Boranx

Gelişen
Merhaba,

Benim ASUS ROG STRIX G731gw bilgisayarı ilk aldığım 2-3 yıl içerisinde her şeyi Full ultrada güzel bir şekilde oynuyordum, fakat son senelerde işlemci ekran kartında problem olduğunu düşündüğüm için bazı şeyleri değiştirip kendi kendime çözümlemeye çalıştım fakat olmadı. Her şeyi yaptım, termal macun yenileme, temizlik 6'lı soğutucu aldım. 32 GB RAM Dual yükseltmeme rağmen hala problemler devam ediyor. Baktım şu an ekran kartımın MHz kullanımı ile voltaj kullanımı yarıya düşüyor ve 50-60 FPS'den 5 ile 10'lara kadar düşüş sağlıyorum. Intel Turbo Boost kadar kapatmama rağmen hala problem devam ediyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet her şeyi denememe rağmen FPS düşmesi yiyorum. MSI Afterburner'da kontrol ettim sorunu buldum ama çözemiyorum. Hemen görselleri yüklüyorum. Her şeyi yaptım DDU ile sıfırdan tekrardan kurulum sağladım driverlı. Ayrıca bundan önce Windows 10 ile 11 de format attım ama problemi çözememiştim.

Selam. FPS düşmesi yiyorum. Her şeyi yaptım aklınıza gelebilecek. Kaç senedir bu sorunu çözemiyorum, yardım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-02-26 004434.webp
    Ekran görüntüsü 2025-02-26 004434.webp
    320,3 KB · Görüntüleme: 98
  • Ekran görüntüsü 2025-02-26 004516.webp
    Ekran görüntüsü 2025-02-26 004516.webp
    316,9 KB · Görüntüleme: 100
Aldığın bellek kit değil mi? BIOS son sürüme çek, olmazsa undervolt dene.

16 GB bir tane daha aynı özelliklerde Dual yaptım RAM'leri. Bazıları onu söylemişti ama bilmiyorum. BIOS'um son sürümde bazı platformlarda en eski sürümüne döndür dediklerini duydum. İlk zamanlarımda böyle problemler yaşamıyordum. Undervolt yapsam da problem yine aynı. Sıcaklıkları sonuçta yüksek değil Turbo fan ve soğutucunun 6 fanı açık da olsa kasıyor. Ara sıra FPS düşmesi yiyorum ne yazık ki.

Bu çoğu oyunlarda problem veriyor. Turbo Boost kapattığımda bir ara iyiydi ama yani güç ayarlarından işlemciyi %99 çekmeme rağmen Full güç kullanmamasına rağmen problem yaşıyorum. Hatta testleri yaptım ve sonucun GPU RTX 2070 ekran kartının voltaj ile MHz değerinin yarıya düştüğünü gördüm ve bu önceden olmuyordu.

Dediğiniz araştırdım ve RAM'leri ayrı ayrı almıştım ama RAM'den önce de 16 GB tekliyken böyle bir sorun yoktu tertemiz her oyunu oynuyordum. Sonrasında da problem yoktu bir ara ama oldu bu RAM'den olduğunu düşünmüyorum ilk aldığımda da güzel oynuyrodum sonra 16 GB RAM 32 yaparsam düzelir diye düşündüm arttırdım ama sonuç hala aynı.

@Boranx, @Recep Baltaş

Yardım edecek yok mu acaba?
  • i9 9880H.
  • RTX 2070
  • 32 GB Dual RAM.
  • 1TB SSD.
Merhaba,

Benim ASUS ROG STRIX G731gw bilgisayarı ilk aldığım 2-3 yıl içerisinde her şeyi Full ultrada güzel bir şekilde oynuyordum, fakat son senelerde işlemci ekran kartında problem olduğunu düşündüğüm için bazı şeyleri değiştirip kendi kendime çözümlemeye çalıştım fakat olmadı. Her şeyi yaptım, termal macun yenileme, temizlik 6'lı soğutucu aldım. 32 GB RAM Dual yükseltmeme rağmen hala problemler devam ediyor. Baktım şu an ekran kartımın MHz kullanımı ile voltaj kullanımı yarıya düşüyor ve 50-60 FPS'den 5 ile 10'lara kadar düşüş sağlıyorum. Intel Turbo Boost kadar kapatmama rağmen hala problem devam ediyor.

Sürücüyü silip tekrar kurabilir misiniz?

Yaptım ne yazık ki her şeyi neredeyse problem aynı.

GPU Sorunu var. Chat GPT'ye dahi sordum fakat MSI Afterburner'dan ayar yaptırıyor ama onlar da kilitli. BIOS'u kırman lazım falan diyor ama riskliymiş. Bunları yapsam bile olacağından emin değilim.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-02-26 004434.webp
    Ekran görüntüsü 2025-02-26 004434.webp
    320,3 KB · Görüntüleme: 89
  • Ekran görüntüsü 2025-02-26 004516.webp
    Ekran görüntüsü 2025-02-26 004516.webp
    316,9 KB · Görüntüleme: 97
Termal macun değişimini sadece işlemciye mi yoksa GPU'ya da yaptınız mı? Kilidi açılmış bir BIOS lazım gibi size.

Buaradan talep edin. DM'den atıyor siteyi yapan...

Termal macun değişimini sadece işlemciye mi yoksa GPU'ya da yaptınız mı? Kilidi açılmış bir BIOS lazım gibi size.

Bu aradan talep edin. DM'den atıyor siteyi yapan...

Evet hem CPU hem GPU sürdüler diye biliyorum. Hatta plaka tam oturmuyor diye vida değişimi yapıp da sıktılar. Isıları teste sokup kontrolünü de sağladık demişlerdi. Hatta garanti sürecindeyken ASUS'a göndermiştim, anakart değişimi bile yapıldı ama bilmiyorum bu sorun sizce neden kaynaklanıyor Recep abi?

Turbo Boost açınca daha çok giriyor ama bu ısıdan mı neden bilmiyorum. Her şeyini yaptım yani fanları Turbo'ya alıyorum soğutucu üstünde 6 fanı da açık olsa da olmasa da durum aynı. Yani undervolt yapsam yine MSI da -200 çekmiştim ama sonuç yine aynı.