Gigabyte Z890 Aorus Elite X ICE anakartta XMP açınca sistem hata veriyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan BelendoR
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 108
  • Etiketler Etiketler
    hata xmp

BelendoR

Çalışkan
Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler.

"XPG AX5U6000C3016g-clarbk" RAM modeli 2 adet var. XMP açınca anakart C2-C3-C4 en son C1 hatasında kalıyor, reset atıyor, BIOS'a atıyor. RAM'in bir tanesini tek takınca XMP açılıyor ama diğer RAM'i tek takınca da XMP açılmıyor.
İşlemci 265K. Anakart Z890 Aorus Elite X ICE. Hatta bundan bir önceki anakart uyumsuz olduğunu düşündüğüm için iade ettim, iade ettiğim anakart da Z890 Aorus Elite WI-FI7 modeliydi. Tek soket desteği var diye problemli olduğunu düşünmüştüm ama bu anakartta da sorun aynen devam ediyor.

Elle zamanlamaları girip deniyorum olmuyor, voltajı 1.40'a aldım olmuyor, CL36 ile çalıştırmayı başardım 1.40 voltaj ile.
Kardeşimin sisteminde denedim RAM'leri hiçbir problem yok. Ondaki RAM'leri benim anakartta denedim 1 hafta stabil bir şekilde kullandım. RAM'leri servise yolladım bir sorun yok dendi, geri geldi. Biraz uzun oldu ama soracağınız soruları da öngörerek açıkladım.

Servis genelde RAM'i takar, standart hızda sistemin açılıp açılmadığına bakar. En fazla 5-10dk test ederler. XMP profili teknik olarak overclock sayıldığı için, RAM o frekansa çıkamasa bile standart hızda çalışıyor, ürün sağlam dyip geri yollayabilirler. Ayrıca test ettikleri anakart Z890 olmayabilir, eski nesil anakartlar RAM'e daha toleranslı davranabilir.

RAM kitini tekrar servise gönder. Lakin bu sefer not kağıdına şunları büyük harflerle yaz:
"Kit içindeki 1 adet modül arızalıdır. Tek başına takıldığında XMP profilinde sistem boot etmiyor. Diğer modül aynı slotta sorunsuz çalışıyor. Lütfen XMP açık test ediniz."

İade almazlarsa, kiti satıp Z890 anakartının QVL listesinde olan, G.Skill veya Corsair gibi farklı marka kit alarak bu çileden kurtulursun. XPG'nin serisi ile Gigabyte Z890 arasında bir uyumsuzluk olma ihtimali de var.

Hocam servise bizzat kendim gittim oradaki teknisyen arakadaşa tekrar test etmesini ve zamanlamarını da kontrol etmesini söyledim 5 dakika gitti baktı resimlerini de çekti gösterdi bir problem yoktu. Doğal olarak da arızasız olduğu için değişim yapamayız dediler.

Kardeşimin anakartında da denedim arızalı olan modülü hiçbir problem olmadı.

Durum şimdi netleşti. Z890 BIOS'u ve IMC henüz ham olduğu için, silikon kalitesi sınırda, modülü eğitemiyor.
DRAM voltajını manuel 1.40V-1.42V yapıp dene. Olmazsa kiti satıp anakartın QVL listesindeki bir kiti almalısın.

Anladım hocam fakat bu dediğini de denedim sonuç aynı ayrıca RAM'lerde QVL listesinde.
Ve bu RAM normalde CL30 değerinde XMP açılınca ben CL 36 da 1.40 voltajda çalıştırdım onda da 5-10 dakika sonra mavi ekran yedim değerleri biraz daha gevşek bırakırsam bir problem olacağını düşünmüyorum fakat CL 30 RAM'i neden sorunsuz kullana mıyım hatta 200s Boost'u bile açamıyorum mesela OTP XMP açtığı için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…