Rauf

Uzman
Bu konuyu özellikle H610 anakart kullanmışlar cevaplasın. Çünkü deneyimli kişilere ihtiyacım var.

Bu anakart ile 12100 / 12400 / 12500 / 12600 / 12700 / 12900 / 13100 / 13400 / 13500 / 14100 / 14400 / 14500 işlemcileri, F ve K ibaresi olup olmamasına fark etmeksizin kullanan kişi arıyorum. Çünkü bu işlemcilerin bellek frekansı 4800 MHz.

Amacım, 5200 MHz veya üstü hızlara sahip RAM kullanan kişilerin bu anakartta XMP aktif edince 4800 MHz’den daha yüksek hızlara ulaşabiliyor mu olduğunu öğrenmek.

Sonuç için BIOS’da XMP açık ekran görüntüsü, Windows sistem bilgileri ekran görüntüsü (anakart görünecek şekilde) ve Görev Yöneticisi’nde RAM sekmesinin frekansının görünecek şekilde ekran görüntüsünü istiyorum.

DDR4 H610 anakartı olan ve yukarıdaki işlemcileri kullanan, 3600 MHz veya üstü RAM kullanan arkadaşlar da yardımcı olabilir.

Böylelikle XMP’nin açılıp açılmadığı hakkında bilgi sahibi olacağız.

Son düzenleyen: Moderatör:
13600KF işlemcinin bellek frekansı 5600 MHz. XMP açmadan önce bellek frekansı, gecikme değeri ve XMP açtıktan sonra değerler değişti mi?

Stok halde 4800'de geliyor. XMP ile 5600MHz oluyor lakin öbür kısımları hatırlamıyorum. Yaklaşık 2 ay önce anakartı sattım.

13600KF işlemcinin bellek frekansı 5600 MHz. XMP açmadan önce bellek frekansı, gecikme değeri ve XMP açtıktan sonra değerler değişti mi?
Ya hocam takmışsınız bir bellek frekansına. Intel oraya bir değer yazdı diye bu doğru olmuyor. Çok kez şahit oldum bu duruma. Yanlışım varsa hocalarım düzeltsin bu XMP ve EXPO zaten bellek kontrolcüsünün profil ayarını yapmıyor mu? 5600MHz orada garanti edilen değer ama 7200MHz bile stabil çalışabilir bunu biz bilemeyiz. Sırf sayısal olarak 6000 , 8000MT/s yazması işlemcinin ve bellek kontrolcüsünün de bu veriyi sağlayabileceğini kanıtlamaz. Benim kendi işlemcim Ryzen 5 7500F 6000MT/s de sistem çok güzel stabil çalışıyor. Ama ramleri test ettiğim zaman gerçek 6000MT/s bant genişliği ile sonucunu alamıyorum demekki bellek kontrolcüsü bunu sağlayamıyor ama sistemi etkileyen bir durum yok. Siz XMP açsanız sadece bir miktar etkisi olur şuanda günümüz işlemcileri için DDR5 tam olarak oturmuş değil.

Ya hocam takmışsınız bir bellek frekansına. Intel oraya bir değer yazdı diye bu doğru olmuyor. Çok kez şahit oldum bu duruma. Yanlışım varsa hocalarım düzeltsin bu XMP ve EXPO zaten bellek kontrolcüsünün profil ayarını yapmıyor mu? 5600MHz orada garanti edilen değer ama 7200MHz bile stabil çalışabilir bunu biz bilemeyiz. Sırf sayısal olarak 6000 , 8000MT/s yazması işlemcinin ve bellek kontrolcüsünün de bu veriyi sağlayabileceğini kanıtlamaz. Benim kendi işlemcim Ryzen 5 7500F 6000MT/s de sistem çok güzel stabil çalışıyor. Ama ramleri test ettiğim zaman gerçek 6000MT/s bant genişliği ile sonucunu alamıyorum demekki bellek kontrolcüsü bunu sağlayamıyor ama sistemi etkileyen bir durum yok. Siz XMP açsanız sadece bir miktar etkisi olur şuanda günümüz işlemcileri için DDR5 tam olarak oturmuş değil.

Hocam tam olarak intel'ın yazdığı değer ile alakalı değil ki, mesele anakart. B veya Z çipset anakarta sahip olan kişi anakartın desteklediği maksimum bellek hıza kadar RAM hızını istediğine ayarlayabilir. Stabil çalışır mı orası değişken. Lakin kullandığınız RAM fark etmeksizin H çipset anakartta 5600 Mhz üstüne normal şartlarda anakart o hıza izin vermez. Bildiğim kadarıyla AMD tarafında böyle kısıtlama yok.

Hocam tam olarak intel'ın yazdığı değer ile alakalı değil ki, mesele anakart. B veya Z çipset anakarta sahip olan kişi anakartın desteklediği maksimum bellek hıza kadar RAM hızını istediğine ayarlayabilir. Stabil çalışır mı orası değişken. Lakin kullandığınız RAM fark etmeksizin H çipset anakartta 5600 Mhz üstüne normal şartlarda anakart o hıza izin vermez. Bildiğim kadarıyla AMD tarafında böyle kısıtlama yok.
AMD tarafında işlemciye bağlı, Intel tarafı anakarta bağlı.

Evet destekliyor. Bu videoda görünüyor.

@Rauf link gitmemiş. Şimdi paylaştım.

Evet hocam destekliyor. İlk başta hiç olmadığını ve pazarlama amaçlı olduğunu düşündüm. 13100F/13400F/13500 vs. kullan işlemciler bellek frekansından dolayı faydalanamıyor. Elinizde zaten 13600K işlemcisi var, XMP açtığınızda 4800 Mhz hızından 5600 hızına yükselir.