Öncelikle insan sorunlu varlık ve yasa koyamaz ise mevcut yasalar insan ürünü değil mi?
O halde şeriat laik düzenden katbekat iyi ve bence de öyle.
Buna karşı sorulacak sorunun şu olması gerekiyor;
"İnsanlar, neden yasaya ihtiyaç duyar?"
Öncelikle
"İnsanlar, yasa koyamaz." gibi bir ibare kullanmadım. İnsanlar, bittabi yasa koyabilir ama nedenleri önemlidir.
Örneğin;
""
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Hırsızlık” başlıklı 141. maddesine göre; “Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.""
Bu yasanın oluşturulmasının nedeni, insanların evrimsel bir psikolojiyle "hırsızlık" eylemlerini gerçekleştirmesidir. Bu yüzden toplum huzurunu bozan her türlü suç eylemi hakkında yasa oluşturulur.
Peki, bu oluşturulmuş yasaların şeriat düzeninden farkı nedir, neden daha iyidir?
Öncelikli sebebi, inanç temelli olmamasıdır. Çünkü herkes aynı dine inanmıyor.
Dini yasaların diğer sorunu ise kast sisteminin-sınıflandırma- var oluşudur. Yani sen, kölelik zamanlarında yaşasaydın ve annen baban köle olsaydı, sen de köle olacaktın. Buna burada herhangi birinin itirazı var mı?
Diyebilirsin ki,
"Eee, tamam işte, yasa koyucu olması iyi." ama sorunun temeli, insanın başa çıkılamaz karakterinden ötürü bu yasaların eyleme geçmesidir. Senin
"İnsanlar, neden yönetilmeye ihtiyaç duysun ki?" argümanının karşılığı, bu sebeplerdir.
Benim fikrime gelince, en insani yönetim şekli "demokrasi", en ideal yönetme şekli de "sosyal devlet" olduğu için genel olarak kabul görüyor. "sosyal devlet" kavramına katılıyorum ama demokrasinin bu nedenlerden ötürü kabul edilebilir bir yönetim şekli olduğunu düşünmüyorum.
Bana göre toplumun refahını düşünen, sorunlardan en az zararla ve sorun yaratmayacak şekilde kurtulmayı bilecek elit grupların yetiştirilmesi ve bu kişilerin monarşik bir şekilde ülkeyi yönetmesidir.