Charles Smith

Üstün
Makaleler
3
Bir kitap aldim. Bu orijinal mi çakma mi nasıl anlarım?

Dosya Ekleri

• 20250822_142227.webp
    20250822_142227.webp
    3,3 MB · Görüntüleme: 125
  • 20250822_142234.webp
    20250822_142234.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 112
  • 20250822_142309.webp
    20250822_142309.webp
    2,7 MB · Görüntüleme: 94
  • 20250822_142321.webp
    20250822_142321.webp
    3,5 MB · Görüntüleme: 107
Orijinal kitapların üstünde bu şekilde bir bandrol bulunur. Kitabınızın orijinal olup olmadığını anlamak için ön veya arka kapaklarında bu bandrolün bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz gerekir. Kitap bandrolsüzse orijinal değildir. Attığınız fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla elinizdeki kitap bandrolsüz. Yani orijinal olmayan bir kitap.

Tabii bu arada eserin bandrol zorunluluğu konusunda bazı istisnalar bulunmaktadır. Mesela: --> Kapak hariç toplam 48 sayfayı geçmeyen, okul öncesine, ilköğretime ve ortaöğretime yönelik eğitim amaçlı süreli olmayan yayınlara bandrol alınması zorunlu değildir.

Dosya Ekleri

• 1755862768283.webp
    1755862768283.webp
    207,8 KB · Görüntüleme: 71
Orijinal kitapların üstünde bu şekilde bir bandrol bulunur. Kitabınızın orijinal olup olmadığını anlamak için ön veya arka kapaklarında bu bandrolün bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz gerekir. Kitap bandrolsüzse orijinal değildir. Attığınız fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla elinizdeki kitap bandrolsüz. Yani orijinal olmayan bir kitap.

Tabii bu arada eserin bandrol zorunluluğu konusunda bazı istisnalar bulunmaktadır. Mesela: --> Kapak hariç toplam 48 sayfayı geçmeyen, okul öncesine, ilköğretime ve ortaöğretime yönelik eğitim amaçlı süreli olmayan yayınlara bandrol alınması zorunlu değildir.
20 yıllık kitap, düşmüş olabilir.

Bahsettiğiniz durum kaç yıldır geçerli?

20 yıllık kitap, düşmüş olabilir.
Belki de, bu ihtimali de göz önünde bulundurabiliriz. Ben işin sadece yasal kısmını bilgilendirme amaçlı anlattım.

Bahsettiğiniz durum kaç yıldır geçerli?
--> Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. (Kaynak: telifhaklari.ktb.gov.tr)

Bu baskı bandrol zorunluluğu gelmeden önce basıldı. Bence orijinal kitap. Kağıt dokusu nasıl? Sahteleri berbat oluyor, A4 gibi.
Ayrıca kapak resmi ilk baskıyla uyumlu.

Yazilarin yamuk olduğu yerler var. Fotokopi makinesinden çıkmış gibi nokta nokta izler var bazi sayfalarda da. O yüzden çakma olabilir diye düşündüm.

Ama ayni zamanda söyle bir durum var;

Orijinal olduğuna neredeyse emin olduğum aynı basim serisinden Melez Prens kitabı var şuan elimde. Harry Potter filmleri daha yeni çekilirken ergenlik yaşlarında olan bir Harry Potter hayranının o dönemde satın alıp okuduğu bir kitap. O kitapla baskı kalitesi neredeyse aynı.