Aeronight

Üstün
Makaleler
61
Yer
Noxus

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Hikaye
  2. 2 Hikaye sunumu
  3. 3 Oynanış
  4. 4 Grafikler
  5. 5 Optimizasyon
Selamlar, hoş geldiniz. Bu yazımda God of War: Ascension'ı incelemek istiyorum. Parça parça her şeyini inceleyeceğim. Bahsetmem gereken birkaç şey var. God of War serisinin tüm oyunlarını defalarca en zorda bitirdim. Hepsinde 60+ saatim vardır. God of War 1'i 2 kez, God of War 2'yi 4 kez, God of War 3'ü 7 kez, God of War: Ghost of Sparta'yı 5 kez , Chains of Olympos'u ise 1 kez bitirdim. Anlanacağınız serinin kontrollerine elim alışık ve en zorda bile övünmek için söylemiyorum zorlanmıyorum. Ascension'a daha önceden başladım ama bıraktım. Fırsat olmadı bitirmeye. Az çok kontrollerinin farklı olduğunu hatırlıyordum o yüzden hikayesine bakıp çıkmak için Normalde oynadım. Ayrıca oyunu RPCS3'te oynadığımı belirteyim. İnceleme yapma amacım ise sizi bu garabetten uzak tutmak.
1717624171720.webp

Hikaye​

Benim için bir oyunda iki tane iyi olmak zorunla olan kriter var: Hikaye ve oynanış. Geri kalanı pek önemsemem. Ascension'ın hikayesi bizi Kratos'un hikayesinin ilk başına götürüyor. Ares'ten bağlarını koparma hikayesini görüyor ve baba Kratos'u tanıma fırsatı buluyoruz. Hikayesi bana kalırsa serideki en iyi ikinci hikayeydi. Birincisi için oyumu God of War 2'den yana kullanıyorum. Bu oyunun hikayesine puanım 8/10.

Hikaye sunumu​

Allah belanızı versin. Böyle güzel hikayeye böyle rezil bir sunum mu yapılır be?! Dostlarım hayatım boyunca bir sürü oyun oynadım. Bu kadar rezalet bir hikaye sunumu ve yönetmenlik görmedim. Hikayesi ne kadar iyiyse, sunumu aynı derece kötü. Hatta daha kötü. Biraz linç yerim belki ama Ezel izleyenler bilir. Hikayesinde bol bol flashbackler vardır ve hikayenin derinliği bunlarla anlatılır. Bu oyun flashbackler olmasa 1 saat. Oyunun başlangıç sahnesi oyunun sonu be. 2 hafta önce diye giriyor, ben o sırada güçlerimi kazanıyorum ama oyunun başında yani gelecekte güçlerim yok. Mantıksız. Flashback yemekten hikayeyi doğru düzgün takip edemedim zaten. Hatta şu kadar söylüyorum, eğer ille de rezil mekaniklerle ve berbat optimizasyonla God of War oynayıp bu hikayenin tadına bakacağım diyorsanız boğazınızda kalır. Gidip hikayesini dinleyin. Kısa bir hikaye zaten. Avrupa sürümüne sahipseniz Türkçe dil ve dublaj ile geliyor. Ama dublajı bence berbat. Altyazılı oynamanızı tavsiye ederim. Hikaye sunumuna puanım 0. Kocaman bir SIFIR!

Oynanış​

Gelelim oynanışa. Bu oyun 2018'den önce çıkan son God of War oyunu ve bence mekaniklerin bir kısmı 2018 God of War'a aktarılmış. Test sürümü gibi bir şey olmuş. Kontrol şeması berbat. Sırf tuş koymak için perry tuşunu L1 yerine L1+X yapmışlar. Öfke barı diye bir garabet eklemişler. Alacağınız zevki de kursağınızda bırakıyor. Bu bar dolu olmazsa -ki fight içinde doluyor ama hasar yerseniz boşalıyor- kombolarınızın büyük bölümünü yapamıyorsunuz. Beğendiğim 2 adet mekanik oldu. R1'e basarak rakibi bir kılıçla yakalayıp, diğer kılıcınızla diğer rakiplere vurabiliyorsunuz. Diğer mekanik ise eşyalar oldu. 2 tane var zaten. Zamanı bir rakibe yavaşlatmak ve kopyanızı çıkarmak. Ama işte mekanik koymak için mekanik silmiş çok zeki Santa Monica. Ya en temek God of War mekaniği olan O tuşu ile rakibi kapıp götürmeyi silmişler. Rakibe atlamayı silmişler. Kılıcımız varken gidip yumruk atıyor beyfendi. Oynanış hiç akıcı değil. Tekrar ediyor ve aşırı kolay. 1 kez bile çatışmada ölmedim. Aceleye gelmiş bir oyun olacak ki, ölümlerimin hepsi buglardan kaynaklanan çevre etmenleri ölümleri oldu. Örnek vermek gerekirse bir yerden tutunduğum halde yere düşüp ölmem gibi. Bu mekanikler sadece bu God of War'a özel. Bir daha tekrarlanmadı. O yüzden bu oyunu oynamayın. Eklemek isterim ki vuruş hissi de yok. Kılıcı vuruyorum ama kamera öyle bir uzaklaşıyor ki ne vurduğumu ne hasar yediğimi anlıyorum. Uzaklaşmasa bile VFX'ler ve animasyonlar nedeniyle yine vuruş hissi yok bu oyunda. Oynanışa puanım 3/10.

Grafikler​

2013 yılında çıkan bir oyuna göre mükemmel grafiklere sahip. Ray Tracing var gibi parlıyor yerler. 10/10 grafikleri var. Ambiyans için aynısını söyleyemeyeceğim. Kratos'un aklı sürekli bulandığı için sık sık mekan değişiyoruz ve gittiğimiz mekanlar hep aynı. Bu da tekrara biniyor ve sıkıyor.

Optimizasyon​

Berbat. RPCS3'e göre değerlendireceğim çünkü oradan oynadım. Ayrıca PS Exclusive oyunu olduğu için PS3'te 30 PFS oynanabiliyor. Ben PC için konuşacağım. RPCS3'te, ekibin verdiği optimize ayarları kullanarak 3060Ti ile 12-20 FPS ve sık sık renderlanmama sorunu yaşayarak oynadım. Render alamadığı için de karakter boşluğa düşüp öldü. Patchler işe yaramadı zaten. FSR açıp 100'e çekince PS1'e dönüp nostalji yaşadım. God of War 3'ü 60 FPS sabit oynadığımı belirteyim. 3 yıl demeyin dostlar, Grafikleri benzer ve God of War 3'te daha fazla NPC var, alan var, uzak çizim mesafesi var. Renderlaması daha zor. Kısacası zort bir optimizasyonu var. 0 veriyorum.

God of War ismini hak etmeyecek oynanış ve sunuma sahip bir oyun var karşımızda. Hikayesi çok güzel. Ama niye gidip her şeyi değiştirip oyunun içinden geçtiniz be? Dostlarım ben 6 saatte bitirdim oyunu. Bulmacaları zor değil. Oyun zaten God of War'a aşinaysanız kolay. Ben hikayesini biliyordum zaten. Detayları ve oynamış olmak için oynadım. 1 günde bitti. Siz kendinize bu işkenceyi yapmayın. Oynamayın bu garabeti. Cidden güzel hikayesi var. Ara sahne sunumları iyi ama genel hikaye sunumundan hiçbir şey anlamayıp gidip Fandom'dan oyunun hikâyesini okudum. Bazı kısımları 6 saatte nasıl kaçırdım ya dedim kendime. Sebebi ise yediğim flashbacklerdi. Puanım 10 üzerinden 3. O da hikayesi hatırına. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Merhaba. Oyun PS3'de frame-uncapped olarak çalışıyor. Oyun 60 FPS'e sabitlenmiş ama oyunun verebildiği tipik performans 40-45FPS civarı, overclocklanırsa PS3 60'a çıkabiliyor.

GoW3'den sonra fena değildi bence, GoW3'den daha iyi grafikleri. Hikaye biraz kopuk geldi ama gene bayıla bayıla oynamıştım. Bence gerçek son GoW oyunu Ascension'dur. Sonrasında GoW demeye bin şahit isteyecek reboot'unu getirdiler.

Ben küçükken arkadaşım bana bu oyunun CD'sini vermişti benim PCde çalışmadı sen oyna diye war falan havalı gelmişti bende PS yoktu PC'ye deniyordum olmuyordu bir türlü bir oynayamamıştım :D

RPCS3 ekibi herhalde bu oyun için o kadar da uğraşmamış, TLOU bile ortalama üstü işlemcilerde bir nebze oynanabiliyor.

Ascension'nun da öyle grafiksel açıdan çok da bir farkı yok 3. oyundan. Herhalde SPU'ların çoğunu kullandı firma.

Ascension, eski serinin son oyunu olarakdan, zamanın şartlarına göre yaşlanmış mekanikler kullanıyordu. Zaten bunun da kurbanı oldu. GoW serisinde en az popüler olan oyun kendisiydi diye hatırlıyorum. Oyunun hikayesini anladığımda sevmiştim ama oyun içinde anlatımı bölük pörçük, saçma sapan bir anlatım tarzı vardı.

Yani üstten basık, alttan koparılmış, yandan sevilmiş, diğer köşeden itilmiş garip bi' oyun Ascension. Diğer oyunlara kıyasla zevk alamadığım, dolayısıyla aylar süren aralar sonucu bitirdiğim tek GoW oyunuydu. Ha bu arada, oyun hikayeyi biraz daha uzatmak için çok kasıntı yollara gidiyordu. Çok ucuz numaralardı be bunlar. Ne olurdu o köprü yıkılmadan istediğimizi alıp çıksaydık?

Merhaba. Oyun PS3'de frame-uncapped olarak çalışıyor. Oyun 60 FPS'e sabitlenmiş ama oyunun verebildiği tipik performans 40-45FPS civarı, overclocklanırsa PS3 60'a çıkabiliyor.

GoW3'den sonra fena değildi bence, GoW3'den daha iyi grafikleri. Hikaye biraz kopuk geldi ama gene bayıla bayıla oynamıştım. Bence gerçek son GoW oyunu Ascension'dur. Sonrasında GoW demeye bin şahit isteyecek reboot'unu getirdiler.
Ben oynanışını seviyorum 2018'in. Onu da 4 kez bitirdim. Ancak yeni Kratos'tan nefret ediyorum. Tanıdığım o adam gitmiş. Şeriatçı kılıklı bi adam gelmiş.

Teşekkür ederim.

Ascension, eski serinin son oyunu olarakdan, zamanın şartlarına göre yaşlanmış mekanikler kullanıyordu. Zaten bunun da kurbanı oldu. GoW serisinde en az popüler olan oyun kendisiydi diye hatırlıyorum. Oyunun hikayesini anladığımda sevmiştim ama oyun içinde anlatımı bölük pörçük, saçma sapan bir anlatım tarzı vardı.

Yani üstten basık, alttan koparılmış, yandan sevilmiş, diğer köşeden itilmiş garip bi' oyun Ascension. Diğer oyunlara kıyasla zevk alamadığım, dolayısıyla aylar süren aralar sonucu bitirdiğim tek GoW oyunuydu. Ha bu arada, oyun hikayeyi biraz daha uzatmak için çok kasıntı yollara gidiyordu. Çok ucuz numaralardı be bunlar. Ne olurdu o köprü yıkılmadan istediğimizi alıp çıksaydık?
Yaşlanmıştan ziyade mekanik yenilemek için kontrolleri mahvetmenin açıklaması yok. Hiç rafine değil. Popülerite konusunda ise ben Ascension'ın varlığını 3 yıl öncesinde öğrendim. Cidden hikaye konusunda haklısınız. Uçurumlardan uçurumlara atlayan bi adam sırf koymak için koydukarı mekanik yüzünden 50 (!) defa aynı yere geliyor. Oyun süresi uzatmak için yapılan berbat bi tercih. Yönetmenin yatacak yeri yok.

İnceleme güzel olmuş hocam ellerinize sağlık. Oyunu ise ben şahsen sevmiştim ama 3 den sonra sırf markayı sağmak için çıkardıkları belliydi.