0192617362

Uzman
Bu ve birkaç forumda daha önerilmesi üzerine bu güç kaynağını tercih ettim. Genel olarak güvenilir bir marka ve +12'den 62.5 amper verebilmesi yüzünden tercih etmemi söylediler. Sistemim APU olduğu için PCI-e ekran kartı güç kablolarıyla işim yoktu.

Bugün kasanın arkasını incelemeye karar verdim ve bakıyorken bir şey fark ettim. Kutusunda 2 adet PCI-e 6+2 ve CPU 8 pin + 4+4 pin olduğu yazıyordu. Kabloları kontrol ettiğimde bu kablolar ayrı değil de birbirlerine ek yapıldığını gördüm. 6+2 PCI-e kablosu (teknik olarak 8 pin) toplamda 150W güç verebilmekte, 24 pinden gelen gücü de hesaba katarsak 225W verebiliyor teknik olarak. Ben bu sisteme 300W veya üzerinde güç çeken bir ekran kartı taksam sistem yükteyken sorun çıkarmaz mı bu durum?

IMG-20250503-WA0000.webp
IMG-20250503-WA0001.webp
IMG-20250503-WA0002.webp
IMG-20250503-WA0003.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
300 watt çeken kartta zaten en az 8+6pin güç beslemesi gereksinimi olacaktır, sorun olmaz. Bu ATX güç tasarım standartı zaten olması gerekenin üstünde güvenilirliğe sahip. Güç kaynağın da fena değil zaten işini görecektir.

6+2 PCI-e kablosu (teknik olarak 8 pin) toplamda 150W güç verebilmekte

Soketin kapasitesi 150W, kablo ise kalınlığına göre teoride 300W'a yakın bir güç sağlayabilir.

18AWG PCI-e kablosunda, 3 adet 12V hattı var ki hat başına 8A olarak hesaplandığında 288W gibi bir değer çıkıyor. Tabii bu değer sıcaklık, kablo uzunluğu gibi etkenler ile değişebiliyor. Ayrıca soketlerin ve bağlantının kalitesi de önemli.

Son düzenleme:
Soketin kapasitesi 150W, kablo ise kalınlığına göre teoride 300W'a yakın bir güç sağlayabilir.

18AWG PCI-e kablosunda, 3 adet 12v hattı var ki hat başına 8A olarak hesaplandığında 288W gibi bir değer çıkıyor. Tabii bu değer sıcaklık, kablo uzunluğu gibi etkenler ile değişebiliyor. Ayrıca soketlerin ve bağlantının kalitesi de önemli.

Kablo 18AWG kablo 0.75 mm olarak geciyor 8A tasıyamaz Max 6.5 falan.

Kablo 18AWG kablo 0.75 mm olarak geciyor 8A tasıyamaz, max. 6.5 falan.

18AWG kablo, 1 mm çap ve 0,82 mm2 kesit olmalı. Kablonun akım taşıma kapasitesi daha çok voltaj düşmesi ve bundan dolayı oluşacak ısınma ile ilgili. 18AWG ve 0,5 metre uzunlukta bir kablo ile 6,5A akım ile 12V iletilirse; voltaj düşüşü 0.13V, 8A akımda ise 0.16V olacaktır ki her ikisi de ATX standardına göre makul seviyelerde hatta daha da üzeri kağıt üzerinde gayet olası. Lakin ne kadar az akım, o kadar az ısınma tabii.

Bu arada hesaplamalar için şu siteyi kullanabilirsiniz.

Son düzenleme:

18AWG PCI-e kablosunda, 3 adet 12V hattı var ki hat başına 8A olarak hesaplandığında 288W gibi bir değer çıkıyor. Tabii bu değer sıcaklık, kablo uzunluğu gibi etkenler ile değişebiliyor. Ayrıca soketlerin ve bağlantının kalitesi de önemli.

Bu hesapla tek çıkışa ek olarak PCI-e slot gücünü ekleyince 350W+ yapıyor, yani bu PSU'nun RX 7900 XTX ekran kartını tek kablo ile besleyebilmesi demek, bence bu imkansız.

@20424, tabii ki 300W ekran kartını tek kablo ile beslemek pek de tercih edilebilir değil ama kablonun buna izin vermesi mümkün, 225W olmadığı da aşikâr.

PCI-e slotunu, yüksek güçlü ekran kartlarında hesaba katmamak daha iyi olur. Çünkü yüksek tüketimli ekran kartlarında PCI-e slotu güç beslemesinde kullanılmayabiliyor ve tüm güç kablo ile sağlanabiliyor.

@20424, tabii ki 300W ekran kartını tek kablo ile beslemek pek de tercih edilebilir değil ama kablonun buna izin vermesi mümkün, 225W olmadığı da aşikâr.

PCI-e slotunu, yüksek güçlü ekran kartlarında hesaba katmamak daha iyi olur. Çünkü yüksek tüketimli ekran kartlarında PCI-e slotu güç beslemesinde kullanılmayabiliyor ve tüm güç kablo ile sağlanabiliyor.

Gerçekte karşılaştığım sorunlar bu verilerle örtüşmüyor, bu yüzden bu 225W limitini savunuyorum, siyah ekrana düşme, ani kapanma, soket erimesi gibi sorunların altından çoğu zaman bu tek kablodan yüksek akım çekme çıkıyor, bulabilirsem birkaç konu paylaşayım.

Fırsat bulursam bir ampermetre ile PCI-e kablosunun limitlerini test edeceğim, bakalım neler olacak.

O yüzden aşırı iyi işte 8pin tasarım, NVIDIA o yüzden çuvallıyor.

AMD'ye kart üreten firmalardan gen 5 sokete geçenler var.