Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Hybrid Theory

Yetkin
Yer
İstanbul
İyi Sosyaller herkese. Son birkaç haftadır garip bir sorun yaşamaktayım. Klavye ve fare anakartın kendi USB 2.0 portlarına bağlı çünkü ikisi de USB 2.0 arabirimini kullanıyor. Bu yüzden USB 3.0 portlarına takmak istemedim. Ancak bazı zamanlarda USB 2.0 portları iletişimi kesiyor ve klavye fareyi kullanamıyorum. Bu yaşanırken klavye fareyi 2.0 portlarından söküp 3.0 portlarına takınca olması gerektiği gibi çalışıyor. Reset atmadığım sürece o portları kullanamıyorum. Bugün de bilgisayarın Bluetooth özelliğini açtıktan hemen sonra yaşandı. Emin değilim ama sebebi bu olabilir. BT dongle olarak TP-Link UB500 kullanıyorum. Bu cihaz da USB 2.0 olduğu için kasanın ön 2.0 portuna takılı. Sistemin geri kalanını aşağıda görebilirsiniz. Sorunun kaynağı ne olabilir?

• Ryzen 5 5500
  • Gigabyte B450M S2H
  • GSkill RipjawsV 3600 MHz 2x8 GB
  • Zotac Twin Edge RTX 3060 Ti
  • Corsair Carbide Spec-05 ve CV650
  • Sistemde 3 adet SSD (2 tanesi Kioxia Exceria 500 GB M.2 ve 240 GB SATA, 1 tanesi PNY CS900 120 GB) ve 1 adet HDD (WD Blue 1 TB) bulunmakta.

Çözüm
Chipset'in güncel değilse onu güncelle, eğer güncel ise silip yeniden üretici sayfasından indirip yüklemeyi dene. Belki silmekte sorun yaşayabilirsin, o yüzden yeniden indirip yeniden yüklemeyi de deneyebilirsin.

Bu da çözmüyorsa BIOS'u güncelleyip yeniden test et. BIOS güncel ise BIOS'u varsayılan ayarlara çekip yeniden test et.

Hala çözülmüyorsa muhtemelen o sorunlu olan USB portların bozulmuştur.

Düzenleme: Hatta son çare olarak verilerini yedekleyip temiz kurulum yap. Sonra güncel chipset'i yükleyip test et. Bu da olmuyorsa o sorunlu USB portların bozulmuştur.
Chipset'in güncel değilse onu güncelle, eğer güncel ise silip yeniden üretici sayfasından indirip yüklemeyi dene. Belki silmekte sorun yaşayabilirsin, o yüzden yeniden indirip yeniden yüklemeyi de deneyebilirsin.

Bu da çözmüyorsa BIOS'u güncelleyip yeniden test et. BIOS güncel ise BIOS'u varsayılan ayarlara çekip yeniden test et.

Düzenleme: Hatta son çare olarak verilerini yedekleyip temiz kurulum yap. Sonra güncel chipset'i yükleyip test et. Bu da olmuyorsa o sorunlu USB portların bozulmuştur.

Çözüm
B450 chipsetli anakartlarda 3.1 Gen 1 portlari genelde CPU'ya bagli oluyor ve sizin anakartinizda da durum boyle. On USB 3.1 Gen 1 portlari ise chipsete bagli. 2.0'larin hepsi chipsete bagli. Tabii S2H'in bir suru revizyonu var ancak 1.x'de boyle olan durumun pek degisecegini sanmiyorum.

1723993987874.webp

Bana biraz bandwith sorunu gibi geldi zira BT actiginizda durumun yasandigini belirtmissiniz. Bu durumda da muhtemelen anakart tarafli bir sorun.

BIOS'ta birkaç sürüm geri kalmışım. Bendeki F64a ama sitesindeki en güncel sürüm F67b. Müsait olduğum bir vakit bunu güncelleyeceğim. Ancak ondan önce senin de dediğin üzere chipset sürücüsünü yeniden yüklemeyi deneyeceğim.

Halen çözülmezse format atarım. Belirtmeyi unuttum, Windows 11 Pro 23H2 işletim sistemini kullanıyorum.

B450 chipsetli anakartlarda 3.1 Gen 1 portlari genelde CPU'ya bagli oluyor ve sizin anakartinizda da durum boyle. On USB 3.1 Gen 1 portlari ise chipsete bagli. 2.0'larin hepsi chipsete bagli. Tabii S2H'in bir suru revizyonu var ancak 1.x'de boyle olan durumun pek degisecegini sanmiyorum.

Eki Görüntüle 75563

Bana biraz bandwith sorunu gibi geldi zira BT actiginizda durumun yasandigini belirtmissiniz. Bu durumda da muhtemelen anakart tarafli bir sorun.
O zaman önce chipset sürücüsünü yeniden kurmayı deneyeceğim.

Bugün BT açtığımda bu sorunu yaşadım ama geçmişte BT açık değilken de bu sorunu yaşadım. Anakartı 3 küsür senedir kullanıyorum. Garip olan kısmı da son 30 günlük süreç içerisinde ilk defa bu sorunla karşılaşmış olmam.

BIOS'ta birkaç sürüm geri kalmışım. Bendeki F64a ama sitesindeki en güncel sürüm F67b. Müsait olduğum bir vakit bunu güncelleyeceğim. Ancak ondan önce senin de dediğin üzere chipset sürücüsünü yeniden yüklemeyi deneyeceğim.

Halen çözülmezse format atarım. Belirtmeyi unuttum, Windows 11 Pro 23H2 işletim sistemini kullanıyorum.

O zaman önce chipset sürücüsünü yeniden kurmayı deneyeceğim.

Bugün BT açtığımda bu sorunu yaşadım ama geçmişte BT açık değilken de bu sorunu yaşadım. Anakartı 3 küsur senedir kullanıyorum. Garip olan kısmı da son 30 günlük süreç içerisinde ilk defa bu sorunla karşılaşmış olmam.

BIOS güncelleyeceksen F62 sürümüne al daha iyi stabil bir sürüm.

BIOS güncelleyeceksen F62 sürümüne al daha iyi stabil bir sürüm.
F62'den F64'e geçmiştim zaten. Güncel sürüm olan F67 hakkında bir deneyimin var mı peki?

@Hybrid Theory , denemelerden sonra haber verirsin o halde. Kolay gelsin ve geçmiş olsun.
Teşekkürler. Chipset'i sil kur yaptım şimdilik. Neyseki uğraştırmadı. Yarın gündüz BIOS'u da güncelleyeceğim. Sorun devam etmezse konuya gelen çözümlerden hangisinin işe yaradığını belirtirim. Umarım devam etmez çünkü yeni bir anakarta ayırabilecek bütçem yok şu sıra.

Son düzenleme:
F62'den F64'e geçmiştim zaten. Güncel sürüm olan F67 hakkında bir deneyimin var mı peki?

Teşekkürler. Chipset'i sil kur yaptım şimdilik. Neyse ki uğraştırmadı. Yarın gündüz BIOS'u da güncelleyeceğim. Sorun devam etmezse konuya gelen çözümlerden hangisinin işe yaradığını belirtirim. Umarım devam etmez çünkü yeni bir anakarta ayırabilecek bütçem yok şu sıra.

F62 sürümünde kaldım birkaç üst sürüme geçtiğimde bug görünce geri döndüm.