Whopsy

Çalışkan
Hayatımı nasıl düzene sokabileceğim konusunda gerçekten tavsiyeye ihtiyacım var. Son zamanlarda kendimi psikolojik olarak oldukça bitkin hissediyorum. Bu yıl YKS'ye ikinci kez girdim ama yine istediğim sonucu alamadım. Bunun yanında bazı sağlık problemleriyle uğraşıyorum ve şu an işsizim. Sürekli geleceği düşünüyor, zamanın geçtiğini hissediyor ve bu yüzden daha fazla baskı altında kalıyorum. Belki de en büyük hatalarımdan biri 18 yaşında evlenmek oldu. Kız arkadaşımla olan ilişkim de artık eskisi gibi değil ve yürümekte zorlanıyorum. Tek taraflı ilişkiye döndü artık. Üst üste gelen bu sorunlar yüzünden kendimi çıkmazda hissediyorum. Sanki hayatımın hiçbir alanı yolunda gitmiyormuş gibi geliyor. Bu noktadan sonra nereden başlamam gerektiğini, hayatımı yeniden nasıl toparlayabileceğimi bilmiyorum. Tavsiye verebileceklerin görüşlerini duymak isterim.

18 yaşında evlenseydim ve üniversite tutturamasaydım Allah ne verdiyse ortaöğretim KPSS kasıp memur olmaya çalışırdım. Cebimde aylık 70k olduktan sonra öbür şeylere bakardım.
Keşke o zamanlar böyle bir hata yapmasaydım diyorum çok pişmanım. Ortaöğretim KPSS deneyeceğim alımlar artarsa şansım yükselir. Ama psikolojik olarak çöküş dönemindeyim.

Keşke o zamanlar böyle bir hata yapmasaydım diyorum çok pişmanım. Ortaöğretim KPSS deneyeceğim alımlar artarsa şansım yükselir. Ama psikolojik olarak çöküş dönemindeyim.

Alımların artmasını ummaktansa daha iyi çalışılmalı. Psikiyatriden randevu alabilirsiniz belki kan değerleri ile alakalı olabilir çöküş dönemi. Her şey psikoloji ile alakalı değil. Her şeyi kendi kendinize çözmeye çalışmaktansa bir profesyonelden destek alınmalı bence.

Ders ile alakalı burada elimizden geldiğince yardımcı oluruz. Çok fazla ÖSYM sınavlarına giren var forumda.😀

Alımların artmasını ummaktansa daha iyi çalışılmalı. Psikiyatriden randevu alabilirsiniz belki kan değerleri ile alakalı olabilir çöküş dönemi. Her şey psikoloji ile alakalı değil. Her şeyi kendi kendinize çözmeye çalışmaktansa bir profesyonelden destek alınmalı bence.

Ders ile alakalı burada elimizden geldiğince yardımcı oluruz. Çok fazla ÖSYM sınavlarına giren var forumda.😀
Tüm gün çalışacağım gibi artık hayatımı düzene koymam gerekiyor. Psikoloğa gitmeyi sevmiyorum, hocam teşekkürler.

@Whopsy, -yapıya/karaktere göre de değişir ama- her şeyi bir anda yoluna koymaya çalışmak pek sağlam bir amaç değil. "Yarın başlayıp her gün 9 saat çalışacağım" gibi bir hedefle gaza gelip başlamak çoğunlukla pek uzun süreli bir süreç olmuyor. Bunun yerine sorunu yaratan şeyleri bulup adım adım çözmek daha sağlıklı bir şey.

Mesela sağlık problemi dediniz, sağlık problemini tam -veya büyük oranda- çözmeden diğer hiçbir şey için ne enerji ne de motivasyon bulamıyor insan. Günün sonunda o sağlık sorunu tekrar insanın önüne set çekip döngüye sokuyor.

Psikolog/psikiyatri konusundaki çekinceler nedir? Psikolog sıfatı altında bakmak yerine o insanın nasıl biri olduğuna bakmak lazım, mesela burada tavsiye istiyorsunuz ama bu tavsiyeyi veren biri psikolog olabilir ve o tavsiye size çeşitli bakış açıları kazandırabilir.

@Whopsy, -yapıya/karaktere göre de değişir ama- her şeyi bir anda yoluna koymaya çalışmak pek sağlam bir amaç değil. "Yarın başlayıp her gün 9 saat çalışacağım" gibi bir hedefle gaza gelip başlamak çoğunlukla pek uzun süreli bir süreç olmuyor. Bunun yerine sorunu yaratan şeyleri bulup adım adım çözmek daha sağlıklı bir şey.

Mesela sağlık problemi dediniz, sağlık problemini tam -veya büyük oranda- çözmeden diğer hiçbir şey için ne enerji ne de motivasyon bulamıyor insan. Günün sonunda o sağlık sorunu tekrar insanın önüne set çekip döngüye sokuyor.

Psikolog/psikiyatri konusundaki çekinceler nedir? Psikolog sıfatı altında bakmak yerine o insanın nasıl biri olduğuna bakmak lazım, mesela burada tavsiye istiyorsunuz ama bu tavsiyeyi veren biri psikolog olabilir ve o tavsiye size çeşitli bakış açıları kazandırabilir.
Haklı olabilirsiniz hocam. Biraz da yaşadığım şeylerin üst üste gelmesinden dolayı artık sabrım kalmadı ve her şeyi bir an önce toparlamak istiyorum. Sağlık konusu da gerçekten önemli. Açıkçası biraz yakın geçmişte yaşadığım bazı şeylerden dolayı psikolog konusuna mesafeli yaklaşıyorum hocam. Çok detayına girmek istemiyorum ama o dönem oluşan bazı olumsuz düşünceler hâlâ etkisini sürdürüyor diyebilirim. O yüzden şu an çok sıcak bakmıyorum.

Sorunun ana kaynağını çözebileceğimi de şu dönemde sanmıyorumm.

Son düzenleme:
@Whopsy, hem sabır kalmaması, hem de zamanı boşa geçirme düşüncesinin verdiği telaş üst üste gelince her şeyi bir an önce yapmayı istiyor insan ama bu zor bir şey. Özellikle sağlık gibi bir şey söz konusu olduğu zaman kısa sürede çözülmesi de kolay olmuyor.

Psikoloğa mesafeli yaklaşmayı da anlıyorum, bir kere o yargı konulunca kafaya, aşmak -haklı olarak- kolay olmuyor.

Bir de burası forum ortamı sonuçta, çok detaya girmek istemediğiniz bazı konuları bilmeden yüzeysel tavsiyeler verebiliyoruz. İnsana etki eden o kadar çok değişken var ki..

Ama hangi konuyu/sorunu aşmak istiyorsanız da ucundan çözmeye başlamak lazım. İnsan düşünürken "hangi birini yapayım" diye kafaya takıp korkabiliyor ama kafayı o sorunu çözmeye odaklanınca akıyor gidiyor. Aşırı düşünmek ve kafaya takmak; böyle durumlarda insanı bir döngüye sokuyor, harekete geçmeden de o döngüyü kıramıyor.

Fazla düşünmek bir hastalıktır; gerçek, tam manasıyla bir hastalık.

@Whopsy, hem sabır kalmaması, hem de zamanı boşa geçirme düşüncesinin verdiği telaş üst üste gelince her şeyi bir an önce yapmayı istiyor insan ama bu zor bir şey. Özellikle sağlık gibi bir şey söz konusu olduğu zaman kısa sürede çözülmesi de kolay olmuyor.

Psikoloğa mesafeli yaklaşmayı da anlıyorum, bir kere o yargı konulunca kafaya, aşmak -haklı olarak- kolay olmuyor.

Bir de burası forum ortamı sonuçta, çok detaya girmek istemediğiniz bazı konuları bilmeden yüzeysel tavsiyeler verebiliyoruz. İnsana etki eden o kadar çok değişken var ki..

Ama hangi konuyu/sorunu aşmak istiyorsanız da ucundan çözmeye başlamak lazım. İnsan düşünürken "hangi birini yapayım" diye kafaya takıp korkabiliyor ama kafayı o sorunu çözmeye odaklanınca akıyor gidiyor. Aşırı düşünmek ve kafaya takmak; böyle durumlarda insanı bir döngüye sokuyor, harekete geçmeden de o döngüyü kıramıyor.

Fazla düşünmek bir hastalıktır; gerçek, tam manasıyla bir hastalık.
Haklısınız hocam. Özellikle son zamanlarda yaşadığım şeyler üst üste gelince artık yoruldum. Geçmişte yaptığım hatanın bedelini hâlâ çekiyorum. Bir yandan zaman kaybettiğimi düşünüyorum, bir yandan da her şeyi aynı anda düzeltmeye çalışıyorum ama düzelemeyeceğini de düşünüyorum. Bu da ister istemez çok fazla yoruyor. Sanırım şu an yapmam gereken şey bütün sorunları bir anda çözmeye çalışmak yerine, önümdeki sağlıkdan başlayıp adım adım ilerlemek. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

İş meselesi en önemli meseleyken çok net açılmadığını düşünüyorum. İşsiz olduğunuzu belirtmişsiniz, yaşınızı da göz önüne alırsak (19?) sermayeniz de olamaz. Aileden gelen bir para olduğunu düşünüyorum, evliyken üniversite okuma hedefinizi de göz önüne alırsak tabii bol para lazım. Bu durumları biraz açarsanız daha iyi olur. Evliliği sürdürecek parayı nasıl elde ediyorsunuz?