20 yaşındayım. Bu yıl YKS'ye hazırlanıyorum, bu yüzden çalışmıyorum, üniversiteye de gitmiyorum. Dolayısıyla her ay GSS borcu geliyor, şu ana kadar hep ödedim. Şu an 780 lira ama 2026'da 1500 lira civarı bir şey olmuş ve bu beni zorlar. En azından YKS'ye kadar bu borcu ödemesem bir şey olur mu? Yani 10 bin liraya yakın bir borç birikmiş olacak.
Detaylar
Kim cevapladı?cr0xip
Uzman
25 yaşına kadar, okuyorsan anne veya babanızdan faydalanabiliyorsunuz, öyleydi önceden ama okumak şart mı emin değilim. Bende AÖF kaydı vardı ama etkiler mi bilgim yok. Ödemezseniz faiz biner fazlasıyla, af çıkacak diyorlar ama 2016 öncesi konuşuluyor. Sağlık imkanlarından ve hastanelerden de ücretli faydalanacaksınız giderseniz tabi daha pahalıya gelecektir.
Edit : Üniversite öğrencisiysen (yükseköğrenim) 25 yaşına kadar anne veya babanın sigortasından yararlanabilirsin.
Bilgi bu şekilde.
Edit : Üniversite öğrencisiysen (yükseköğrenim) 25 yaşına kadar anne veya babanın sigortasından yararlanabilirsin.
Bilgi bu şekilde.
Son düzenleme:
Learnof
Üstün
- Makaleler
- 2
Benim 28 bin TL. Şu an meslek sahibiyim. Çalışma hayatımdan önce hastaneye gittiğimde Suriyeliden para almazken benim GSS olmasına rağmen birçok ücreti aldılar. Şimdi soruyorum bu sisteme; madem sigorta yapıyorsun ne diye benden masrafları alıyorsun? Bu yüzden ödemeyeceğim. Zaten 10 yılda bir af çıkıyor. Bulmuşlar havadan para kazanmanın yolunu, nefes aldığımız için para ödememizi istiyorlar.
SeeYouLater
Uzman
Benim 28 bin TL. Şu an meslek sahibiyim. Çalışma hayatımdan önce hastaneye gittiğimde suriyeliden para almazken benim GSS olmasına rağmen birçok ücreti aldılar. Şimdi soruyorum bu sisteme; madem sigorta yapıyorsun ne diye benden masrafları alıyorsun? Bu yüzden ödemeyeceğim. Zaten 10 yılda bir af çıkıyor. Bulmuşlar havadan para kazanmanın yolunu, nefes aldığımız için para ödememizi istiyorlar.
Tam olarak aynı senaryoyu bende yaşadım ve ödemedim ödemeyeceğim af çıkana kadar devam elin suriyelisinden kaçağından para almıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan vergisini veren adam gibi adamlardan yüksek yüksek para alıyor. Ödemeyin hocam af çıkacak.
Ödemedikçe maalesef birikecek ve faiz işleyecek ama şöyle bir şey yapabilirsiniz: Eğer üniversiteyi başka şehirde okuyacaksanız ikametgahınızı değiştirip, resmi gelirinizi asgari ücretin 1/3'ünden aşağı gösterebilirseniz (ki onun için Kaymakamlıktan gelir testini güncellemeniz gerekir) o zaman ödemek durumunda kalmazsınız. (Tabi sizle birlikte başka yaşayanlar olmazsa eğer olursa hanedeki toplam gelirin kişi sayısına bölümü yine 1/3'ü geçmemeli) Bazen faize ya da 10 yılı tamamlayınca geneline af çıkabiliyor da o zamana siz zaten işe girmiş olursunuz. Tabi mezun olunca bunu sizden tahsil etmek isteyecek olmaları da ayrı trajikomik de neyse orası politik eleştiriye girecek.
Tamam da asıl sorun şu: Kişinin anne veya babası yoksa yahut var ama çalışmıyorsa (emekliyse) ne olacak? O zaman kapsam dışı kalıyor ve yine borçlandırılıyor.25 yaşına kadar, okuyorsan anne veya babanızdan faydalanabiliyorsunuz öyleydi önceden ama okumak şart mı emin değilim. Bende AÖF kaydı vardı ama etkiler mi bilgim yok. Ödemezseniz faiz biner fazlasıyla, af çıkacak diyorlar ama 2016 öncesi konuşuluyor. Sağlık imkanlarından ve hastanelerden de ücretli faydalanacaksınız giderseniz tabi daha pahalıya gelecektir.
Bilgi bu şekilde.
SpeedBeast34
Üstün
20 yaşındayım. Bu yıl YKS'ye hazırlanıyorum, bu yüzden çalışmıyorum, üniversiteye de gitmiyorum. Dolayısıyla her ay GSS borcu geliyor, şu ana kadar hep ödedim. Şu an 780 lira ama 2026'da 1500 lira civarı bir şey olmuş ve bu beni zorlar. En azından YKS'ye kadar bu borcu ödemesem bir şey olur mu? Yani 10 bin liraya yakın bir borç birikmiş olacak.
GSS borcunu ödemezsen kısa vadede bir şey olmaz ama borç her ay faizle büyür. 2026'dan sonra prim borcun olursa devlet hastanesinden ücretsiz sağlık hizmeti alamazsın. Ayrıca ileride SGK icra takibi başlatabilir.
Senin durumunda en mantıklı çözüm gelir testi yaptırman düşük gelir çıkarsa prim tamamen sıfırlanır ve borç da silinir.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
-
3.000 TL bütçe ile Xbox Series S için kulaklık önerisi
- BronxDominician