Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

delorm

Gelişen
Merhaba, yeni aldığım anakartın tüm BIOS güncellemelerini yapmama rağmen, "F9 0E" diye hata mı değil mi emin olamadığım bir kod yazıyor. Beni en çok rahatsız eden ortadaki minik m_bios LED ışığının yanması. Ciddi bir sorun var mış gibi hissettiriyor. Bilgisayarın çalışmasında hiçbir sorun yok.

WhatsApp Image 2026-04-13 at 09.11.58.webp
WhatsApp Image 2026-04-11 at 16.18.56.webp

Çözüm
Bu sorun için Gigabyte kartlarda gcc yazılımı kurduysanız Revo Uninstaller ile kalıntısız şekilde silmeniz gerekiyor. Advanced scan yapacaksınız, sonrasında restart atın. Onun dışında fan ve güç bağlantılarında gevşeklik vs. varsa Gigabyte kartlar kırmızı yakabilir. Bakmak lazım. Ön panel Type-C hızlı şarj bağlantısı bu kartta var mı? Yapılmadıysa kırmızı yakabilir. @X99 bunları inceleyin.

Adeta rönesans tablosu gibi.

Sürekli kırmızı yanan uyarı ışığı; Dual BIOS modu ile ilgili, hangi BIOS modunu kullandığını bildiriyor. Diğer Debug LED'ler bu montaja göre sağ alt kısımda, ekran kartının köşesinde kalıyor. Type-C bağlantısı var, kasa modelini belirtmemiş. Gerekli şemaları ekliyorum buraya hocam. Anakarta güç geldiğine dair kırmızı LED ile bildiriyor mu? bu model de emin değilim ama öyle bir durum yok sanki.

Ekran görüntüsü 2026-04-21 235301.webp

Ekran görüntüsü 2026-04-22 000056.webp
Bu sorun için Gigabyte kartlarda gcc yazılımı kurduysanız Revo Uninstaller ile kalıntısız şekilde silmeniz gerekiyor. Advanced scan yapacaksınız, sonrasında restart atın. Onun dışında fan ve güç bağlantılarında gevşeklik vs. varsa Gigabyte kartlar kırmızı yakabilir. Bakmak lazım. Ön panel Type-C hızlı şarj bağlantısı bu kartta var mı? Yapılmadıysa kırmızı yakabilir. @X99 bunları inceleyin.

Adeta rönesans tablosu gibi.

Sürekli kırmızı yanan uyarı ışığı; Dual BIOS modu ile ilgili, hangi BIOS modunu kullandığını bildiriyor. Diğer Debug LED'ler bu montaja göre sağ alt kısımda, ekran kartının köşesinde kalıyor. Type-C bağlantısı var, kasa modelini belirtmemiş. Gerekli şemaları ekliyorum buraya hocam. Anakarta güç geldiğine dair kırmızı LED ile bildiriyor mu? bu model de emin değilim ama öyle bir durum yok sanki.

Ekran görüntüsü 2026-04-21 235301.webp

Ekran görüntüsü 2026-04-22 000056.webp

Çözüm

Eki Görüntüle 242763

Eki Görüntüle 242764

@Marix Gigabyte ile daha haşir neşir idi, Gigabyte kartlarda kırmızı yakma ile alakalı 2 forumda çokça konu açıldı. Sebepleri sıraladığım gibi, bu modele has dediğin kırmızı mevzusu olabilir. İncelemediğim için yorum yapamıyorum ona. Diğer dediklerim ihtimal dahilinde. Bu Corsair modüller hiç yakışık almamış. :)

@Marix Gigabyte ile daha haşir neşir idi, Gigabyte kartlarda kırmızı yakma ile alakalı 2 forumda çokça konu açıldı. Sebepleri sıraladığım gibi, bu modele has dediğin kırmızı mevzusu olabilir. İncelemediğim için yorum yapamıyorum ona. Diğer dediklerim ihtimal dahilinde. Bu Corsair modüller hiç yakışık almamış. :)

@Marix hoca komple bıraktı sanırım, başka ekip falan yok bu işleri yapan bildiğim kadarıyla. Yeşil sitede göremedim zaten. Siz de elinizi çekerseniz buralar yetim kalır hocam. Bu X870 serisinde de bu uyarı muhabbetleri olmaması gerekli, display gösterge bug sorunu nedir ki yani, inşallah çözülür. Kart benimmiş gibi keyfim kaçıyor görünce.

@Marix hoca komple bıraktı sanırım, başka ekip falan yok bu işleri yapan bildiğim kadarıyla. Yeşil sitede göremedim zaten. Siz de elinizi çekerseniz buralar yetim kalır hocam. Bu X870 serisinde de bu uyarı muhabbetleri olmaması gerekli, display gösterge bug sorunu nedir ki yani, inşallah çözülür. Kart benimmiş gibi keyfim kaçıyor görünce.

Bu işlerle kimse uğraşmaz. Artık herkes evli, mutlu, çocuklu. Veyahut torun tombalağa karıştı. Adam ne diye uğraşsın sabahtan akşama kadar? Bir karşılığı yok yani, kahvede okey oynamayı tercih ediyor artık insanlar. Forum ortamları bir yere kadar. Teknik servis işi bu, ücretli hizmettir yani. Onların da çözebileceğinden şüpheliyim. Daha da bozup geri gönderiyorlar sonrasında. Çok gördük bunları. :)

Biz adamlara ne anlatıyoruz, adamlar servis raporuna neler neler yazmışlar. Tamamen alakasız işlemler yani.

Modüller Micron mu? Tachyon bile Micron boot etmiyor, derken şaka yapmıyordum. :) şu Micron'lardan uzaklaşmak lazım artık, bana gına geldi.

@X99 özellikle bu kısımdan çok şüphelendim. Corsair modüller AM5'te problematik. Die bilgisini istememiz gerekli. Hynix çıkarsa da pmıc locked bu modüller. Tachyon ıce, bu modülleri takmak çok uygun olmamış. Xoc kartı bu, yine de ayarlanması icap eder.

Bu anakartı aslında standart tasarımdan farklı olduğu için seçtim. Anakart güç kablosu aşağıda olması, RAM'lerin konumu vs. fiyatı yurt dışında satılan rakama göre çok daha uygundu. RAM seçimide tamamen duygusal. Amazon'da en uygun fiyatlı olanı aldım. Hatta ilk aldığım 6400 MHz iade edip, daha uygun fiyata düşen 6000MHz geçtim.

Sürekli kırmızı yanan uyarı ışığı; Dual BIOS modu ile ilgili, hangi BIOS modunu kullandığını bildiriyor. Diğer Debug LED'ler bu montaja göre sağ alt kısımda, ekran kartının köşesinde kalıyor. Type-C bağlantısı var, kasa modelini belirtmemiş. Gerekli şemaları ekliyorum buraya hocam. Anakarta güç geldiğine dair kırmızı LED ile bildiriyor mu? Bu model de emin değilim ama öyle bir durum yok sanki.

Eki Görüntüle 242763

Eki Görüntüle 242764

Evet aynı anakartı kullanan yabancı bir video buldum. Aynı kırımızı ışık onda da yanıyordu. Normalı buymuş.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2026-04-22 at 10.01.52.webp
    WhatsApp Image 2026-04-22 at 10.01.52.webp
    1,8 MB · Görüntüleme: 27
X870 Aorus serileri; hata display göstergesi için hangi foruma baksam bir hata kodu veriyor diyor, araştırdığımda ' display bug' diyerek çıkıyor karşıma. Reddit bu duruma normal demiş, hata kodu var ama sistem çalışıyor bu bir bug demişler hep.
Hocam siz bu sistemin montajını yaparken bu şekilde bir olay yaşadınız mı? @Recep Baltaş bu konuya bir açıklık getirir misiniz?

Son düzenleme:
X870 Aorus serileri; hata display göstergesi için hangi foruma baksam bir hata kodu veriyor diyor, araştırdığımda ' display bug' diyerek çıkıyor karşıma. Reddit bu duruma normal demiş, hata kodu var ama sistem çalışıyor bu bir bug demişler hep.
Hocam siz bu sistemin montajını yaparken bu şekilde bir olay yaşadınız mı? @Recep Baltaş bu konuya bir açıklık getirir misiniz?

Bu sistem Boot etmiyordu, Clear CMOS gerekiyordu @Riaki gibi. Ya da BIOS Flashback işlemi. Gigabyte kartlarda bu sıkıntı oluyor.

Mevzunun aslında 8000 MT/s CL38 modüller alınmasıyla da alakası yok, tamamen yazılımsal. RAM seçiyor bu kartlar. XMP/EXPO profili olmayan 6600 MT/s Patriot modüllerle örneğin Force'ta dahi sıkıntı var. Sarıda takılı kalıyordu Restart'larda, Boot etmiyor yani. Training ile alakalı bir olay yok. @X99

10.000 - 25.000 TL fiyat aralığında ilk 3 anakartınız hangileri olurdu hocam?

Bu kart onlardan birisiydi, ama o kırmızı sönmeyecek belli ki. Bir de sıcaklığı göstertmiyor Q-Code, BIOS'tan ayarlanıp ayarlanmadığını da bilmiyorum. Kartı incelemedim. Saçma sapan 2 tane Code yazacak orada belli ki devamlı, Training Process harici. Kasanın içine bakmayacağım, dersen bu kart alınabilir.

Bütçe aralığı çok geniş vermişsin, MSI X870E Carbon fena değil yine. Bir de ASUS X870E-E.