Gigabyte MO27Q28G monitör PS5'te 1440p ayarlanmama sorunu

RedRavix

Uzman
Dostlar monitörü alalı daha 1 gün oldu. İlk defa bir OLED ekranım olduğu için birçok sorunla uğraştım. Siyahlarda çizgiler, Firmware güncellemeleri falan derken bayağı bir uğraştım. Sonrasında PS5 için ayarları yapmak isterdekn PS5 1440p ekranımı 2160p olarak ayarlıyor. Manuel olarak 1440p almak istiyorum, testi başlatıyor ama SDR 60Hz'i bile geçemiyor. "HDMI cihazında 1440p çıkış görüntülenemiyor." hatası alıyorum.

Yaptıklarım işe şunlar:

-1080p alıp sonrasında tekrar denedim olmadı,
-VRR kapatım olmadı,
-HDR kapattım olmadı,
-Safe modundan yapmak istedim 720p, 1080p, 2160p açıkken 1440p kapalıydı.
-Monitörün HDMI yuvasını değiştirdim olmadı,
-Kablo değiştirdim olmadı,
-Monitörün HDMI 2.1 seçeneğini 2.0 olarak değiştirdim olmadı.

Daha ne yapmam gerekiyor, biri bana yardımcı olsun. Yapay zeka ile bayağı uğraştık artık küfür etmeye başladı. Firmware zaten güncel. PS5 monitörü ya da monitör kendini PS5'e 4K TV olarak tanıtıyor.

Geçmiş olsun hocam, yeni OLED heyecanının böyle bir teknik pürüzle başlaması gerçekten sinir bozucu. Sorun muhtemelen monitörün PS5'e kendini zorla 4K ekran gibi tanıtıp görüntüyü içeride ölçeklemesinden (Virtual 4K) kaynaklanıyor.

Öncelikle monitörün kendi ayar menüsüne girip Console mode diye bir seçenek varsa onu kapatmayı veya ayarını değiştirmeyi dene. Gigabyte bu modellerde PS5 için otomatik bir mod açıyor ve o mod bazen manuel 1440p seçimini kilitliyor. Ayrıca monitör menüsünde aspect ratio veya display mode ayarı Full dışında bir şeydeyse onu Full yapıp tekrar test et.

Bir de PS5'in kendi video ayarlarından video aktarım hızı seçeneğini -1 veya -2 yapıp denersen bazen bant genişliği hatasını çözebiliyor. Bunlar da yemezse monitörü OSD sidekick ile bilgisayara bağlayıp "Virtual 4K" özelliğini kapatman gerekebilir. Umarım çözülür, o panelin tadını bir an önce çıkarırsın.

Hocam o kadar moralim bozuk ki keşke almasaydım dedim. Aldığın ilk gün firmware kurmama rağmen ekranda titremeler oluyor. Çözüm için G-SYNC desteklemesine rağmen kapattım. Bir de PS5 de böyle bir sorun olunca moralim -2 oldu. Bu monitör için kredi çektim. Keşke yapmasaydım.

Hocam sakın moralini bozma, kredi çekip böyle bir topa girince en ufak pürüz bile insanın canını çok sıkar, seni çok iyi anlıyorum. Ama elindeki ekran şu an piyasadaki en iyi panellerden biri, sadece biraz "evcilleştirmen" gerekiyor.

Ekrandaki o titremeler (flicker) maalesef OLED'lerin genel bir hastalığı. Özellikle oyunlarda kare hızı (FPS) çok dalgalandığında VRR devreye girince siyah seviyelerinde oynamalar oluyor, bu monitörün bozuk olduğu anlamına gelmez. G-Sync kapatman geçici bir çözüm ama istersen monitör menüsünden "OLED care" ayarlarını ve parlaklık sabitleme (uniform brightness) gibi seçenekleri de kontrol edebilirsin.

PS5'teki 1440p mevzusu ise tamamen yazılımsal bir inatlaşma, çözülmeyecek bir şey değil. Eğer o attığım ayarlar da kurtarmazsa, monitörü bir kere fabrika ayarlarına döndürüp direkt PS5'e takmayı dene. Gerekirse teknik servise veya Gigabyte global forumlarına bir yaz, bazen çok spesifik bir ayar her şeyi değiştirebiliyor. Canını sıkma, halledilince karşısında geçirdiğin her dakikaya değecek bir panel o.

Şu an PS5 için neler yapıyorum neler. Bende Virtual 4K seçeneği çıkmıyor. Firmware yazılımı güncel. Sidekick ile baktım yok hiçbir yerde. Ekranın arkasındaki menüden baktım yok. Ayarlardan display mode da 1:1 modu açılmıyordu VRR kapattım açıldı. Bir de böyle denedim inatla 1440p yapmıyor ve 4K olarak görüyor monitörü. Beni böyle uğraştıran bir monitör hayatım görmedim. Herkes bu monitörü öyle bir övüyor ki dedim ki iyi güzel. Kimse kötü tarafları söylemiyor ben buna öfkeleniyorum. Bilseydim 5 bin TL daha fazla koyar ASUS alırdım. Kafayı yeemek üzereyim.

RTINGS incelemesinde PS5 için bir sorun yazmamış.

Bu monitör, PS5 ve PS5 Pro'nun tüm özellikleriyle tamamen uyumludur, ancak 4K sinyallerini monitörün 1440p doğal çözünürlüğüne uyacak şekilde düşürür. Böyle yazmışlar.

4K kullansanız zaten 1440P'ye düşürecek, görüntü native 1440P'den daha net olur.

Konsol kısmına değindiler mi bilmiyorum ama 2 farklı profesyonel incelemeci ayar videosu çekmiş, belki işinize yarar.

Hocam ben ilk defa OLED ekran kullanıyorum normal şartta sorun yoksa 2K bir monitör neden kendini 4K olarak tanıtıyor PS5'e ben bunu anlamıyorum. Ve benim sinirlendiğim konu ise forumlarda bakıyorum şu ayarlar gidin şunu yapın diye o ayarların hiçbiri bende yok. Son sürümünde. Ben mi yanlış yükledim. USB-B kablosunu taktım dosyayı ayıkladım içindeki uygulamayı çalıştırdım 15 dk bu kadar. Ben de bir sıkıntı mı var. Yoksa depolu ürün mü verdiler yada bana mı böyle denk geldi.

Firmware sürümünü kontrol edin, f06 son sürüm.

Bu arada neden öyle tanıtıyor bilmiyorum hiç konsol kullanmadım, bayağı cahilim bu konuda. Rtings de 1440p için 60hz ve 120hz desteklediği yazmış. Mantıken 1440p seçilebiliyor olması lazım. Bayağı bir yöntem denemişsiniz, pek bir şey kalmamış.

Firmware sürümünü kontrol edin.
OSD ayarları ile alakalı olma ihtimali var. Konsol modu falan var sanırım bu monitörde.
Monitörler de eko modu (güç tasarrufu) olabiliyor, açık ise kapatın veya değiştirin.

Eğer bunlarda çözmezse sorunlu olma ihtimali geliyor aklıma.

Son düzenleme:

Ben ASUS VG27AQ1A kullanıyorum 2K onda hemen algılamıştı. Hiçbir ayara gerek kalmadan. Ama bu OLED ekranda beni delirtti ya. Hatta şu an ekranda artık ismine ne deniyorsa titremeler oluyor. Bariz belli oluyor. G-Sync kapalı olmasına rağmen. Minik minik görünüyor. Öve öve bitiremedikleri oledlerin yaptığı şeylere bak. Ama suç biraz da bende forumlarda şikayetleri görmeden sadece iyi taraflarına bakarsam olacağı oydu. Nereden ne kapatacağımı şaşırdım artık.

Bu tarz can sıkıcı sorunlar daha çok W-OLED de oluyor. Hatta yeşilde bunun için rehber konu bile açtım. İndirim konusunda da konuyu paylaştım ancak moderatörler silmiş. Ama yine de bazı kusurları olduğunu söyledim, bu sorun sizdeki ünite ile mi alakalı, yoksa Gigabyte ile mi alakalı bilmiyorum. Ama W-OLED de sorunlar cidden fazla. Titreme kısmına gelecek olursak kendim de hem QD-OLED monitör, hem de W-OLED TV kullanıyorum böyle bir sorun yaşamadım. Eğer VRR kapalı iken de titreme oluyorsa bunun sebebi parlaklık limitleyicinin açık olması olabilir. OLED care ayarlarını kapatıp tekrar deneyin. Yine de oluyorsa muhtemelen W-OLED panel kaynaklıdır. Ayrıca apl stabilize ayarını yüksek değil de düşük veya orta deneyin. Yüksek de tepe parlaklık yüksek olduğundan içeriğe bağlı olarak ani parlaklık değişimleri meydana gelebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…