Bütçe
100.000 TL
Kıymetli önerileriniz için çok teşekkür ediyorum. GFX serisine de baktım ama çok tuzlu makine. Sadece gövde fiyatı 350 bin lira civarında. İkinci el tercih etmiyorum. Ben hobi amaçlı gezdiğim yerleri çekeyim, portre için de kullanayım ve elimde telefon yerine makine olsun istiyorum; diğerleri beni aşar. Hiç olmazsa bazılarından feragat edeceğim.

Bu arada, Japonya’da gezmediğim teknoloji mağazası kalmadı. Akihabara’dan tutun, tüm Bic Camera mağazalarında XT-5 bulamadım ve üretimin sonlandığını söylüyorlar. Bir süredir gelmiyormuş. Daha kompakt ve elde bulunsun diye XM-5 ve 23mm alıp çıkacağım.

@DarthGorsoy 15-45 lens alınmalı mı? İşe yarar mı? Yoksa daha farklı bir lens mi uydurayım?
Fotoğraf için kullanacaksanız vizör olmaması özellikle güneşli havalarda sorun bence, ben o sebepten tercih etmezdim X-M5'i. Bataryasının küçük olması, OIS olmaması durumu da var. Siz bunların sorun olmayacağını düşünüyorsanız alın elbette.

X-T5 bulamıyorsanız (stok durumlarının anlattığınız gibi olmasına şaşırdım) X-S20 ve lens olarak Sigma 18-50 f2.8 öneririm. 18-55 f2.8-4 ve 16-50 f2.8-4.8 de tercih edilebilir. Bütçeniz varsa Tamron 17-70 f2.8 çok iyi olur.

Her şeyi Japonya'dan almak istiyorsunuz galiba ama ben olsam oradan indirimli bir şekilde lens(ler) alıp Türkiye'den sıfıra yakın, garantili bir X-T5 alırdım ikinci el. 50-55k'ya bulabilirsiniz muhtemelen. Her şeyi Türkiye'den ikinci el alsanız bile sıfıra yakın bir X-T5 ve 17-70'i 80.000 civarına alabiliyorsunuz aslında.

Çok güzel F/P lensi, ben de kullanıyorum. Tek eksisi, zoom lens olduğu için içerisine ister istemez toz girebiliyor.

Tamron 17-70 ile çekilmiş fotoğraf bırakıyorum bakarsınız.
techolay - Google Drive
(Exif datası bulunuyor)

Zoom lenslerin kaçınılmaz sonudur toz ne yazik ki. Tamron 150-500mm var bende, vakumluyor tozu resmen. İstedikleri kadar yalıtım koysunlar, vakum gibi sonuçta :D.

Fotoğraf için kullanacaksanız vizör olmaması özellikle güneşli havalarda sorun bence, ben o sebepten tercih etmezdim X-M5'i. Bataryasının küçük olması, OIS olmaması durumu da var. Siz bunların sorun olmayacağını düşünüyorsanız alın elbette.

X-T5 bulamıyorsanız (stok durumlarının anlattığınız gibi olmasına şaşırdım) X-S20 ve lens olarak Sigma 18-50 f2.8 öneririm. 18-55 f2.8-4 ve 16-50 f2.8-4.8 de tercih edilebilir. Bütçeniz varsa Tamron 17-70 f2.8 çok iyi olur.

Her şeyi Japonya'dan almak istiyorsunuz galiba ama ben olsam oradan indirimli bir şekilde lens(ler) alıp Türkiye'den sıfıra yakın, garantili bir X-T5 alırdım ikinci el. 50-55k'ya bulabilirsiniz muhtemelen. Her şeyi Türkiye'den ikinci el alsanız bile sıfıra yakın bir X-T5 ve 17-70'i 80.000 civarına alabiliyorsunuz aslında.
Tokyo ve civarını gezmediğim yer kalmadı. Osaka tarafına gidemedim ancak bu bölgede yoksa diğer taraflarda da olacağını sanmıyorum. X-T5 raflarda dahi yok. X-S20 de nadiren olsa rafta var fakat Sold Out etiketi üzerinde. Ciddi satış yaptıkları bir gerçek ancak fiyatların ne kadar fırsat olduğu tartışılır. Örnek veriyorum Türkiye’de 100 bin liralık Fujifilm gövde Tokyo’da en ucuz 90 bin liraya denk geliyor. Lens fiyatları neredeyse aynı.

Ayrıca Fujifilm gövdeler İngilizce ve Japonca olarak geliyor. 5.500 YEN (bugünün kuruyla 1.660 TL) karşılığında Ginza Fujifilm’de dil desteği veriliyor. Canon lens ve gövdeler arasında da fark yok denecek kadar.

Makinenin aciliyeti şu an için kalmadı. Türkiye’ye döndüğümde tekrar değerlendirip ifade ettiğiniz lensler ile tamamlamayı düşünüyorum. Makinenin hazır renk ayarları ve direkt formatla paylaşım cazip geliyor. Bu yüzden Fujifilm ile devam etmek istiyorum.

Tokyo ve civarını gezmediğim yer kalmadı. Osaka tarafına gidemedim ancak bu bölgede yoksa diğer taraflarda da olacağını sanmıyorum. X-T5 raflarda dahi yok. X-S20 de nadiren olsa rafta var fakat Sold Out etiketi üzerinde. Ciddi satış yaptıkları bir gerçek ancak fiyatların ne kadar fırsat olduğu tartışılır. Örnek veriyorum Türkiye’de 100 bin liralık Fujifilm gövde Tokyo’da en ucuz 90 bin liraya denk geliyor. Lens fiyatları neredeyse aynı.

Ayrıca Fujifilm gövdeler İngilizce ve Japonca olarak geliyor. 5.500 YEN (bugünün kuruyla 1.660 TL) karşılığında Ginza Fujifilm’de dil desteği veriliyor. Canon lens ve gövdeler arasında da fark yok denecek kadar.

Makinenin aciliyeti şu an için kalmadı. Türkiye’ye döndüğümde tekrar değerlendirip ifade ettiğiniz lensler ile tamamlamayı düşünüyorum. Makinenin hazır renk ayarları ve direkt formatla paylaşım cazip geliyor. Bu yüzden Fujifilm ile devam etmek istiyorum.

Forumda herkese, her zaman söylediğim bir gerçek: Fujifilm, uzun suredir "resmi" olarak Türkiye'de ve politikaları "ABD fiyatlarıyla aynı" olarak satmaları.

Sony, Nikon gibi diger markalar distributor ile geliyorken, ara ücretler, falan filan ücretleri araya giriyorken Fujifilm babalar gibi kendisi satıyor, Türkiye'nin 4 bir yaninda showroomlari yani mağazaları var. Fujifilm Shop var online, uzerine bir de mis gibi ek garanti yaptırırsin siteye kaydettirip. Fujifilm icin yurt disindan almak gibi bir işe girismeye hic gerek yok.

X-T5'i 40 megapiksel icin istiyorsan APS-C sensörde 40 zaten sınır, piksel boyutu küçüldüğü icin düşük isik performansı düşüyor + her lensle iyi çalışmıyor. 40'lik sensorler yeni serilerle calisiyor, yoksa fotoğraf yumuşuyor, keskinlik azalıyor. Amir gemisi X-H2S bile 26.1 megapiksel. Fazlasıyla yeterli + gereksiz depolama işgali. Ya X-S20 al geç derim, 40 dersen de X-T50 al gec o kadar para harcamaya gerek yok, zaten ayni IBIS var, yalnızca batarya kucuk.

Son zamanlarda Sony fiyatları da yurtdışına göre iyi aslında Türkiye'de. Fuji etkisi olabilir belki. A7 V gövde yurtdışında 2900 dolar, burada 2600-2700 dolara distribütör garantili bulabiliyorsunuz. 24-70mm f/2.8 GM II lens yurtdışında 2150 dolar, burada da 2100 civarına bulabiliyorsunuz vs.