NAS server oldukça iyi o zaman. Maliyet yüksek ama yapmaya gerçekten değer mi bilemem.
Tek maaliyet biraz merak ve birkaç bin lira. Ucuza ikinci el bir laptop yeterli olacaktır. SSD konusunda da sonsuza kadar yükseltme yapma olanağınız var. Elimde 2 GB ramli bir laptop vardı bir sıralar onu kullanıyordum server için. Zaten fazla veri gücü ve masrafı yok.

Tek maaliyet biraz merak ve birkaç bin lira. Ucuza ikinci el bir laptop yeterli olacaktır. SSD konusunda da sonsuza kadar yükseltme yapma olanağınız var. Elimde 2 GB ramli bir laptop vardı bir sıralar onu kullanıyordum server için. Zaten fazla veri gücü ve masrafı yok.
O laptop uzun süre çalışmaya uygun mu o kadar?

Google yedeklemesini mecbur kullanıyorum; hem uygun hem de güveniyorum. Ama konumuzla pek bağlantısı yok, YouTube'a zam geldiği için artık iptal ettim.

O laptop uzun süre çalışmaya uygun mu o kadar?
Üretim amacı bu doğrultuda değil ancak uyku modunda bırakmaktan çok da farkı yok 7/24 milyonlarca işlem yapan bir veri merkezi barındırmıyoruz hocam arada bir dosya yedeklediğim, haftada bir disk yedeği alıp pazar günleri localden gönderdiğim bir sistemdi. Boşta çalıştırmak gibi düşünün. Ayrıca bir window manager bile kurmamıştım tamamen no desktop çalışıyordu. 7/24 açık olduğu için 1, maksimum 2 haftada bir temizlik gerektiriyordu o kadar.

Kısmen doğru ancak bu güce erişildiğinde daha güçlü şifreleme algoritmaları da geliştirilecek, bilgi doğru ancak eksik. Böyle olmasa kuantum bilgisayarlar geliştirildiğinde internetin tümünün kapatılması gerekecektir çünkü devletler, özel şirketler verilerini şifreleyip saklar ve hedefimizde bu şifreleri aşabilecek bir güç var.

Haklısınız, ancak şu an şifreleyip koyduğun veriyi internete bir kere yükledimi daha geri dönüşü olmuyor. İleride şifteleme algoritmaları gelişebilir ancak biz verimizi şimdiki zamanda yüklüyoruz.

Kuantum bilgisayarlar zamanı gelinceye kadar kim bilir kaç yıl gidecek. Ayrıca, öğretim üyesine sordum dedim ya; kullanabilirsin, sıkıntı olmaz diyor. Başka biri de güvenilmez diyor. Kime inanacağım ben?

Kimseye inanmak zorunda değilsin. Fikir alışverişi yapıyoruz burada. Ben olaya farklı bir açıdan bakıyorum, o farklı bir açıdan bakıyor. Önceliklerine göre tercihi senin yapman lazım.

Haklısınız, ancak şu an şifreleyip koyduğun veriyi internete bir kere yükledimi daha geri dönüşü olmuyor. İleride şifteleme algoritmaları gelişebilir ancak biz verimizi şimdiki zamanda yüklüyoruz.

Burada konu üçüncü kişilerce yedeklenmiş dosyanın ele geçirilmesi konusuna bağlanıyor ancak konu yedek güvenliğiydi. Şimdi verileriniz Google'dan sızdığında ve gerçekten çok uzak bir gelecekte yaşanacağı (verilerinizin evinde kuantum bilgisayar bulundurabilecek bir şahıs tarafından ele geçirilmesinden ötürü) için bu konuda Google'a güvenmeniz gerekiyor. Google politikası gereği şifre kırmaz. Önceki mesajlarımda da söylediğim gibi kişisel kullanıcı için gayet güvenlidir. Siz üst düzey veri mahremiyeti gerektiren veriler depoluyorsanız (üçüncü kişiler tarafından doğrudan hedeflenecek kadar değerli veriler) NAS Server kullanmanız daha iyi olacaktır. Google kuantum bilgisayarlar piyasaya çıktığı an şirket içi şifreleme politika ve algoritmalarını güncelleyecektir. Hesabınız ele geçirilmediği sürece dışa aktarılmaz.

Bu arada bu kadar değerli veri yüklüyorsanız muhtemelen bu algoritmalar çıktıktan sonra dönüp bir bakar şifrelersiniz. Yapmazsanız sizin hatanız olur muhtemelen. :)

Burada konu üçüncü kişilerce yedeklenmiş dosyanın ele geçirilmesi konusuna bağlanıyor ancak konu yedek güvenliğiydi. Şimdi verileriniz Google'dan sızdığında ve gerçekten çok uzak bir gelecekte yaşanacağı (verilerinizin evinde kuantum bilgisayar bulundurabilecek bir şahıs tarafından ele geçirilmesinden ötürü) için bu konuda Google'a güvenmeniz gerekiyor. Google politikası gereği şifre kırmaz. Önceki mesajlarımda da söylediğim gibi kişisel kullanıcı için gayet güvenlidir. Siz üst düzey veri mahremiyeti gerektiren veriler depoluyorsanız (üçüncü kişiler tarafından doğrudan hedeflenecek kadar değerli veriler) nas server kullanmanız daha iyi olacaktır. Google kuantum bilgisayarlar piyasaya çıktığı an şirket içi şifreleme politika ve algoritmalarını güncelleyecektir. Hesabınız ele geçirilmediği sürece dışa aktarılmaz.

Bu arada bu kadar değerli veri yüklüyorsanız muhtemelen bu algoritmalar çıktıktan sonra dönüp bir bakar şifrelersiniz. Yapmazsanız sizin hatanız olur muhtemelen. :)

Maksimum Steam hesabım gider kuantum bilgisayarlar yaygınlaşırsa.😂 Gene de bulut depolamayı kişisel olarak güvenli bulmuyorum nedense.

Kimseye inanmak zorunda değilsin. Fikir alışverişi yapıyoruz burada. Ben olaya farklı bir açıdan bakıyorum, o farklı bir açıdan bakıyor. Önceliklerine göre tercihi senin yapman lazım.

Haklısınız hocam. Ben her yerden erişme ihtiyacı duyuyorum. Zaten benim gibi sıradan olan bir kişi için mahrem olmayan fotoğraflar bir işine yaramaz. Kritik belgem yok bana göre.

Gene de bulut depolamayı kişisel olarak güvenli bulmuyorum nedense.

Tamamen size bağlı. Ben iyi olarak diye düşünüyorum ama güveniyorum.

Maksimum Steam hesabım gider kuantum bilgisayarlar yaygınlaşırsa.😂 Gene de bulut depolamayı kişisel olarak güvenli bulmuyorum nedense.
Ben de bulmuyorum hocam. Ancak insanlara daha yedeklemenin önemini bile öğretemediğimiz bir dönemde çoğu insan için en güvenli yöntem bu. Bize kalan bunu nasıl en güvenli şekilde yapabileceklerini aktarmak. biraz bütçe ayırıp NAS Server oluşturmaktan daha iyisi şamda kayısı olacaktır.

Hiçbir zaman bulut depolama kullanmadım büyük ihtimalle kullanmam da. İhtiyacım oldukça yeni USB alıyorum ve genelde daha ucuza geliyor.