Bu zamana kadar birçok filament markasını denedim ve hepsini az çok kalite konusunda biliyorum. Bugün markaların filamentleri ve kaliteleri hakkında görüşlerimi belirteceğim bir rehber hazırladım.

MakerBot 1/10:

Yazıcıları konusunda bir fikrim yok fakat filamentleri berbat ötesi ve fiyatını hak etmiyorlar. En son aldığımda 500 TL ödemiştim ve katman izleri aşırı belliydi. Ayrıca desteksiz diğer filament markalarına göre açılı basamıyor ve bu da sarkmalara yol açıyor. Ayrıca pla koku yapmaması gerekirken odayı ağır bir koku sarıyor. Bu sorun belki bendekinde öyle dedim fakat arkadaşımda aynı sorunları yaşadığı için genel bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Porima 9/10:
Porima şu an yerli üretim olarak filament yapan sayılı firmalardan ve fiyatları da gayet uygun. Abs ve pla 540 TL'ye en son aldım petg ise 600 TL'ye. Genel olarak baskı kalitesinde sarkmalar ve kat izleri neredeyse yok ve kötü koku sadece abs de belirgin ki bu da gayet doğal bir şey. 1 puan kırmamın sebebi ise beyaz renk pigmenti evet daha zor basılıyor fakat yapışma sorunu var. Yine de bu sorunu belirttikten sonra ürünü geri alıp test ettiklerinde sorunu fark edip farklı bir renk filament gönderdiler bu açıdan ürünün arkasında olan bir firma olması beni gururlandırdı. Ayrıca her alışverişinde sonraki alışverişinize de 20 tl kupon yazılıyor.

eSUN 9/10:
Esun markasında da hiçbir sorun yaşamadım tek sorun maalesef fiyat :D. Normal modifiye olmayan malzemelerde 650-800 civarı bir fiyatı var ve toplu alımda porima çok daha ucuza geliyor. Yine de hakkını yemeyelim baskı kalitesi konusunda zirvede ki firmalardandır. Porima'dan biraz daha iyi katman izleri ve yapışmayla gelir ayrıca destek sökümü biraz daha kolaydır.

Creality 8/10:
Creality yine 3D yazıcı üreten bir firma fakat makerbot gibi sorunları yok. Öncelikle puan kırmamın sebebi Hyper pla modellerinde bu diğer markalara göre daha başarılı fakat normal modellerinde katman izleri biraz daha belirgin. Ek olarak nem çekme konusunda biraz sorunlu bu yüzden saklaması güzel olmalı. Nedense porima ile aynı saklama dolabında bıraktığım zaman her kullanımdan önce kutu ve tablayla kurutmak zorunda kalıyordum yoksa baskı izleri beter duruma düşer.

Prusament 8/10:
Prusa yazıcı şirketi tarafından üretilen kaliteli bir filament markasıdır. Özellikle esun ile aynı kalitede olmasına rağmen ülkemizde 1000-1500 arası absürt fiyatlara satıldığından rakiplerine göre oldukça geride kalıyor. Bunun dışında bir sorunu yok.

Sonuç olarak ben fiyat performans açısından Porima tercih ediyorum. Umarım bu rehber kafası karışık birçok kişiye yardımcı olur.

Son düzenleme:
Bu zamana kadar birçok filament markasını denedim ve hepsini az çok kalite konusunda biliyorum. Bugün markaların filamentleri ve kaliteleri hakkında görüşlerimi belirteceğim bir rehber hazırladım.

MakerBot 1/10:

Yazıcıları konusunda bir fikrim yok fakat filamentleri berbat ötesi ve fiyatını hak etmiyorlar. En son aldığımda 500 TL ödemiştim ve katman izleri aşırı belliydi. Ayrıca desteksiz diğer filament markalarına göre açılı basamıyor ve bu da sarkmalara yol açıyor. Ayrıca pla koku yapmaması gerekirken odayı ağır bir koku sarıyor.

Porima 9/10:
Porima şu an yerli üretim olarak filament yapan sayılı firmalardan ve fiyatları da gayet uygun. Abs ve pla 540 TL'ye en son aldım petg ise 600 TL'ye. Genel olarak baskı kalitesinde sarkmalar ve kat izleri neredeyse yok ve kötü koku sadece abs de belirgin ki bu da gayet doğal bir şey. 1 puan kırmamın sebebi ise beyaz renk pigmenti evet daha zor basılıyor fakat yapışma sorunu var. Yine de bu sorunu belirttikten sonra ürünü geri alıp test ettiklerinde sorunu fark edip farklı bir renk filament gönderdiler bu açıdan ürünün arkasında olan bir firma olması beni gururlandırdı. Ayrıca her alışverişinde sonraki alışverişinize de 20 TL kupon yazılıyor.

eSUN 9/10:
Esun markasında da hiçbir sorun yaşamadım tek sorun maalesef fiyat :D. Normal modifiye olmayan malzemelerde 650-800 civarı bir fiyatı var ve toplu alımda porima çok daha ucuza geliyor. Yine de hakkını yemeyelim baskı kalitesi konusunda zirvede ki firmalardandır. Porima'dan biraz daha iyi katman izleri ve yapışmayla gelir ayrıca destek sökümü biraz daha kolaydır.

Creality 8/10:
Creality yine 3D yazıcı üreten bir firma fakat makerbot gibi sorunları yok. Öncelikle puan kırmamın sebebi Hyper pla modellerinde bu diğer markalara göre daha başarılı fakat normal modellerinde katman izleri biraz daha belirgin. Ek olarak nem çekme konusunda biraz sorunlu bu yüzden saklaması güzel olmalı. Nedense porima ile aynı saklama dolabında bıraktığım zaman her kullanımdan önce kutu ve tablayla kurutmak zorunda kalıyordum yoksa baskı izleri beter duruma düşer.

Prusament 8/10:
Prusa yazıcı şirketi tarafından üretilen kaliteli bir filament markasıdır. Özellikle esun ile aynı kalitede olmasına rağmen ülkemizde 1000-1500 arası absürt fiyatlara satıldığından rakiplerine göre oldukça geride kalıyor. Bunun dışında bir sorunu yok.

Sonuç olarak ben fiyat performans açısından Porima tercih ediyorum. Umarım bu rehber kafası karışık birçok kişiye yardımcı olur.

Hocam elinize emeğinize sağlıkta böyle kalın yazı tipleri bana yapay zekayı anımsattı isterseniz düzeltin çünkü böyle bir konudan rapor yemenize gönlüm el vermez.

Hocam elinize emeğinize sağlıkta böyle kalın yazı tipleri bana yapay zekayı anımsattı isterseniz düzeltin çünkü böyle bir konudan rapor yemenize gönlüm el vermez.

Yapay zekanın bilemeyeceği bilgileri içeriyor zaten. En basitinden yapay zeka koku ve bu gibi şeyleri tahmin edemez. Ayrıca kalın harfleri paylaşımdan sonra ekledim yani modlar tarafından geçmişi görülüyordur diye düşünüyorum.

MakerBot 1/10:

Yazıcıları konusunda bir fikrim yok fakat filamentleri berbat ötesi ve fiyatını hak etmiyorlar. En son aldığımda 500 TL ödemiştim ve katman izleri aşırı belliydi. Ayrıca desteksiz diğer filament markalarına göre açılı basamıyor ve bu da sarkmalara yol açıyor. Ayrıca pla koku yapmaması gerekirken odayı ağır bir koku sarıyor. Bu sorun belki bendekinde öyle dedim fakat arkadaşımda aynı sorunları yaşadığı için genel bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Porima 9/10:
Porima şu an yerli üretim olarak filament yapan sayılı firmalardan ve fiyatları da gayet uygun. Abs ve pla 540 TL'ye en son aldım petg ise 600 TL'ye. Genel olarak baskı kalitesinde sarkmalar ve kat izleri neredeyse yok ve kötü koku sadece abs de belirgin ki bu da gayet doğal bir şey. 1 puan kırmamın sebebi ise beyaz renk pigmenti evet daha zor basılıyor fakat yapışma sorunu var. Yine de bu sorunu belirttikten sonra ürünü geri alıp test ettiklerinde sorunu fark edip farklı bir renk filament gönderdiler bu açıdan ürünün arkasında olan bir firma olması beni gururlandırdı. Ayrıca her alışverişinde sonraki alışverişinize de 20 tl kupon yazılıyor.

eSUN 9/10:

Creality 8/10:

Prusament 8/10:

Porima'nin en sevdiğim filamentlerinden birisi. Oldukça kaliteli.

Listede eSUN varken Porima listeye bile girmemeli bana kalırsa. Kendilerinden aldığım 2 top filamentin birisinden büyük bir metal parça çıktı ki diğeri de sık sık nozzle tıkıyordu. Flow olarakta o kadar iyi değiller.

Bambulab filament deneyimleme imkanım oldu gerek flow olarak gerek baskı kalitesi olarak hayatımda kullandığım en kaliteli filamenttir. Ancak fiyatı eSUN gibi markalara göre birkaç kat daha yüksek.

Onun dışında Uzy bir eSUN kalitesinde diyebilirim. Filamentleri cidden kaliteli ve çok pahalı değillerdi en son.

Listede esun varken porima listeye bile girmemeli bana kalırsa. Kendilerinden aldığım 2 top filamentin birisinden büyük bir metal parça çıktı ki diğeri de sık sık nozzle tıkıyordu. Flow olarak da o kadar iyi değiller.

Bambulab filament deneyimleme imkanım oldu gerek Flow olarak gerek baskı kalitesi olarak hayatımda kullandığım en kaliteli filamenttir. Ancak fiyatı esun gibi markalara göre birkaç kat daha yüksek.

Onun dışında uzy bir esun kalitesinde diyebilirim. Filamentleri cidden kaliteli ve çok pahalı değillerdi en son.

Zaten esun daha iyi diye belirttim fakat fiyatı daha yüksek hocam. Ben porimayı özellikle toplu aldığımda 450 civarına veriyorlar. 2'li alımlarda 540'a geliyor ondan fiyatına göre bence gayet iyiler. Nozzle tıkanması şu ana kadar başıma gelmedi. Yani o fiyata makerbot'lar satılıyor Allah korusun aradaki fark dağlar kadar. Hatta karşılaştırma için bu sabah bastığım baskıyı atabilirim biri porima biri makerbot ve bariz bir fark var üstelik makerbot son anda tabladan çıktığı için yarıda kapattım. 0.24 ayarında:

1738406725281.webp

Bu arada makerbot da ipliklenme sorunu da var ama bu düzeltilmiyor direk kalitesizlikten iç doluluğu bile düzgün yapamıyor. Cidden satmaya utanmaları lazım.

1738406747693.webp

1738406819456.webp

Bambulab ve uzy hiç deneme fırsatım olmadı ondan bir şey diyemem :D.

Yeni filetto aldım şu an çok memnunum yarım kilodan fazlasını kullandım bir problem görmedim bir de filamixten memnunum 8 ay açıkta bekledi çıt çıt diye kırılmadı sıfır filament gibi baskı almıştım. Porimanın birkaç defa re-pla sını kullanmıştım hiç memnun kalmadım.

Fiyat olarak bence filetto şu an en iyisi kullandıklarım arasında.