirsiniz.

Çözüm
Sonunda harf bulunan BIOS'lar özellikle websitelerinden silinme ihtimali taşıyorlar, mesela sizin anakartın sayfasında F67b ve F67d var, iki hafta önce aynı anakartın BIOS listesinde F67c'de vardı, F67d'yi yayınlarken c'yi silmişler. Sebebi bu yani, sizde bu durum F42b için olmuş. Daha güncel bir BIOS'a güncelleyebilirsiniz, benim tavsiyem F66'ya güncellemeniz, sonunda harf olanlar beta olabiliyor, kendimde buglara denk geldiğim için böyle öneriyorum. İsterseniz biraz daha bekleyip direkt sonunda harf olmayan F67 çıktığında ona da güncelleyebilirsiniz.

Sonunda harf bulunan BIOS'lar özellikle websitelerinden silinme ihtimali taşıyorlar, mesela sizin anakartın sayfasında F67b ve F67d var, iki hafta önce aynı anakartın BIOS listesinde F67c'de vardı, F67d'yi yayınlarken c'yi silmişler. Sebebi bu yani, sizde bu durum F42b için olmuş. Daha güncel bir BIOS'a güncelleyebilirsiniz, benim tavsiyem F66'ya güncellemeniz, sonunda harf olanlar beta olabiliyor, kendimde buglara denk geldiğim için böyle öneriyorum. İsterseniz biraz daha bekleyip direkt sonunda harf olmayan F67 çıktığında ona da güncelleyebilirsiniz.
Bios un önce F50 ye güncellenmesi lazım.

Gigabyte B450M DS3H-CF BIOS sürümü 42F olarak görünüyor ama anakart destek sayfasında en yakın sürüm numarası F41. Nasıl olabiliyor? Son sürüme nasıl güncelleyebilirim?

BIOS

Eki Görüntüle 84414
@mahoni AMD güncel chipset sürücüsü bios güncellemesinde sorun yaşanma ihtimaline karşı ilk önce bunu kurun.
Ardından bios güncelleyin.
Uyarı ! BIOSU önce F50 sürümüne ardından F67d sürümüne yükseltin.
Direk son sürüme geçerseniz anakart açılmayabilir.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.webp
    Ekran Alıntısı.webp
    18,9 KB · Görüntüleme: 77
  • Ekran  Alıntısı 2.webp
    Ekran Alıntısı 2.webp
    12,4 KB · Görüntüleme: 84
Son düzenleme:
Bios un önce F50 ye güncellenmesi lazım.

@mahoni AMD güncel chipset sürücüsü bios güncellemesinde sorun yaşanma ihtimaline karşı ilk önce bunu kurun.
Ardından bios güncelleyin.
Uyarı ! BIOSU önce F50 sürümüne ardından F67d sürümüne yükseltin.
Direk son sürüme geçerseniz anakart açılmayabilir.

AMD chipset sürücüsünü GIGABYTE üzerinden indirsem ne olur?

AMD chipset sürücüsünü GIGABYTE üzerinden indirsem ne olur?
Genelde öyle yapmak tavsiye edilendir zaten, işlemci çok yeni nesil değilse bunun bir zararı olmaz, zaten B450M'e takabileceğiniz en güncel nesil Ryzen 5000 serisi ki sayfadaki chipset bu seriyi kapsıyor. Anakartınızın support sayfasında APP Center programı olması gerek o programı indirip diğer Gigabyte programlarından ve chipset, LAN driver gibi sürücülerin indirilmesini sağlayabilirsiniz direkt. SIV gibi programları oradan yükleyebiliyorsunuz, size işletim sistemi üzerinden BIOS'a girmeden fan hız ayarı yapma olanağı sunuyorlar.

Yalnız APP Center'da nelerin güncelleneceğini veya yükleneceğini seçerken en altlarda bir yerde varsayılan tikli gelen Norton Anti Virüs seçeneği oluyor, onun tikini kaldırıp öyle işleme devam edin. Para ödeyerek hizmet satın aldığınız bu şirket adice size adware dayatmaya çalışıyor, tiki kaldırırsanız sorun yok.

Genelde öyle yapmak tavsiye edilendir zaten, işlemci çok yeni nesil değilse bunun bir zararı olmaz, zaten B450M'e takabileceğiniz en güncel nesil Ryzen 5000 serisi ki sayfadaki chipset bu seriyi kapsıyor. Anakartınızın support sayfasında APP Center programı olması gerek o programı indirip diğer Gigabyte programlarından ve chipset, LAN driver gibi sürücülerin indirilmesini sağlayabilirsiniz direkt. SIV gibi programları oradan yükleyebiliyorsunuz, size işletim sistemi üzerinden BIOS'a girmeden fan hız ayarı yapma olanağı sunuyorlar.

Yalnız APP Center'da nelerin güncelleneceğini veya yükleneceğini seçerken en altlarda bir yerde varsayılan tikli gelen Norton Anti Virüs seçeneği oluyor, onun tikini kaldırıp öyle işleme devam edin. Para ödeyerek hizmet satın aldığınız bu şirket adice size adware dayatmaya çalışıyor, tiki kaldırırsanız sorun yok.
App center kurulmuyor bir çok kez denedim. Gigabyte Control Centerda desteklemiyor. Anlamadım.

App Center kurulmuyor birçok kez denedim. Gigabyte Control Center'da desteklemiyor. Anlamadım.
App Center'ı kurmanıza gerek yok ayrıca chipset i AMD üzerinden yükleyin daha güncel chipset o. Hiçbir anakart üreticisi size üreticiden daha güncel chipset sunamaz.

Anakart üreticisi 2023 sürüm chipset veriyor AMD ise 2024 sürüm hangisini kurmak daha mantıklı tabii ki de AMD.

Son düzenleyen: Moderatör:
App Center'ı kurmanıza gerek yok ayrıca chipset i AMD üzerinden yükleyin daha güncel chipset o. Hiçbir anakart üreticisi size üreticiden daha güncel chipset sunamaz.

Anakart üreticisi 2023 sürüm chipset veriyor AMD ise 2024 sürüm hangisini kurmak daha mantıklı tabii ki de AMD.

Mevzu sadece en güncelini sunmakla alakalı olsaydı zaten kimse siteye chipset sürücüsü koymazdı, kimi zaman anakartların AMD'nin sitesinde bile olmayan versiyonları yayınladığını görüyoruz, bu da kendi anakartları için özelleştirilmiş chipsetler üretebildikleri anlamına geliyor. ASUS ROG Ally ilk zamanlar zamanlar sürücüleri olduğu gibi AMD'den çekerken frekans sorunları yaşamıştı, sonradan kendi ince ayarlarını yaptıkları sürücüler sunmaya başladılar örneğin.

B450 artık eski bir chipset, AM4 soketi var ve AMD AM5'e geçti. Sitede gördüğünüz chipset sürücüsü zaten AM4'ü kapsayan bütün işlemcileri destekliyor. Anakartın sunduğu chipsete bağlı kalmayı bu kadar desteklememin sebebi yarın bir gün en güncel chipseti direkt AMD'den aldığı için sorun yaşarsa kimsenin aklına sebebi chipseti anakarttan değil AMD'den alması olabileceği gelmez. AMD'nin sürücüsü geneli kapsar, spesifik bir anakart üreticisinin bir modelini kapsamaz.

Ayrıca B650M gibi daha güncel Gigabyte anakartlara bakarsanız chipsetler birkaç gün önce güncellenmiş, çünkü bu anakartların desteklediği işlemcilere AM5 işlemci çıkmaya devam ettiği sürece bir yenisi eklenecek, o işlemcileri kapsayan chipset yayınlanacak. AM4 ve B450 için bu durum geçerli değil. En güncel en stabil demek değildir.