GPU %99 kullanılırken CPU neden düşük kullanımda kalıyor?

Sadık

Çalışkan
Arkadaşlar, kafamı kurcalayan ve bir türlü anlam veremediğim bir durum var. Bir uygulamayı çalıştırırken ya da bir yükleme ekranında beklerken, bir dosya sıkıştırması gibi zaman alan, sürekliliği olan işlemler sırasında CPU, GPU, SSD hiçbirisi %100'e ulaşmıyor ve işlem uzun sürüyor. Bilgisayardaki tüm güç ayarları ve performans profilleri en yüksek performans moduna ayarlanmış olmasına rağmen uygulamalar donanımın ancak %10-%20'sini kullanıyor.

Madem ben bu donanımı kullanıyorum, neden bu kadar para veriyorum? Sonuçta bu işlemcinin sadece %20-30’unu kullanacaksam neden %100’üne para ödüyorum? Ancak, düşük performanslı bir işlemci kullandığımda da yine en fazla %15-20'si kullanılıyor.

İkinci bir sorum ise oyunlarla ilgili benzer bir konu. GPU kullanımı %99 olduğunda, yani ekran kartından maksimum performans alırken, CPU hâlâ %30-40 seviyelerinde çalışıyor. Ekran kartı sürücüleri yeterince optimize olmadığında GPU yerine CPU'ya daha fazla yük bindirebiliyor ve bu durumda güçlü CPU'lar ile daha yüksek performans alınabiliyor.

O hâlde bu optimizasyonları en azından bir miktar devre dışı bırakıp, GPU %99 çalışırken CPU'nun da en azından %75-80 seviyelerine kadar zorlanmasını sağlayamaz mıyım? Neden bazı işleri CPU üzerinde halledebilirken, zaten %99 çalışan ve başka işlerle meşgul olan bir GPU’nun işini bitirmesini bekliyorum?

Elbette CPU, GPU’nun görevini yapamaz ya da aynı hızda yapamaz diyelim. Ama örneğin ekran kartı sürücülerini değiştirerek ya da “hackleyerek” CPU kullanımını önceliklendirip performansı artırmanın bir yolu yok mu? Kötü yazılmış, optimize edilmemiş sürücüler bunu yapabiliyorsa, neden "optimize" dediğimiz sürücüler CPU ve GPU’yu aynı anda sonuna kadar kullanmak yerine her işi GPU üzerinde halletmeye çalışıyor?

Arka planda Windows işleri ve I/O gibi işlemler için %10-20’lik bir boşluk bırakılması yeterli; neden ben birkaç FPS fazladan alabilecekken CPU orada boş boş bekliyor? Harcanan güç ve ısı değerleri umurumda değil. Fazladan 5 FPS almak için işlemcinin 60 Watt fazla güç tüketmesi gerekiyorsa tüketsin; ama GPU %99 çalışırken CPU boşta kalmasın istiyorum.

Kısacası:
  1. Bilgisayarda hiçbir donanım darboğaz yaratmamasına rağmen, bileşenler %90-100'e çıkmadan neden işlemler uzun sürüyor?
  2. CPU veya GPU herhangi biri darboğaz olduğunda, yükün bir kısmını diğerine paylaştırmanın bir yolu yok mu? Her işi tek bir bileşen mi üstlenmek zorunda?

Son düzenleyen: Moderatör:
Olması gereken o darboğaz olmadığını gösterir gpunun %99 kullanılırken işlemcinin %20 lerde kalması işlemcinin ekran kartını tamamen besleyebildiğini gösteriyor. Tam tersi Cpu %100 Gpu ise %99 dan düşük olsaydı cpu nun gpu için güçsüz olduğu anlamına gelirdi

Her oyunun işlemciyi kullanma yeteneği farklı. Bazı oyunlar özellikle de e-spor oyunları ve eski oyunlar işlemciyi kullanmaz, çünkü işlemci zaten güçlü. Ancak yeni oyunlar işlemciyi daha fazla kullanıyor. Her oyunun karakteristiği aynı değil. GPU'nuz 100% kullanılabiliyorsa hiçbir sorun yoktur, gerisi fasa fiso.

Artı -1 Eksi
Çok basit olarak düşünürseniz işlemci bilgisayarın beynidir ekran kartı ise kas kütlesi. İşlemci yerdeki kitabı kaldırmak için yapılması gerekenleri tasarlar iken ekran kartı kitabı yerden kaldırır. Sizce kitabı kaldırmayı düşünmek mi daha çok işlemciye yük bindirir yoksa kitabı fiziken kaldırmak mı? Aynı mantık.

Son düzenleme:
Benim anladığım arkadaş cpu da %100 kullanılsın niye boş boş %80 i yatıyor demek istemiş gpu öncelikli oyunlarda örneğin rdr2 veya cyberpunk 2077 , işlemci ekran kartına yettiği için zaten kendisinin %20 lik işlem gücü ile gpunun %99 kullanılabilmesini sağlıyor boş yere kendisinide %100 kullanmak için bir sebep yok çünkü cpu işlem yapar görüntü oluşturmaz "dahili grafik kartından bahsetmiyorum" "dahili grafik kartı olmadanda cpu görüntü oluşturabilir ama ekran kartına kıyasla oldukça verimsiz" öyle bir şey olsaydı bile sistem hayvan gibi ısınırdı gereksiz yere

Valo, cs gibi oyunlarda ise durum karmaşık cpu öncelikli oyun olduklarından ekran kartına yüklenmez ve darboğaz testi için en net sonucu vermezler

Son düzenleme:
Herkes sadece oyun tarafına odaklanmış nedense ancak benim derdim oyunlar neden işlemciyi kullanmıyor yada ekran kartım zayıf, işlemcim çok güçlü falan gibi şeyler değil. Hatta konuyu basitleştireyim oyunları çıkartın işin içinden, windowsta bir işlem yapıyorum X bir uygulama kullanıyorum, CPU %15-20 civarında, SSD %3-5 civarında, GPU %1 bile değil, RAM sorunu yok vs. ama ben hala beklemek zorundayım. NEDEN? Ben herhangi bir uygulamanın herhangibir anda yaptığı işlem için ne kullanması gerekiyorsa, ister CPU ister GPU ister SSD olsun %100 üne kadar kullansın istiyorum. Hiçbirşey bottleneck yapmazken neden ben uzun uzun bekliyorum. Örneğin winrar ile sıkıştırma yapıyorum yada sıkıştırılmış dosyayı açıyorum niye CPU yada SSD %100 olmuyor. Niye bu programlar donanımın tamamını son damlasına kadar kullanmıyor. Bunu düzeltmenin bir yolunu arıyorum ben. Ben herhangibir anda chromeda gezinirken bile CPU-GPU-SSD mevcutda ne varsa en az bir tanesini %100 kullanması gerektiğini düşünüyorum. Hepsi birden %100 olamaz hızları eşit değil birisi bottleneck yapmak zorunda ama hiçbirisi bottleneck yapmazken nden kullanılmıyorlar? Niye ben 1ms içinde halledebilecek bir işlem için 3-5 sn beklmek zorunda kalıyorum?

Artı -1 Eksi
Herkes sadece oyun tarafına odaklanmış nedense ancak benim derdim oyunlar neden işlemciyi kullanmıyor ya da ekran kartım zayıf, işlemcim çok güçlü falan gibi şeyler değil. Hatta konuyu basitleştireyim oyunları çıkartın işin içinden, Windows'ta bir işlem yapıyorum X bir uygulama kullanıyorum, CPU %15-20 civarında, SSD %3-5 civarında, GPU %1 bile değil, RAM sorunu yok vs. ama ben hala beklemek zorundayım. NEDEN? Ben herhangi bir uygulamanın herhangi bir anda yaptığı işlem için ne kullanması gerekiyorsa, ister CPU ister GPU ister SSD olsun %100 üne kadar kullansın istiyorum. Hiçbir şey bottleneck yapmazken neden ben uzun uzun bekliyorum. Örneğin WinRAR ile sıkıştırma yapıyorum ya da sıkıştırılmış dosyayı açıyorum niye CPU'ya da SSD %100 olmuyor. Niye bu programlar donanımın tamamını son damlasına kadar kullanmıyor. Bunu düzeltmenin bir yolunu arıyorum ben. Ben herhangi bir anda Chrome'da gezinirken bile CPU-GPU-SSD mevcutda ne varsa en az bir tanesini %100 kullanması gerektiğini düşünüyorum. Hepsi birden %100 olamaz hızları eşit değil birisi bottleneck yapmak zorunda ama hiçbirisi bottleneck yapmazkennden kullanılmıyorlar? Niye ben 1ms içinde halledebilecek bir işlem için 3-5 sn beklmek zorunda kalıyorum?

Agresif dosya sıkıştırması yaparken (7zip ile daha mümkün) işlemcinin %100 ya da yakın bir değer kullanması lazım. Diğer dediklerinde %100 kullanamamaz çünkü sistem zorlanmaz. Sen çay doldururken, demlği forkliftle mi kaldırıyorsun?

Son düzenleme:
Herkes sadece oyun tarafına odaklanmış nedense ancak benim derdim oyunlar neden işlemciyi kullanmıyor yada ekran kartım zayıf, işlemcim çok güçlü falan gibi şeyler değil. Hatta konuyu basitleştireyim oyunları çıkartın işin içinden, windowsta bir işlem yapıyorum X bir uygulama kullanıyorum, CPU %15-20 civarında, SSD %3-5 civarında, GPU %1 bile değil, RAM sorunu yok vs. ama ben hala beklemek zorundayım. NEDEN? Ben herhangi bir uygulamanın herhangibir anda yaptığı işlem için ne kullanması gerekiyorsa, ister CPU ister GPU ister SSD olsun %100 üne kadar kullansın istiyorum. Hiçbirşey bottleneck yapmazken neden ben uzun uzun bekliyorum. Örneğin winrar ile sıkıştırma yapıyorum yada sıkıştırılmış dosyayı açıyorum niye CPU yada SSD %100 olmuyor. Niye bu programlar donanımın tamamını son damlasına kadar kullanmıyor. Bunu düzeltmenin bir yolunu arıyorum ben. Ben herhangibir anda chromeda gezinirken bile CPU-GPU-SSD mevcutda ne varsa en az bir tanesini %100 kullanması gerektiğini düşünüyorum. Hepsi birden %100 olamaz hızları eşit değil birisi bottleneck yapmak zorunda ama hiçbirisi bottleneck yapmazken nden kullanılmıyorlar? Niye ben 1ms içinde halledebilecek bir işlem için 3-5 sn beklmek zorunda kalıyorum?
Hocam açıkçası pc donanımlarında temel düzeyde bir bilgi sıkıntınız olduğunu düşünüyorum

Niye en basit bir işlem için bile pc parçalarınız kendini %100 de çalıştırmasını bekliyorsunuz bir sıkıştırılmış dosyayı açarken ssd zaten olabilecek en hızlı şekilde açar cpunuzda ssdnizi bu işlemi yapabilmesi için yeterince besler her halta %100 de kullanılırsa cihaz parçalarınız 1 sene zor dayanırlar sizce bu parçaları yapan mühendisler aptal mı veya windowsu geliştiren microsoft o kadar aptalmı ki işletim sistemini kodlarken parçalaranızı %100 de sürekli kullanmayı düşünemedi. Bunun sebebi o işe o kadar iş yükü gerekmesi bu kadar basit daha fazla olmasının hiçbir anlamı yok tam tersi asıl her halta hiçbir zorlayıcı sebep yokken parçalarınızın %100 de kullanılmasından korkmalısınız

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt