Peki, NVIDIA ekran kartları Linux'ta neden daha az FPS alıyor?

Ek: Bende de NVIDIA kart var ve bazı oyunlarda cidden düşük FPS alıyorum.

NVIDIA sürücüleri kapalı kaynak olduğu için içerisinde neler döndüğünü tam bilmiyoruz. Birçok sebebi olabilir. Wayland'da hala mükemmel değil NVIDIA. Özellikle 570 sürücüsüyle iyi bir noktaya geldiler ama gelişimleri sürüyor. X11'de performans farkı daha az olacaktır bence kullanan kaldıysa tabii.
Eksik oldugunu dusundugun zen4 ve oyun optimizasyonlari daha zen4 islemciler ve oyunlar cikmadan once yapilmis oluyor zaten.
Benim bildiğim hiçbir oyun AVX512 komut setini veya Zen4-5'in sunduğu özel talimat setlerini kullanan çalıştırılabilirler sunmuyor.

NVIDIA sürücüleri kapalı kaynak olduğu için içerisinde neler döndüğünü tam bilmiyoruz. Birçok sebebi olabilir. Wayland'da hala mükemmel değil NVIDIA. Özellikle 570 sürücüsüyle iyi bir noktaya geldiler ama gelişimleri sürüyor. X11'de performans farkı daha az olacaktır bence kullanan kaldıysa tabii.

Benim bildiğim hiçbir oyun AVX512 komut setini veya Zen4-5'in sunduğu özel talimat setlerini kullanan çalıştırılabilirler sunmuyor.
PS3 emülatörü kullanıyor.

HWCaps kullaniyor oyunlar bunlar icin. Yani runtime instruction set detection ozelligi var bazilarinda.

AVX512 spesifik olarak destekleyen var mı ki? AVX2 destekleyen oyun gördüm de Zen4 ve sonrası için görmedim.

Yeni cikan CPU bound oyunlarin arasinda vardir muhtemelen bazilari destekliyordur. Bunu dokümante eden bir kaynak gormedim. Skyrim ciktiginda i7 işlemcimi taniyip ihtiyaci olan instruction setleri kullanmisti mesela 2011 yilinda.

Yeni cikan CPU bound oyunlarin arasinda vardir muhtemelen bazilari bunu dokumante eden bir kaynak gormedim. Skyrim ciktiginda i7 islemcimi taniyip ihtiyaci olan instruction setleri kullanmisti mesela 2011 yilinda.
Onlar biraz daha I/O ve gecikme kısmında takılıyor gibiler. Çünkü 100% utilization göremiyoruz. Yeni talimatları kullanırsanız gecikme ve I/O'dan ziyade throughput artıyor ki oyunların çok büyük kısmında faydasını göremiyorsunuz. Oyunlar kapalı kaynak olduğu için sadece "gereksinimler" kısmından edinebildiğimiz bilgilerle yorum yapıyorum. Bazı oyunların hem AVX2 hem de ilk x86_64 binaryleri vardı. Çok muallak bir konu. Siz nasıl anlamıştınız MMX veya SSE'yi gerçek anlamda kullandığını? İşlemciniz overclocklu bir Pentium 4 gibi de kullanılmış olabilir.

Onlar biraz daha I/O ve gecikme kısmında takılıyor gibiler. Çünkü 100% utilization göremiyoruz. Yeni talimatları kullanırsanız gecikme ve I/O'dan ziyade throughput artıyor ki oyunların çok büyük kısmında faydasını göremiyorsunuz. Oyunlar kapalı kaynak olduğu için sadece "gereksinimler" kısmından edinebildiğimiz bilgilerle yorum yapıyorum. Bazı oyunların hem AVX2 hem de ilk X86_64 binaryleri vardı. Çok muallak bir konu. Siz nasıl anlamıştınız MMX veya SSE'yi gerçek anlamda kullandığını? İşlemciniz overclocklu bir Pentium 4 gibi de kullanılmış olabilir.

Aslinda Skyrim ilk ciktiginda SSE SSE2 gibi instruction setleri duzgun kullanamiyordu tanimasina ragmen. Daha sonra bagimsiz bir arkadas bir fix yayinlamisti bunlar icin oyunun performansini gozle gorulur derecede arttirmisti. Dokümaninda okumustum bagimsiz patchin destekledigi SIMD setlerinin hangileri oldugunu. Bazi oyunlar da oyun baslarken tanidigi instruction setleri listeleyebiliyor Quake, Serious Sam gibi oyunlar. Linux versiyonlarinda tabii.

Bir oyun iyi optimize edilmisse %90 kullaniyodur kendinden once cikan en son instruction setleri. Ayrica islemci mimarisine gore performans farkliliklarinda da tahminde bulunulabilir.