Merhaba arkadaşlar, başıma geldiği için araştırdım ve çözümünü buldum. Fakat bu konu hakkında başka bir Türkçe kaynağa rastlayamadım. Öncelikle bazı basit programlar var ama paralı. Eğer 24 dolar vermek istiyorsanız "Metadata Fixer" uygulamasına bakabilirsiniz. Benim göstereceğim yol tamamen ücretsizdir.
Ben örnek vermek için 2006'dan kalan dosyamı yapacağım. Öncelikle dosya bilgileri şu şekilde gözüküyor:

1705340990773.webp

1. Exiftool indirme ve yapılandırma​

Buraya tıklayarak sitesine gidebilirsiniz. "Windows executable" yazan sürümü indirin.

1705340224239.webp

İndirdiğiniz dosyayı ZIP'ten çıkarın. İçindeki exe dosyasını "exiftool.exe" olarak yeniden isimlendirin. C:\windows\ klasörüne atın.

1705340372236.webp

2. Kullanım​

CMD'yi yönetici olarak çalıştırınız. Bunun için bir sürü farklı yöntem var, önerim arama çubuğuna CMD yazıp sağ tıklayıp "yönetici olarak çalıştır." demenizdir.
Öncelikle CMD üzerinden dosyalarınızın bulunduğu ana dizine ulaşmamız lazım. Bunun için dosyaların konumunu bilmeniz lazım. Örnek olarak benim ana dizinim "D:\gf" klasöründe. Ana dizinden kastım şu:

1705340562387.webp

Bu klasöre CMD'den ulaşmak için bazı komutlar kullanmanız lazım. Eğer C diskinden farklı bir diskteyse X: Şeklinde disk adını yazmanız lazım. Örnek olarak: Benimki D diskinde, ondan D: Yazdım.
Ardından gerekli klasöre gitmek için cd "klasör yolu" şeklinde olan komutumuzu girmeliyiz. Örnek kullanım: cd "GF" eğer dosyalarınız C diskinde ise geri gitmek için cd .. komutunu kullanabilirsiniz. Mesela ben bu komutu kullandığımda D:\ ana dizinine geri dönecek.

1705340816881.webp

Eğer klasörünüz bu şekilde gözüküyorsa doğru yapmışsınız demektir. Şimdi işleme geçelim.

Dosyanın son değiştirme tarihini değiştirmek için aşağıdaki komutu giriyoruz. Bu yöntem bütün dosyalar için geçerlidir. Ve ayrıca sondaki klasör ismini değiştirerek tüm klasörlere de uygulayabilirsiniz.

Kod:
exiftool -r -d %s -tagsfromfile "%d/%F.json" "-FileModifyDate<PhotoTakenTimeTimestamp" -ext "*" -overwrite_original -progress --ext json "[klasor adı]"

Örnek klasörüm için komutum:

Kod:
exiftool -r -d %s -tagsfromfile "%d/%F.json" "-FileModifyDate<PhotoTakenTimeTimestamp" -ext "*" -overwrite_original -progress --ext json "Photos from 2006"

1705341260473.webp

thumbs.db isimli sistem dosyasını da denediği için hata verdi onda ama önemli değil o :)
Bu işlem sonrasında .json dosyalarını silebilirsiniz.
Ve işlem başarıyla tamamlandı. Rehberin bazı yerlerinde bazı bilgileri gereksiz veya fazladan vermiş olabilirim. Hatam varsa affola. Mutlu zamanlar geçirmeniz dileğiyle.

1705341269501.webp

Son düzenleyen: Moderatör: