Bölgene göre bakman gerek. Ben KabloNet Fiber kullanıyorum ve benim bölgemde routingim tamamen Türk Telekom'a ait. Türk Telekom routingi kullandığım için de ping olarak, servis olarak hiç bir sorunum yok. Altı, yedi aydır planlı kesintiler hariç hiç sürpriz
kesintim de olmadı. Bazı bölgelerde KabloNet routing için Superonline tercih ettiği için sıkıntı çıkabiliyor. Bu siteden eğer yeterli veri varsa bölgendeki en iyi pinge sahip İSS'ye bakabilirsin. Antep için sadece iki İSS verisi var. Gaziantep için Türk Telekom ve TürkNet ping ortalamaları bu şekilde:

1783126428093.webp

Kaynak:

Reis, Gigafiber'li olsam ben de istemem ya. Başvuru yapacağım, belki yarın öbür gün gelebilir. Oraya da zaten başka bir şey kullanmam. O zaman ayrıca ya ben kampanya olarak anladım ya da onlar yanlış söyledi, bunun süresini uzattık falan dedi. O zaman fiyattan bahsetti herhalde. Tekrar arayıp sorarım ama son bir şey ekleyeceğim; siz şimdi Gigafiber'li olduğunuz için o yönden gayet iyi ama, dediğim gibi TT altyapısı üzerinden gelecek bende.

Siz yine iyi olacağını düşünüyor musunuz? TürkNet'in yurtdışı portları jitter'i daha iyi dediniz ama emin olmak istedim. Yanlış anlamayın hocam, çok yardımcı oldunuz, teşekkür ederim.
Şimdi biz kullanıcılar olarak en basitinden googleda yurt dışı hostingi üzerinden servis alan bir websitesine girmek için her zaman yurt dışına ping atarız. ISS'ler, özellikle isim vermiyim ama bazı şirketler bu yurt dışı çıkışlarını pek önemsemeden Türk Telekoma bağlar. Türk Telekoma bağlamak tamam ucuz ama bunun yanında çok büyük trafik gecikmeleri, paket kayıpları ve yüksek pingle gelir eğer bide peak hours dediğimiz akşam saatleriyse. Çünkü o saatlerde herkes evinde olur ve her hanede internet var artık.

Türkiyede IXP ve Routing denilen olay var ya, o pek önemsenmez. İşte bunları önemseyenler özellikle benim gördüğüm kadarıyla Türknet ve Türk Telekom. Türk Telekom zaten Turcyos-1, SEA-ME-WE 5 gibi denizaltı fiber optiklerinin yatırımcısı ve işletmecesi aynı zamanda. Türknette Bulgaristan üzerinden Radyo Link yedekli yurt dışı çıkışlarını sağlamakta ve Almanyada POP noktaları bulunuyor. Başka hiç bir ISS'te bu yok mesela. Yani Türkiyede öyle.

Speedtestte yaptığımız ping testleri evet önemli çünkü yine mesafeye bağlı kalite test ediliyor ama yurt dışı sunucularına ping atmak, gerçek senaryoları taklit etmek açısından daha doğru.