OCTAGON 3

Çalışkan
Öncelikle merhaba. Geçtiğimiz günlerde hazır toplama bir sistem aldım. Sistem bileşenleri şöyle: Ryzen 5 7500F, Crucial 2×16 GB 5600 MHz DDR5 (CP16G56C46U5T), anakart ise BIOSTAR B650 MT modeli.

Sisteme güncel Windows 11 sürümünü kurduktan sonra BIOS'a girip XMP açmak istedim. Fakat XMP'yi veya EXPO'yu seçsem de açılışta siyah ekranda kalıyor ve CMOS üzerinden BIOS resetlemek zorunda kalıyorum.

BIOS sürümümü güncelleyip (MSInfo'dan baktığımda sürüm tarihi 18.09.2025 olarak görünüyor) tekrar denedim, fakat değişen hiçbir şey olmadı. RAM'lerim 5600 MHz olmasına rağmen 5200 MHz'de çalışıyor. Ryzen sitesinden kontrol edince işlemcimin 5200 MHz desteklediğini gördüm.

Acaba yaşadığım sıkıntı işlemci kaynaklı mı yoksa anakart kaynaklı mı? Çözüm önerilerine açığım. Şimdiden teşekkürler.

Öncelikle merhaba. Geçtiğimiz günlerde hazır toplama bir sistem aldım. Sistem bileşenleri şöyle: Ryzen 5 7500F, Crucial 2×16 GB 5600 MHz DDR5 (CP16G56C46u5t), anakart ise BIOSTAR B650 mt modeli.

Sisteme güncel Windows 11 sürümünü kurduktan sonra BIOS'a girip XMP açmak istedim. Fakat XMP'yi veya EXPO'yu seçsem de açılışta siyah ekranda kalıyor ve CMOS üzerinden BIOS resetlemek zorunda kalıyorum.

BIOS sürümümü güncelleyip (msınfo'dan baktığımda sürüm tarihi 18.09.2025 olarak görünüyor) tekrar denedim, fakat değişen hiçbir şey olmadı. RAM'lerim 5600 MHz olmasına rağmen 5200 MHz'de çalışıyor. Ryzen sitesinden kontrol edince işlemcimin 5200 MHz desteklediğini gördüm.

Acaba yaşadığım sıkıntı işlemci kaynaklı mı yoksa anakart kaynaklı mı? Çözüm önerilerine açığım. Şimdiden teşekkürler.

Sen kaç MHz'ye alıyorsun RAM'i.

2 adet XMP, 2 adet de EXPO profili var. Biri 5200 diğeri 5600 mhz olarak gösteriyor, fakat hangi profili seçersem seçeyim siyah ekrana düşüyorum.

2 adet XMP, 2 adet de EXPO profili var. Biri 5200 diğeri 5600 MHz olarak gösteriyor, fakat hangi profili seçersem seçeyim siyah ekrana düşüyorum.

Oncellikle BIOS'unuz güncel mi RAM'in en fazla 5600MHz destekliyor eğer aynı hatayı aliyorsan kapat bilgisayarını RAM'leri cikart sari yerini silgi ile sil sonra farklı soketlere tak BIOS pilini de çıkart 5 dakika sonra bunlari montaj et bende önceden böyle yaşıyordum bunlar ile cozuluyordu.

Öncelikle merhaba. Geçtiğimiz günlerde hazır toplama bir sistem aldım. Sistem bileşenleri şöyle: Ryzen 5 7500F, Crucial 2×16 GB 5600 MHz DDR5 (CP16G56C46u5t), anakart ise BIOSTAR B650 mt modeli.

BIOS sürümümü güncelleyip (msınfo'dan baktığımda sürüm tarihi 18.09.2025 olarak görünüyor) tekrar denedim, fakat değişen hiçbir şey olmadı. RAM'lerim 5600 MHz olmasına rağmen 5200 MHz'de çalışıyor. Ryzen sitesinden kontrol edince işlemcimin 5200 MHz desteklediğini gördüm.

5600'lükler zaten genellikle pek iyi binlenmiş gelmiyor eğer kötü bin geldiyse.
5200'de çalışması bile mucize bence şansınıza kötü bin geldi ve 5600'ü stabil açamayacak kadar zayıf. Şans işi çünkü.

Hocam peki gelecekte ram değiştirip 6000 mhz'ye geçtiğimde benzer sorunum devam eder mi sizce? İşlemcinin 5200 mhz desteklemesi şüpheye düşürdü beni yoksa anakart ve ram'i suçluyordum kendimce.

Hocam peki gelecekte RAM değiştirip 6000 MHz'ye geçtiğimde benzer sorunum devam eder mi sizce? İşlemcinin 5200 MHz desteklemesi şüpheye düşürdü beni yoksa anakart ve RAM'i suçluyordum kendimce.

İşlemci ile alakası yok 5200 yazan işlemci iyi imc ile 8000 bile kaldırır.

6000'lerde çok ekstrem CL verenlerden uzak durun sınır CL38 üstü iyi değil.