Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Yodian

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar, bir ay sonra 4 yaşını dolduracak olan Gigabyte RTX 3070 Vision OC ekran kartım var. Geçen yıla kadar sorunsuz çalışıyordu ancak özellikle son zamanlarda, hafif zorlayıcı oyunlarda bile aşırı fan sesi çıkarmaya ve bir süre sonra iki monitörümü de siyah ekrana düşürüp beni yeniden başlatmaya zorlamaya başladı. Sıcaklıkları kontrol ettiğimde kolayca 80 °C’ye ulaşıyor ve muhtemelen bu yüzden kapanıyor. İşin komik kısmı, FIFA ve CS gibi oyunlarda ana menüde bile bağırıyor. Aklıma termal macun ve soğutma pedlerini değiştirmek geldi ancak sorunun kesin kaynağının bu olup olmadığından emin değilim. Sizce fanlarda bir arıza olabilir mi, yoksa kart artık yaşı itibarıyla mı böyle davranıyor? Fikirlerinize göre ekran kartını yenilemeye götüreceğim.

Çözüm
Yanlış verilere bakmadıysam kart 300W civarı güç çekebiliyor, GPU-Z verilerinde 8+6 pinden 225W civarı çekmesi gerekirken 160W civarı çekmiş, tek kablo olduğunu buradan anladım, çünkü tek kablo bu kadar yüksek güç veremeyebilir.

Kartın güç soketlerini çıkarıp içlerini kontrol edin, erime gibi bir hasar olmuş olabilir.

Soketlerde sıkıntı yoksa PSU'dan 2. Bir kablo getirin, varsa tabii, 6 pin kalsın 8 pin olana o kablodan bir soket takın.
Hotspot 120 derece civarına geliyorsa kart siyah ekrana düşebilir, sensör kısmının alt tarafında bellek sıcaklığı var mı?
1751057704332.webp

burası mı acaba Cs2 menü'de iken böyle şimdi Furmark da ekleyeceğim.

Kendin yap, 5/6 vidaya bakıyor. İnternette illaki içini açıp macunu falan değiştirdiğini gösteren videolar var.

Adam takır takır açıyor, insanlarla uğraşacağına aç kendin yap daha iyi. İyi de bir termal macun koyarsın içine yaptıracağın paranın yarısına. Manayla işlemcinin macunu da değişirsin alacağın macunla.

Haklısınız fakat elleri çok titreyen biri olarak işlemci için değişim yapmaktan öteye geçmeyi planlamıyorum şimdilik.

1751058356180.webp

Furmark 2 test'nde ful hal'

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 158216
Burası mı acaba CS2 menü'de iken böyle şimdi FurMark da ekleyeceğim.

Haklısınız fakat elleri çok titreyen biri olarak işlemci için değişim yapmaktan öteye geçmeyi planlamıyorum şimdilik.

Kart bakım istiyor ama mevcut sıcaklıklarda siyah ekrana düşmez, güç problemi de yaşıyor olabilirsiniz.

OCCT ile Power testi yapar mısınız?

Bellek sıcaklık sensörü yok kartta, bunun içinde OCCT VRAM testi yapın, 15 dakika.

Kart bakım istiyor ama mevcut sıcaklıklarda siyah ekrana düşmez, güç problemi de yaşıyor olabilirsiniz.

750 silver+ olduğunu hatırladığım bir psu kullanıyorum. ICUE 4000x kasa ile beraber gelmişti. Hemen testi yapayım. (Yukarıdaki GPU-Z ss'ini güncelledim)

Bellek sıcaklık sensörü yok kartta, bunun içinde OCCT VRAM testi yapın, 15 dakika.

Güç problemi yaşasa direkt sistem reset atar. En azından bende öyleydi. 12V'tan 540W veren PSU sağ olsun 1600 AF + 3070'e yetemiyordu, 15/20dk yük altında kaldıktan sonra siyah ekran ardına reset atıyordu.

Bir gerçekte var ki hangi testi yaparsa yapsın sonuç bakımı gösteriyor. Gerçi bakım yapılsa da 80 derece takılan XC3 3070'im aklıma geliyor ama olsun. :D

Güç problemi yaşasa direkt sistem reset atar. En azından bende öyleydi.

PSU genel yetersizlik yaşarsa sistem kapanır ve tekrar açılır, PSU ekran kartını besleyemezse ekran kartı devre dışı kalır, fanları son hız dönmeye başlar.

Ekran kartını besleyememe sebepleri var, testlerle bunları da kontrol edeceğiz.

PSU genel yetersizlik yaşarsa sistem kapanır ve tekrar açılır, PSU ekran kartını besleyemezse ekran kartı devre dışı kalır, fanları son hız dönmeye başlar.

Ekran kartını besleyememe sebepleri var, testlerle bunları da kontrol edeceğiz.

Şöyle diyeyim 170W'a UV ile GPU'yu düşürdüğümde PSU'nun fanının sesi kesiliyordu sorunsuz takılıyordum. Bakınca sisteme 540W fazlasıyla yetiyordu ancak stok haliyle CPU+GPU yük altına girince direkt reset atıyordu. İşlemciyi %20 kullanan oyunda da geçerliydi bu.

Psu değişene kadar maalesef bu sorun devam etti.

1751060736875.webp

Ses hafif yükselmeye başladı şunu bi atayım, tekrar güncelleyeceğim.

1751060736875.webp

Ses hafif yükselmeye başladı şunu bi atayım, tekrar güncelleyeceğim.
Mesajı attığım anda ekran gitti
1751060961928.webp

Sanırım pc kapanırken son state'i kaydetmiş OCCT

Bu karta tek kablo üzerinden ayrılan 2 pin ile mi güç veriyorsunuz?
Hatırladığım kadarıyla öyleydi evet. Zamanında 2021'de İto ile başlayan siteden Modart isimli youtuber'ın sistemi olarak almıştım ve böyle geldi
1751061642515.webp

Bir videodan almış olduğum bu resimdeki gibi

Son düzenleme:
Yanlış verilere bakmadıysam kart 300W civarı güç çekebiliyor, GPU-Z verilerinde 8+6 pinden 225W civarı çekmesi gerekirken 160W civarı çekmiş, tek kablo olduğunu buradan anladım, çünkü tek kablo bu kadar yüksek güç veremeyebilir.

Kartın güç soketlerini çıkarıp içlerini kontrol edin, erime gibi bir hasar olmuş olabilir.

Soketlerde sıkıntı yoksa PSU'dan 2. Bir kablo getirin, varsa tabii, 6 pin kalsın 8 pin olana o kablodan bir soket takın.

Çözüm