Standart bir uygulama olmaz, sadece opsiyonel bir seçenek olarak kalır diye düşünüyorum.
Zaten hazır sistem adı üstünde "tak-çalıştır" demek değil mi? RAM olmadan bilgisayar açılmaz.

Artık hazır sistem ibaresi neredeyse tüm sitelerden tamamen kaldırıldı hocam. OEM sistem olarak geçiyor. Yani istese ekran kartını da çıkarırlar ama öyle de paketin ne anlamı kalır diye sorarlar insana.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öyle saçma şey mi olur ya, RAM'siz PC çalışmayacağına göre boş kasa satsınlar bari, içine çiçek ekeriz. Ekran kartı olmayan APU sistem deseler anlarım da RAM'siz olacak iş değil.

Sektör içinden bilgi vereyim, şu an stoklar eritiliyor size öyle söyleyeyim.

Tamamen eridiğinde ya gerçekten ucuz ve ne olduğu belli olmayan markaların RAM'lerini satacaklar (ki bu RAM'ler piyasa var olan ama hiçbir firmanın kullanmak istemeyeceği no-Brand ürünler.) Ya da bu saçma riski almayıp başlıkta ki gibi RAM'siz satacaklar. Hazır sistemler bundan feci zarar görecek.

Adım adım süreç buna ilerliyor. Elinizde ki bilgisayara iyi davranın, almak istediğiniz cihazı gerekirse borca girin ama bu ay içerisinde alın. RAM krizine yenilerinin de ekleneceği söylentileri var.

Ya da bir diğer seçenek hepinizi PlayStation 5 kervanına beklerim. :)

Evet sana mantıklı gelmemesinin sebebi senin kullanıcı olman, eğer firma olsaydın işler öyle yürümüyor. Neredeyse 3 RAM fiyatına 1 RAM dönemleri başladı, firmalar bu denli bir zararın altından kalkamaz özellikle de Türkiye ekonomisinde.

Aynen öyle. Millet hala kısa sürecek ve geçecek zannediyor ama 2028'e kadar kötüleşerek devam edecek bir trend bu. Alabilen hemen almalı.

Bu tür olaylar gelir, geçer, gider. 1 yıl olur 6 ay olur ama elinde sonunda düzelir merak etmeyin. İllaki birileri çıkar ve üreteceğim der.

Yapma hocam, nasıl bu kadar kısa sürede olur bu işler gözünü seveyim? Kolay değil bu muhabbet.

Aynen öyle. Millet hala kısa sürecek ve geçecek zannediyor ama 2028'e kadar kötüleşerek devam edecek bir trend bu. Alabilen hemen almalı.

RAM üretmek maalesef kolay değil, hani fabrika kur, yatırım yap, ertesi gün elinde ürünler diye bir şey maalesef yok.

Bunun AR-GE'si, çipleri, testleri, pazar payı ve daha sayamayacağım onlarca şeyi içeriyor. Hayır keşke zamanında Windows'un bilgisayar sattırmak için yanında illaki kendi işletim sistemini de satın alma konusunda yaptıkları gibi yalandan bir kriz olsa ama bariz bir kriz bu.

Olur biraz daha RAM uretimine agirlik verirlerse neden olmasin?

Olmaz, arz - talep denen şeyin dengesi başka bir etken yani yapay zeka sistemleri tarafından bozulursa olmaz. Yoksa firmalar da biliyor üretelim hemen satalım diye. Bu kriz başlayalı neredeyse 2 aydan fazla oluyor, sence milyar dolarlık şirketler bu şey dediğin kadar kolay olsa şimdiden harekete geçmezler miydi?

AI ne kadar object-orient mantığa geçiş yaparsa o kadar fazla kaynağa ihtiyacı olacak, AI kullanımı da her geçen gün artacağı için bu kaynağın oranı da artacak. Yani insanlar 18 ila 25 ay arası süreceğini düşünse de bu krizin ben o kadar kısa sürede biteceğini hiç sanmıyorum.

Artık yavaş yavaş donanımların bittiği dönemin başlangıcına giriyoruz. Yakın gelecekte bulut hizmetleri (GeForce NOW gibi) o kadar gelişecek ki donanım fiyatları karşısında insanlar bulut hizmetlerine yönelecek. Düşün internetin iyi, aylık abone olarak 500 birime her şeyi en iyi şekilde oynamayı mı tercih edersin yoksa RAM krizi ve daha fazlasının eklendiği bir gelecekte 5000 birime sistem mi almayı denersin?

Olur biraz dahs RAM uretimine agirlik verirlerse neden olmasin?

Ben şu şekilde düşünüyorum:
A - Yapay zeka sistemleri için büyük sayıda RAM siparişi veren OpenAI gibi şirketler ve bunlara sattığında kar marjın daha yüksek + RAM'leri sağa sola dağıtmadan toplu bir şekilde yolluyorsun. Kemiksiz, baş ağrısız bir kar.
B - Son kullanıcı ve nispeten daha küçük çaplı servis/hizmet sağlayan şirketler. Bunlara RAM sattıktan sonra hizmet sağlaman (hasarlı veya kusurluysa değişim, garanti vb.), dağıtımını yapman, distrübütörlerle pazarlığını yapman lazım.

RAM üreticileri A seçeneğini tercih ediyor doğal olarak. Pastanın büyük kısmı gittikten sonra RAM fiyatının artması doğal. B tarafına da bakmak kalıyor.

Üretmek için farklı bir şirket harekete geçse bile son derece hassas wafer üreten fabrikaları açman, ondan önce birçok ar-ge araştırması, ham madde pazarlığı gibi birçok iş yapması ve üretim hattından çıkanları da test etmesi gerekiyor. Bu da 1-2 seneden çok daha uzun bir süre gibi geliyor bana.

Kaldı ki bazı şirketler 2026'da üretilecek tüm RAM'leri çoktan satın almış bile.

Umarım yanılırım da uzun sürmeden biter.

Yani demem o ki, ya iyi düşünüp imkan varsa şimdi toplamak/almak lazım, ya da elinizdekilere iyi bakın.