Bugün sizlerle birlikte adım adım Gigabyte marka bir anakartın BIOS'unu güncelleyeceğiz. Elimizde Gigabyte'ın A620M H model bir anakartı var ve anakart ilk BIOS sürümü ile birlikte geliyor. Biz bu anakartın BIOS'unu en son sürüme güncelleyeceğiz.

Doğrudan Son Sürüme Güncelleyebilir miyiz?​

İlk olarak burada sıklıkla sorulan bir soruyu cevaplamak istiyorum: Doğrudan en son sürüme güncelleyebilir miyiz? Evet, anakart üreticinin özellikle belirtmediği sürece doğrudan en son sürüme güncelleyebilirsiniz. Bazı istisnalar olabiliyor. Örneğin, Gigabyte anakartlarda Gigabyte size önce F40 sürümüne güncelleyin, sonra F52 sürümüne güncelleyin gibi yönergeler verebiliyor. Bunu zaten anakartın destek sayfasında görebiliyorsunuz, ama yine de aklınızda bir soru kalıyorsa Techolay Sosyal'de anakart modelinizle birlikte bir konu açarak bize sorabilirsiniz.

Adım Adım Q-Flash ile BIOS Güncelleme​

Şimdi bu anakartın güncel BIOS'unu USB belleğimize yazalım ve güncellemeye başlayalım.
  • İlk olarak BIOS güncellemede kullanacağımız USB belleğimizi doğru hazırlamamız gerekiyor.
  • Gigabyte anakartlar USB belleğin FAT32 formatında olmasını istiyor. Bu bağlamda USB belleğimizi Rufus ile formatlayın.
    • Rufusu açtıktan sonra ön yükleme seçimi kısmından "ön yüklenebilir" değil diyoruz.
    • Sonrasında MBR ve FAT32 seçili şekilde başlat diyerek formatlamak. Tabii ki bu işlem USB belleğinin içerisindeki her şeyi siliyor ve belleğimiz hazır.
  • Şimdi Gigabyte'ın sitesinden anakartımızın sayfasını açıyoruz ve sağdan "Support" kısmına tıklıyoruz. Doğrudan download sayfası açılıyor.
  • En aşağıda BIOS'a tıklıyoruz. Şu anda bizim anakartımızda F1 sürümü yüklü ilk sürüm yüklü. Aşağıya doğru indiğimizde Gigabyte'ın burada kırmızıyla herhangi bir not düşmediğini görüyoruz, yani doğrudan en son sürüme, F24c sürümüne güncelleyebiliriz. Son sürümü indirelim.
  • Şimdi BIOS dosyamızı ZIP olarak indi, fakat anakartın içerisindeki güncelleme yazılımı ZIP'i desteklemiyor, bunu zipten çıkartmamız gerekiyor.
  • "Ayıkla" diyelim, burada birkaç dosya çıktı karşımıza.
  • EFI Shell üzerinden güncellemek istiyorsanız, EFI klasörünü kullanabilirsiniz, fakat biz daha kolay bir yöntem olan Q-Flash ile güncelleyeceğiz. Bu bağlamda sadece son sürüm BIOS dosyasına ihtiyacımız var, o da A620Mh, anakartımızın modeli ve son sürüm F24c.
  • Bunları kopyalayıp USB belleğimize yapıştıralım, burada artık işimiz bitti. USB belleğimizi çıkartabiliriz.
  • Şimdi USB belleğimizi anakarta taktık ve BIOS arayüzündeyiz. Q-Flash ile BIOS'u güncelleyeceğimiz için F8 tuşuna basıyoruz, "Update BIOS" seçeneği karşımızda. Enter'a basıyoruz.
  • Bir sonraki aşamada aşağıdaki listeden USB belleğimizi seçelim. Kingston USB belleğimizi seçtik ve belleğin içinde de BIOS dosyası gözüktü. Dosyayı seçip ileri diyoruz.
  • BIOS Secure Flash tarafından korunuyor, BIOS'u güncellemek için sistemi yeniden başlatmanız gerekiyor diyor. "Yes" diyelim ve yeniden başlatalım. Yeniden başlatma sonrası Gigabyte anakartın BIOS'u güncelleniyor.

Sonuç​

Evet, Gigabyte bizi yepyeni bir arayüzle karşıladı, 2023'ten 2024'e geçtik. Gerçekten de sadece BIOS durumuyla değil, arayüzde de 2024'e geçmiş olduk. Burada bir tane kolay mod var, şu anda kolay modayız, fakat üst tıklarsak bir de gelişmiş moda girip gelişmiş ayarları da yapabiliyoruz. Öte yandan AMD sistemlerde BIOS ayarlarının nasıl yapılması gerektiğini merak ediyorsanız, bununla ilgili de ayrı bir video sizlerle paylaşacağız.

Herhangi birinin "şu nasıl yapılacak" diye arattığında bulacağı rehberler çok iyi oluyor.