Servis Menüsü Görseli

1753126464982.webp

Panel Hakkında Genel Bilgiler

CSOT (China-Star Opto Electronics) tarafından üretilen bir panel kullanılmış, modelin ismi de SG2451B03-3.

Panelook'ta bu paneli sorgulattığımızda sırasıyla aşağıdaki özellikler ortaya çıkıyor:
  • a-Si TFT​
  • LCD​
  • 6-COF Driver​
  • Native 8-bit​
a-Si TFT: En giriş seviye panel türü. Tabii 1080p ve uygun fiyatlı bir modelden Oxide TFT veya LTPS beklemek olmazsa olmaz değil.
LCD: LCD bilgisinin yazması, arka aydınlatmanın monitöre dahil olmadığını belirtir. Yani bu paneli kullanan monitörlerin renk gamutu, kontrast ve parlaklık gibi önemli detaylar, üreticinin panele eklediği özel arka aydınlatmaya göre değişir.
6-COF Driver: Bu segmentte 8-COF Driver beklentimiz artık yok. 4-COF olmadığı sürece yeterli. Çok değil 2 sene önceye kadar bu segmentte 8-COF Driver panelli monitörler çokça vardı.
Native 8-bit: 6-bit + FRC veya 6-bit + Hi-FRC değil, direkt native 8-bit. Fena değil, bu segmentteki çoğu monitör 6-bit + Hi-FRC bile değil, 6-bit + FRC. Tabii renk derinliği tek başına bir şey ifade etmez ama sonuçta native 8-bit mi, evet.

Bir detay daha var lakin bunu aşağıya başlık olarak açmayı uygun gördüm.

Monitör 200 Hz mi, 180 Hz mi?

Evet, beni en çok rahatsız eden yere geldik. Panelook'ta paneli sorguladığımızda, panelin 180 Hz olduğunu görüyoruz. Yani bu monitörde native 200 Hz bir panel kullanılmıyor.

1753127037092.webp

Fakat Gigabyte, GS25F-2'nin sitesinde 180 Hz + 20 Hz Overclock şeklinde değil de sanki direkt panel 200 Hz'miş gibi lanse etmiş, zira hem kullanım kılavuzuna baktım hem ürün sitesine baktım GS25F-2'nin 180 Hz + 20 Hz O.C olduğuna dair hiçbir ibare yok. Gigabyte'ın ağır saçmaladığı kısım. Belki standart bir kullanıcı için bu hiçbir anlam ifade etmiyor lakin bu işin içinde olanlar için mide bulandırıcı bir hareket.

Sonuç

Monitörle alakalı inceleme verilerini @2254 paylaşmış zaten, ben o konuya ilave olarak panel bilgisi paylaşmak istedim.

Panel bilgisi görselini paylaştığı için @vanillamint'e teşekkürler.

Kullanılan panel kötü değil lakin Gigabyte'ın 180 Hz paneli native 200 Hz gibi pazarlamış olması oldukça rahatsız edici.

H25t7 ile aynı panel bu. 🤣

Bu arada ktc de parlaklık olarak 400nit üstünde sonuç veriyor. Kontrast oranı da gigabyte ile benzer. Arka aydınlatma kalitesi de kötü gözükmüyor. Fiyat farkı varsa ktc almak daha mantıklı bence. Donanımarşivi incelemesinde 520nit görmüş ktc. Baktınız mı?