Yer
ALANYA
İlk başta sadece canım istediğinde içiyordum ama şu an neredeyse her gün alıyorum. Evde yoksa gidip özellikle alıyorum. Garip olan şu: Susuzluk değil, bildiğin can çekmesi. Bazen sırf o tadı istiyorum. Gün içinde birkaç kutu içtiğim oluyor ve bu artık biraz saçma gelmeye başladı. Şekerli içeceklerin sağlıklı olmadığını biliyorum ama yine de elim gidiyor. Bugün içmeyeyim diyorum ama akşamına kendimi yine markette buluyorum.

İlk başta sadece canım istediğinde içiyordum ama şu an neredeyse her gün alıyorum. Evde yoksa gidip özellikle alıyorum. Garip olan şu: Susuzluk değil, bildiğin can çekmesi. Bazen sırf o tadı istiyorum. Gün içinde birkaç kutu içtiğim oluyor ve bu artık biraz saçma gelmeye başladı. Şekerli içeceklerin sağlıklı olmadığını biliyorum ama yine de elim gidiyor. Bugün içmeyeyim diyorum ama akşamına kendimi yine markette buluyorum.
Bende önceden çok kola içerdim hocam kendinizi bir şekilde farklı bir şeyle kandırmanız gerekiyor. Koladan sonra ice tea sevmiştim onu alıyordum sürekli sonra limonata sevmeye başladım sonra da hepsini bıraktım şu an ara sıra şekersiz kola alıp günde 2 3 bardak içiyorum. Fazla asitli içmek zararlı en azından bunu düşünerek almamayı denemelisin.

Bir ara günde en azından 1 kutu kola içiyordum. Asit bağımlılık yapmıştı hocam, fakat durduk yere canım çekmeyi bıraktı. Biraz kendinize hakim olmanız lazım günde 1-2 litre gerçekten biraz fazla.

Bir ara ben de beyaz Monster bağımlılığı geliştirmiştim. Günde 2 adet 500ml içiyordum düzenli olarak. Özellikle de bilgisayar başında geçirdiğim vakitlerde daha çok aklıma geliyordu. Sonradan bu ve diğer tüm kötü beslenme alışkanlıklarımı bıraktıktan sonra kendi kendime bir aydınlanma geldi. Teorim şu şekilde;

Bu tarz içecekler/yiyecekler içerisinde çok fazla sanal aroma verici barındırdığı için tat tomurcuklarını çok fazla uyarıyor bu da beyinden aşk/mutluluk hormonu olan dopamin salımını fazla ölçüde tetikliyor. Beyin de bu hisse alıştıkça daha fazlasını ister hale geliyor. Her bağımlılıkta olan ve isteğimizi aslında sürekli bir adım daha ileriye daha fazlasına sürükleyen temel alt yapı da aslında kabaca bu. Benim tarafımda bu tarz şeylerin farkında olmak, karşı koymaya ya da bilinçli hareket etmeyi kolay kılıyor. Umuyorum sizin için de aynısı olur.

Dostum daha yaşınız genç, genç iken bazı şeyleri bırakmanızı öneriyorum kendimden örnek vermek istiyorum.

Bende aynı sizin gibi sürekli olarak asitli şeyler tükettim yeri geldi enerji içeçekleri işte sürekli Fast food tarzı şeyler tükettim. Yaş ilerlediği zaman sağlık açısından bazı şeyler vücutta alarm vermeye başlıyor. Bende bu durumdan dolayı safra kesesi taşı çıktı. Yaklaşık olarak 24mm çapında. Bu ay sonunda ise ameliyatım var. Bu taşlar birkaç adet, bu safra kesesi taşını şimdi anlamazsınız ama ileride midenizde ciddi ağrılar, sancılar vs olduğu zaman direkt hastaneye gitmelisiniz. Şahsen ben asitli/gazlı ve özellikle Fast food tarzı şeyleri bıraktığımı söyleyebilirim. Bir gece uyurken ansızın gelen bir sancı ile beni fena zıplattı. İçersiniz günde bir bardak hadi bilemedin iki bardak. Her gün sık sık fazla fazla içerseniz kendinize zarar vermiş olursunuz.

Safra kesesini geçtim, arkadaşımızın dediği gibi; böbrek taşına sebebiyet verir. Böbrek taşı, safra kesesinden daha beterdir. Böbrek taşından yerlerin tozunu alırsınız ağrıdan. Benden size tavsiye azaltın veya tamamen bırakın.

Enerji içecekleri kola falan diğer tarafa bilet gibi bir şey çok tehlikeli içecekler. Şimdi siz hatırlatınca bende de istek uyandı. Muhtemelen içinde bağımlılık yapıcı bir şeyler vardır.