Bana bazen çevremdekiler diyor ki neden bu kadar karamsarsın neden bu kadar olumsuz düşünüyorsun vs. e kardeşim neredeyse tüm yaşantımda beklentilerimin ve deneyimlerimin olumsuz sonuçlandığı için olabilir mi bu durum? Bakın en basitinden bir diş çekimi. Azı dişimi çektirdim ama neredeyse 2 haftadır bununla uğraşıyorum 4-5 günde geçecek bir olay normalde. Hala ağrıyor ve nedeni bellisiz. 20'lik diş çektirdi abim 2 tane 1 hafta bile sürmedi normal hayatına döndü. Yani herkeste 3-5 günde geçen bir olay için 2 haftadır sıkıntı çekiyorum.

İnsan ilişkilerinde veya romantik ilişkilerde zaten hep olumsuz sonuçlanıyor ona alıştık da bari sağlık konusunda biraz rahat olayım ya. Doktor bile bilmiyor dişin neden ağrıdığını şu an. Ben hayatın her alanında hep böyle uyduruktan nedenlerle olumsuz sonuçlara maruz kalmak zorunda mıyım? İnsanların 60 70 yaşında maruz kalmadığı olumsuzluklara daha bu yaşta maruz kalıyoruz. Bıktım usandım bu durumdan.
1. Duygularınızı Tanıyın:
- Hislerinizi kabullerin ve onları ifade edin. Karamsar olmakta bir sakınca yok; önemli olan bunun hayatınızı nasıl etkilediğidir.

2. Küçük Hedefler Belirleyin:
- Her gün kendinize küçük ve ulaşılabilir hedefler belirleyin. Bu, günlük başarı hissi yaratabilir.

3. Destek Alın:
- Güvendiğiniz bir arkadaş, aile üyesi veya bir terapist ile duygularınızı paylaşın. Başkalarının bakış açısı ve destekleri faydalı olabilir.

4. Olumlu Deneyimleri İşleyin:
- Daha önce olumlu sonuçlandırdığınız deneyimler üzerine düşünün. Bu hatırlamalar, karamsarlık hissini dengeleyebilir.

5. Sağlığınıza Odaklanın:
- Diş ağrısıyla ilgili endişelere karşı, kendinize sağlıklı alışkanlıklar kazandırın. Yeterli su içmek, dengeli beslenmek ve düzenli uyku gibi.

6. Meditasyon ve Farkındalık:
- Meditasyon veya mindfulness gibi teknikler deneyerek zihninizi sakinleştirip şu anı yaşamaya odaklanabilirsiniz.

7. Olumlu Alışkanlıklar Geliştirin:
- Her gün en az bir olumlu şey yapmaya çalışın ve bunun üzerine düşünün.

8. Kendi Hikayenizi Yazın:
- Yaşadığınız olumsuzlukları değil, bu durumlardan nasıl dersler aldığınızı yazın. Bu, durumu farklı bir perspektiften görmenize yardımcı olabilir.

9. Aşk ve İlişkilerde Varlığınızı Sorgulayın:
- Olumsuz deneyimlerinizi nasıl tekrarladığınızı düşünün. İlişkilerde beklentilerinizi gözden geçirmek faydalı olabilir.

10. Geçmişe Takılı Kalmayın:
- Yaşadıklarınızı öğrenim olarak görün, fakat geçmişteki deneyimlerin geleceğinizi belirlemesine izin vermeyin.

Bu adımları takip ederek kendinizi daha iyi hissetmeyi umursamak için bir başlangıç yapabilirsiniz. Unutmayın, değişim zaman alır ve sabır gerektirir.