14356

Uzman
Makaleler
3
Uygulamalarının neredeyse hiçbirinde dinamik renkler özelliği yok. Ben o mavi rengi görmek zorunda mıyım? Ben mor seviyorum. Şu dinamik renkleri getir, anlam veremiyorum. Google neden dinamik renkleri getirmiyor?

Örnek olarak Google Maps:
36823.webp

Uygulama optimizasyonu ile alakalı olabilir. Keza günümüz uygulamalarında en ufak bir ekleme bile sapıtmaya yol açabiliyor. Ya da temsili olarak mavi renk kullanıyor olabilirler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uygulama optimizasyonu ile alakalı olabilir. Keza günümüz uygulamalarında en ufak bir ekleme bile sapıtmaya yol açabiliyor. Ya da temsili olarak mavi renk kullanıyor olabilirler.
Oda olabilir ama bence Google üstesinden gelir. Bunun çok da bir sorun çıkaracağını sanmam. Benim tahminimce çoğu kişi zaten bu kişiselleştirme ile fazla ilgilenmiyor. Koyu mod bile açık değildir çoğu kullanıcı bilmiyordur bile. Ondan dolayı da olabilir. Fakat bir diğer sorun, bazı uygulamaların bir kısmında olması, bir kısmında olmaması. Çok garip. Aurora Store kullanıyorum mesela; neredeyse aynı arayüze sahip, dinamik renkler onda var ama Play Store'da yok.

Material you desteği yok diye biliyorum Google Maps'te.
Material you diğer uygulamalarda sorunsuz kullanıyorum.
Onu bilmiyordum valla. Google'ın uygulaması olduğu için vardır diye hesap etmiştim ama yoksa bir şey diyemem.

Sizin öğrenmediğiniz belirli standartlar var. Bu standartlara göre yapılırsa kullanımı kolay oluyor ve erişebilirlik sorunlarını ortadan kaldırıyor. WCAG standartları diye aratırsanız daha güzel bilgiler elde edebilirsiniz. Tabi bu tasarım özellikleri Google geliştirici ekibine bağlı da olabilir.

WCAG'ye göre, renk kontrastı erişilebilirlik açısından büyük önem taşır. Özellikle metinlerin arka planla olan kontrast oranı, herkesin
içeriği rahatça okuyabilmesini sağlar. İşte temel gereksinimler:

Kontrast Oranı (Contrast Ratio)
  • Normal metinler için: En az 4.5:1 kontrast oranı gereklidir.
  • Büyük metinler için (18px ve üzeri, bold ise 14px ve üzeri): En az 3:1 kontrast oranı gereklidir.
  • Dekoratif veya yardımcı öğeler (örneğin ikonlar, düğmelerin arka planları) için özel bir kontrast gereksinimi bulunmaz, ancak genellikle 3:1 önerilir.
Renk Körlüğü ve Gama Düzeyleri
  • Renk körü kullanıcılar için içeriğin sadece renklerle ayrılmaması önerilir. Örneğin, sadece kırmızı ve yeşil renklerle gösterilen bir hata mesajı yerine, ikonlar veya yazılarla desteklenmelidir.
  • Gama düzeyi (Gamma Correction), renklerin ekranlarda doğru şekilde görünmesini sağlar. Genellikle sRGB renk uzayı ve 2.2 gama ayarı kullanılır.

1737918441127.webp

Fark ettiyseniz bu renkler hiçbir şekilde göz yormuyor.

Sizin öğrenmediğiniz belirli standartlar var. Bu standartlara göre yapılırsa kullanımı kolay oluyor ve erişebilirlik sorunlarını ortadan kaldırıyor. WCAG standartları diye aratırsanız daha güzel bilgiler elde edebilirsiniz. Tabi bu tasarım özellikleri Google geliştirici ekibine bağlı da olabilir.

WCAG'ye göre, renk kontrastı erişilebilirlik açısından büyük önem taşır. Özellikle metinlerin arka planla olan kontrast oranı, herkesin
içeriği rahatça okuyabilmesini sağlar. İşte temel gereksinimler:

Kontrast Oranı (Contrast Ratio)
  • Normal metinler için: En az 4.5:1 kontrast oranı gereklidir.
  • Büyük metinler için (18px ve üzeri, bold ise 14px ve üzeri): En az 3:1 kontrast oranı gereklidir.
  • Dekoratif veya yardımcı öğeler (örneğin ikonlar, düğmelerin arka planları) için özel bir kontrast gereksinimi bulunmaz, ancak genellikle 3:1 önerilir.
Renk Körlüğü ve Gama Düzeyleri
  • Renk körü kullanıcılar için içeriğin sadece renklerle ayrılmaması önerilir. Örneğin, sadece kırmızı ve yeşil renklerle gösterilen bir hata mesajı yerine, ikonlar veya yazılarla desteklenmelidir.
  • Gama düzeyi (Gamma Correction), renklerin ekranlarda doğru şekilde görünmesini sağlar. Genellikle sRGB renk uzayı ve 2.2 gama ayarı kullanılır.

Eki Görüntüle 118866

Fark ettiyseniz bu renkler hiçbir şekilde göz yormuyor.
Tamam da hocam, o zaman neden Android geneli için böyle bir özellik getirildiyse, bazı Google uygulamalarında yarım yamalak da olsa tam şekilde yapmıyorlar ki? Gboard ve Gmail için bu özellik var mesela. Madem bu sebeple yapmıyorlar, neden diğer uygulamalarında bu özellik var?

Tamam da hocam, o zaman neden Android geneli için böyle bir özellik getirildiyse, bazı Google uygulamalarında yarım yamalak da olsa tam şekilde yapmıyorlar ki? Gboard ve Gmail için bu özellik var mesela. Madem bu sebeple yapmıyorlar, neden diğer uygulamalarında bu özellik var?

Tabi bu tasarım özellikleri Google geliştirici ekibine bağlı da olabilir.
Google cihaz'a göre tasarım bile değiştirebiliyor. Performans için fedakarlık yapıp kötü bir tasarım ile günü kurtarabiliyor.