Rauf

Uzman
Bu konuyu özellikle H610 anakart kullanmışlar cevaplasın. Çünkü deneyimli kişilere ihtiyacım var.

Bu anakart ile 12100 / 12400 / 12500 / 12600 / 12700 / 12900 / 13100 / 13400 / 13500 / 14100 / 14400 / 14500 işlemcileri, F ve K ibaresi olup olmamasına fark etmeksizin kullanan kişi arıyorum. Çünkü bu işlemcilerin bellek frekansı 4800 MHz.

Amacım, 5200 MHz veya üstü hızlara sahip RAM kullanan kişilerin bu anakartta XMP aktif edince 4800 MHz’den daha yüksek hızlara ulaşabiliyor mu olduğunu öğrenmek.

Sonuç için BIOS’da XMP açık ekran görüntüsü, Windows sistem bilgileri ekran görüntüsü (anakart görünecek şekilde) ve Görev Yöneticisi’nde RAM sekmesinin frekansının görünecek şekilde ekran görüntüsünü istiyorum.

DDR4 H610 anakartı olan ve yukarıdaki işlemcileri kullanan, 3600 MHz veya üstü RAM kullanan arkadaşlar da yardımcı olabilir.

Böylelikle XMP’nin açılıp açılmadığı hakkında bilgi sahibi olacağız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dünden beri aynısını moderatöre bunu açıklamaya çalışıyorum. H610 anakartın sayfasında XMP destekliyor yazıyor. Kendim H610 anakartta XMP kullanılamadığını açıkladım. Yanlış olduğumu söylüyorlar ve uyarı aldım.
Senin deneyiminde zaten benim söylediğim kapıya geliyor. B ve Z serisi anakartlarda XMP görevi h serisinde aynı işlevi göstermiyor. O kadar açıklama yaptım. En sonunda biletimi kapattılar.

Hocam bir şey sorabilir miyim? Sizin anakartınız DDR4 mü DDR5 mi?

Intel aynı yonga setini hem DDR4 hem de DDR5'te kullanmış o yüzden merak ediyorum.

@Rauf, H610M-K'nin XMP desteginin 12. nesilde de olduguna dair dokuman mevcut.

Screenshot_20251020_140956_Chrome.webp

Dünden beri aynısını moderatöre açıklamaya çalışıyorum. H610 anakartın sayfasında XMP destekliyor yazıyor. Kendim H610 anakartta XMP kullanılamadığını açıkladım. Yanlış olduğumu söylüyorlar ve uyarı aldım. Senin deneyimin de zaten benim söylediğim kapıya geliyor. B ve Z serisi anakartlarda XMP görevi, H serisinde aynı işlevi göstermiyor. O kadar açıklama yaptım. En sonunda biletimi kapattılar.
Biz uyarı verirken kişisel deneyimlere değil üretici tarafından verilen bilgileri baz alıyoruz. Hasan sisteminde bu özelliği kullanamıyor olabilir ama bu demek değil ki Hans da kullanamıyor. Bileti uzattıkça uzattınız, size anakartın kendi sitesindeki veriyi yollamışım, yetmemiş aldığınız uyarıda da yanlış bilgi uyarısı ile doğrusu açıklanmış. Siz hâlâ daha yapay zekâ böyle dedi diye bana upuzun metin atıyorsunuz. Size 3 ayrı yapay zekâ aracının (biri ücretli sürüm) verdiği cevabı direkt bağlantı olarak gönderdim, tatmin olmuyorsunuz. Her zaman haklı olamazsınız, bunu artık anlamanız gerekiyor.

Biz uyarı verirken kişisel deneyimlere değil üretici tarafından verilen bilgileri baz alıyoruz. Hasan sisteminde bu özelliği kullanamıyor olabilir ama bu demek değil ki Hans da kullanamıyor. Bileti uzattıkça uzattınız, size anakartın kendi sitesindeki veriyi yollamışım, yetmemiş aldığınız uyarıda da yanlış bilgi uyarısı ile doğrusu açıklanmış. Siz hâlâ daha yapay zekâ böyle dedi diye bana upuzun metin atıyorsunuz. Size 3 ayrı yapay zekâ aracının (biri ücretli sürüm) verdiği cevabı direkt bağlantı olarak gönderdim, tatmin olmuyorsunuz. Her zaman haklı olamazsınız, bunu artık anlamanız gerekiyor.

Size Recep Baltaş'ın çözüm olarak gösteren konu bile attım daha ne istiyorsunuz? Yeni H610 sistem alıp öyle mi göstermemi bekliyorsunuz?

XMP için konu açacaksanız neden H610 yazdınız ki? Zaten eğer eğer RAM ve işlemci uyumsuz çalışıyor ise profil değiştirirsiniz.
Uyarı aldığım konuda arkadaş h610 çipset anakart kullanıyor.

Son düzenleme:
Merhaba,

Başlıkta da belirttiğim anakart ile i5 14400F işlemci ve 2x16 GB 6000 MHz DDR5 bellekler kullanıyorum. Hem XMP hem de EXPO destekliyor. Ancak XMP profili açmama rağmen herhangi bir artış sağlayamadım. Hala 4800 MHz hız veriyorlar. Anakart, 5600 MHz OC olarak pazarlanıyor. Bunu yükseltmenin bir yolu yok mudur?

Yanlış bilgi: H serisi anakartlar XMP destekler. 5600 MHz'e ulaşmak için 13600K ve üstü şart değil, 13600K ve altı 13. nesil işlemcilerde de 5600 MHz RAM kullanılabilir.

mesaj: H serisi anakartlarda XMP olmuyor. 5600 MHz ulaşmanız için 13600K ve üst işlemciye sahip olmanız gereklidir.

Şu an siz işlemcinin maksimum desteklediğiniz RAM hızını kullanabilirsiniz.

Eğer XMP kullanmak istiyorsanız B760, Z790 gibi anakarta sahip olmanız gereklidir.

Bu konuda kişi H610 anakartta daha yüksek frekanslara ulaşmak istediğini dile getiriyor. 6000 MHz RAM kullanıyor. 5600 MHz hıza ulaşmak istediğini söylüyor. H610 çipsette XMP var ama sadece gecikme değeri azaltmaya işe yarıyor. İşte asıl nokta bu.

Yukarıdaki mesajımda 5600 MHz ulaşmak için 13600K ve üst işlemciye sahip olması gerektiği doğru lakin üstüne çizik atılmış ama XMP olmadığı yanlış. Bir diğer cümlemde tam olarak doğru değil. Eğer sahip olduğunuz RAM'ı en yüksek frekansta kullanmak istiyorsanız B ve Z serisi anakart şart, H çipset anakartta XMP var bu doğru ama kullanıcı frekansını yükseltmek istiyor ve bunu yapamaz. Yine de hiç XMP olmadığı yanlış bir ifade sadece frekans yükselmiyor.

H610/B760/Z790 bu anakartların hepsinin XMP işlevi aynı değil.
B ve Z serisi anakartta hem gecikme değeri hem RAM frekansını değiştirebilirsiniz ama H serisi anakartlarda sadece gecikme değeri değiştiriyor.
Örnek bir senaryo gelelim. A kullanıcısı H610 anakartta, 14400F işlemcisi ve 6000 MHz CL 36 RAM sahip olduğunu varsayalım. XMP açarsa sadece değişebilecek tek değer gecikme değeri (CL36) bunun haricinde RAM'in frekansını değişmez. Değişseniz bile stabil çalışmayacaktır çünkü anakart bu özellikten kısılmış. @Yusuf7878 kendisi belirtti.

Bu ifade tek başına hatalı zira H serisi anakartlar XMP destekliyor. XMP açılabiliyor ama işlemciye bağlı olarak sistem en yüksek XMP frekansına çıkamıyor.

Hocam, sizin bu https://techolay.net/sosyal/konu/h610-ram-mhz-artmiyor.102936/ konudaki mesajını görünce olmadığını düşünmüştüm. XMP var. Ancak H610 çipsette kullanılan işlemcinin bellek hızı kaç frekans ise her türlü o kadar çalışacaktır.

@BerkayZ87 neye gülüyorsunuz? Her mesajıma gülme emojisi eklemişsiniz.

Son düzenleme:
H610/B760/Z790 bu anakartların hepsinin XMP işlevi aynı değil.
B ve Z serisi anakartta hem gecikme değeri hem RAM frekansını değiştirebilirsiniz ama H serisi anakartlarda sadece gecikme değeri değiştiriyor.
Örnek bir senaryo gelelim. A kullanıcısı H610 anakartta, 14400F işlemcisi ve 6000 MHz CL 36 RAM sahip olduğunu varsayalım. XMP açarsa sadece değişebilecek tek değer gecikme değeri (CL36) bunun haricinde RAM'in frekansını değişmez. Değişseniz bile stabil çalışmayacaktır çünkü anakart bu özellikten kısılmış. @Yusuf7878 kendisi belirtti.

Bu arada XMP, i5 13600KF ile açılıyordu. Ayrıca sorunsuz da çalışıyordu. Kapanma yaşamamıştım kullanırken. i3 ile açamıyordum yalnızca. Yani işlemciden kaynaklıydı muhtemelen.

Son düzenleme:
Bu arada XMP i5 13600KF ile açılıyordu. Ayrıca sorunsuz da çalışıyordu. Kapanma yaşamamıştım kullanırken. i3 ile açamıyordum yalnızca. Yani işlemciden kaynaklıydı muhtemelen.

13600KF işlemcinin bellek frekansı 5600 MHz. XMP açmadan önce bellek frekansı, gecikme değeri ve XMP açtıktan sonra değerler değişti mi?