Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ipli jeton

Uzman
Merhaba. Eski bir HP Server'dan çıkan Seagate Sabit Diski SATA kablosu ile bilgisayara bağladığımda Windows görmüyor. Disk yönetiminde de disk hiçbir şekilde görünmüyor. Aygıt yöneticisinde FB160C4081 adında bilinmeyen bir aygıt beliriyor. İlginç bir şekilde disk BIOS'ta SATA aygıtı olarak görünüyor.

Ancak diski USB-SATA çevirici kablo ile bağladığımda diski görebiliyor, içerisine erişebiliyorum.

Bu neden olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sorunu çözmüştüm ama çözümü yazmaya fırsat olmadı. İki yöntemle çözdüm:

Birinci yöntem:
USB-SATA kablosu kullandım. Disk doğrudan bilgisayarımda listelendi. Kullandığım kablo VIA çipli biraz uyduruk bir şeydi. Not: 12V adaptör gerekiyor.

İkinci yöntem:
Diski doğrudan SATA girişine bağladım. Aygıt yöneticisinde beliren FB160C4081 aygıtının üzerine sağ tıklayıp sürücü yazılımını güncelleştir seçeneğini seçtikten sonra, elle sürücü yükleme kısmına geçtim. Sürücü listesinden disk.sys (Disk sürücü olarak listeleniyor) sürücüsünü gösterdim. disk.sys sürücüsünün görünmesi için 'Uyumlu donanımları göster' kutusunun işaretini kaldırmak gerekiyor.

Windows sürücü uyumsuz, cihazınız zarar görebilir diye bir uyarı verdi. Yine de yüklemek istiyorum diyerek devam ettim. disk.sys sürücüsü birkaç saniye içinde yüklendi ve sabit diskteki bölümler bilgisayarımda listelendi.
Farklı bir sata kablosu ve/veya farklı bir sata portuna takarak denediniz mi acaba? Ayrıca diskpart üzerinde list disk dediğiniz zaman disk listeleniyor mu yoksa orada da mı gözükmüyor kontrol ediniz lütfen.

Teşekkürler. Bir bakayım. Diskin Bios tarafından sorunsuz algılanmış olması ama Windows altında tanınmaması HP'nin yaptığı bir kıllık gibi geliyor bana. Aygıt yöneticisinde bilinmeyen FB160C4081 aygıtının donanım kimliğine baktığımda SCSI/FB160C4081/ifadesi yer aliyor. Ama disk SATA.

IMG_20240824_075424.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Aga büyük ihtimal HP bu diski kendi için ürettirdi ve içine sadece serverin okuması için bir sistem koydu önerim içindekileri al yedekle sonra format at fat veya benzeri bende yaşadım dedimi yaparsan çözülebilir.

HP için özel bu yüzden Windows okumadı.

Son düzenleme:
Sorunu çözmüştüm ama çözümü yazmaya fırsat olmadı. İki yöntemle çözdüm:

Birinci yöntem:
USB-SATA kablosu kullandım. Disk doğrudan bilgisayarımda listelendi. Kullandığım kablo VIA çipli biraz uyduruk bir şeydi. Not: 12V adaptör gerekiyor.

İkinci yöntem:
Diski doğrudan SATA girişine bağladım. Aygıt yöneticisinde beliren FB160C4081 aygıtının üzerine sağ tıklayıp sürücü yazılımını güncelleştir seçeneğini seçtikten sonra, elle sürücü yükleme kısmına geçtim. Sürücü listesinden disk.sys (Disk sürücü olarak listeleniyor) sürücüsünü gösterdim. disk.sys sürücüsünün görünmesi için 'Uyumlu donanımları göster' kutusunun işaretini kaldırmak gerekiyor.

Windows sürücü uyumsuz, cihazınız zarar görebilir diye bir uyarı verdi. Yine de yüklemek istiyorum diyerek devam ettim. disk.sys sürücüsü birkaç saniye içinde yüklendi ve sabit diskteki bölümler bilgisayarımda listelendi.

Çözüm