Eski bilgisayarıma bir iş için Linux kurmam lazım. Windows'ta 7/24 fanlar çalışıyor ve sesi çok fazla geliyor bilgisayardan. Hangi Linux sürümünde fanlar en az çalışır bileniniz var mı?
Performans ayarları var lakin doğrudan fan hızını ayarlayabileceğiniz bir ayar yok. Bunun için cihazınız uyumluysa çeşitli yazılımlar kullanabilirsiniz.
Fanların çalışma hızını BIOS'tan düzenleyebilir veyahut bileşenlerin kontrolünü gene uygulamalar üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için işletim sistemi değiştirmeyi ilk kez duyuyorum.
Sistem kullanımı Windows'a nazaran daha az olduğu için fan kullanımı etkiler ama doğrudan bir çözüm sunmaz. Termal bakımların yapılması işletim sistemi değiştirmekten daha etkili bir çözüm olacaktır. Dağıtım konusuna gelince fan açısından ciddi bir fark olmaz, bana sorarsanız Fedora öneririm.
Sistem kullanımı daha az olduğu için fan kullanımı etkilenir ama doğrudan bir çözüm sunmaz. Termal bakımların yapılması işletim sistemi değiştirmekten daha etkili bir çözüm olacaktır. Dağıtım konusuna gelince fan açısından ciddi bir fark olmaz bana sorarsanız Fedora öneririm.
Fanların çalışma hızını BIOS'tan düzenleyebilir veyahut bileşenlerin kontrolünü gene uygulamalar üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için işletim sistemi değiştirmeyi ilk kez duyuyorum.
Fanlar ayarlanamıyorsa zor. Ben BIOS üzerinden fan ayarını değiştirsem bile fanlar aynı tas aynı hamam çalışıyor. İşletim sistemi bu konuda pek etki etmez. Aynı anda Linux ve Windows kullandım.
Performans ayarları var lakin doğrudan fan hızını ayarlayabileceğiniz bir ayar yok. Bunun için cihazınız uyumluysa çeşitli yazılımlar kullanabilirsiniz.