S C O

Uzman
Makaleler
1
Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde, hazır sistemlerin artık RAM olmadan satılacağına dair söylentiler dolaşıyor. Bunun sebebi olarak da RAM fiyatlarının yükselmesi gösteriliyor. Açıkçası bu iddiaların ne kadar doğru ya da ne kadar abartı olduğunu ben de tam olarak bilmiyorum. Bu yüzden size sormak istiyorum:

Sizce gerçekten ilerleyen dönemde hazır sistemler RAM’siz olarak mı satışa sunulacak, yoksa bu sadece bir söylenti mi? RAM fiyatlarındaki artışın bu duruma etkisi olur mu? Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum.

Evet, olacak çünkü RAM eklendiği zaman fiyatlar şişecek adamlar da öyle kolay kolay satamaz.

Son düzenleyen: Moderatör:
@rtx2060,
Ben donanımdan çok anlayan biri değilim kardeşim; ancak RAM’siz satışın hazır sistemi ne kadar etkileyebileceğini pek çözemedim. Örnek vermek gerekirse, içinde Ryzen 5 7500X3D ve RTX 5060 bulunan bir hazır sistem düşünelim.

Bu sistemde 16 GB RAM varken fiyatı diyelim ki 40–50 bin TL civarında olsun. RAM’i çıkardıklarında fiyat 30–35 bin TL seviyelerine düşecekse, aradaki fark çok da mantıklı gelmiyor bana. Sonuçta RAM olmadan sistem çalışmıyor ve kullanıcı yine RAM almak zorunda kalacak.

Öyle satılması mantıklı. Ne diyeyim, adamlar yapay zeka yapacağız diye RAM'leri çatur çutur alıyor.

1767394407648.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Sektör içinden bilgi vereyim, şu an stoklar eritiliyor size öyle söyleyeyim.

Tamamen eridiğinde ya gerçekten ucuz ve ne olduğu belli olmayan markaların RAM'lerini satacaklar (ki bu RAM'ler piyasa var olan ama hiçbir firmanın kullanmak istemeyeceği no-brand ürünler.) ya da bu saçma riski almayıp başlıkta ki gibi RAM'siz satacaklar. Hazır sistemler bundan feci zarar görecek.

Adım adım süreç buna ilerliyor. Elinizde ki bilgisayara iyi davranın, almak istediğiniz cihazı gerekirse borca girin ama bu ay içerisinde alın. RAM krizine yenilerinin de ekleneceği söylentileri var.

Ya da bir diğer seçenek hepinizi Playstation 5 kervanına beklerim. :)

Bu sistemde 16 GB RAM varken fiyatı diyelim ki 40–50 bin TL civarında olsun. RAM’i çıkardıklarında fiyat 30–35 bin TL seviyelerine düşecekse, aradaki fark çok da mantıklı gelmiyor bana.
Evet sana mantıklı gelmemesinin sebebi senin kullanıcı olman, eğer firma olsaydın işler öyle yürümüyor. Neredeyse 3 RAM fiyatına 1 ram dönemleri başladı, firmalar bu denli bir zararın altından kalkamaz özellikle de Türkiye ekonomisinde.

Sektör içinden bilgi vereyim, şu an stoklar eritiliyor size öyle söyleyeyim.

Tamamen eridiğinde ya gerçekten ucuz ve ne olduğu belli olmayan markaların RAM'lerini satacaklar (ki bu RAM'ler piyasa var olan ama hiçbir firmanın kullanmak istemeyeceği no-Brand ürünler.) Ya da bu saçma riski almayıp başlıkta ki gibi RAM'siz satacaklar. Hazır sistemler bundan feci zarar görecek.

Adım adım süreç buna ilerliyor. Elinizde ki bilgisayara iyi davranın, almak istediğiniz cihazı gerekirse borca girin ama bu ay içerisinde alın. RAM krizine yenilerinin de ekleneceği söylentileri var.

Ya da bir diğer seçenek hepinizi PlayStation 5 kervanına beklerim. :)

Evet sana mantıklı gelmemesinin sebebi senin kullanıcı olman, eğer firma olsaydın işler öyle yürümüyor. Neredeyse 3 RAM fiyatına 1 RAM dönemleri başladı, firmalar bu denli bir zararın altından kalkamaz özellikle de Türkiye ekonomisinde.

Mmm, geliyor Hua nan xiang RAM kitleri.

1767394617870.webp