omeraltinova

Başarılı
Merhaba, kasım ayında satın aldığım HP Victus bilgisayarım açıldığı ilk anlarda ve Netflix, AppleTV, GeForce Experience gibi uygulama ve web sitelerinde ani mouse takılma problemi yaşatıyor. Aynı zamanda bilgisayardaki bütün oyunlarda ani FPS düşüşü, stabil olmayan FPS ve çok düşük %1 Low FPS problemi de var. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Bilgisayarımın özellikleri:
Model kodu: S0007NT
İşlemci: Ryzen 7 7840HS
Ram: 2x8GB 5600Mhz CL46
Ekran Kartı: NVIDIA RTX 4070 Laptop 120W sürücü: 551.46
Windows 11 23H2

LatencyMon testleri:

GGAVdMXXkAAayBg.webp

GGAVgt4W8AAb55Y.webp

Sorunu çözmek için şu ana kadar denediğim şeyler:
  • Windows 22H2'den 23H2'ye geçiş
  • BIOS sıfırlama
  • Windows içinden sıfırlama
  • DDU ile driver silip tekrar yükleme
  • HPET kapatma
  • OCCT ile stabilite testleri

Son düzenleyen: Moderatör:
Anladım hocam. Anakartınızda hiçbir şekilde problem bulunmuyor. Sorun tamamen limitlerden kaynaklı. Oyun esnasında işlemcinin 60-70W ve üstü çekmesi gereken yerde işlemci limiti aşamadığı için kısa süreli drop yiyorsunuz. AAA+ oyunlarda drop yemeniz mümkün değil, bu dediğim durum işlemci bazlı oyunlar için geçerli.

Eğer yapmadıysanız:

Pil güç modunu En iyi performansa getirin. Omen Gaming Hub'a, Performance Control sekmesinden Power Mode'u Performance ayarına getirin. Graphic Switcher sekmesinde de Discrete seçeneğini açın.

HP'nin BIOS güncellemesi getirip limitleri gevşetmekten başka çareniz yok.

Denetim masasındaki bu ekran dışındaki tüm ayarlar performansa ayarlı. Benim anlamadığım AMD sitesinde 35-54W olarak gözüken işlemci 60-65W değerlerinde nasıl çalışıyor ve belirtilen TDP değerlerinden yüksek güç tüketmesine rağmen nasıl droplara neden oluyor? İşlemci %100 kullanılmadığı durumlarda bile bunlara neden olması çok saçma.

1707836239654.webp

Denetim masasındaki bu ekran dışındaki tüm ayarlar performansa ayarlı. Benim anlamadığım AMD sitesinde 35-54W olarak gözüken işlemci 60-65W değerlerinde nasıl çalışıyor ve belirtilen TDP değerlerinden yüksek güç tüketmesine rağmen nasıl droplara neden oluyor? İşlemci %100 kullanılmadığı durumlarda bile bunlara neden olması çok saçma.

Eki Görüntüle 18486

İşlemciniz zaten 35-54 W aralığında çalışıyor o konuda sıkıntı yok. 60-65 W dediğimiz değer işlemcinin yükteki gösterdiği performans. Lenovo LOQ modelde 7840HS işlemci 110 W çekiyor bench esnasına girdiğinde lakin Victus modelde 60 W'ta tıkanıyor. Burdaki sıkıntı HP'nin dengesizliği. Normalde ısınan bir model olmamasına rağmen hatta AMD Victus modeller İntel Victus modellerden daha soğuk çalışmasına rağmen 13500H'tan daha az güç çekip throttling yaratıyor işlemci. İntel modeller de kötü durumdaydı lakin BIOS güncellemeleriyle biraz toparladılar. AMD modeller için hâla adım atılmadı lakin bu yılın çeyreğinde yeni güncelleme geleceği söyleniyor. Umarım bu sorunu çözerler AMD modeller için.

İşlemciniz zaten 35-54 W aralığında çalışıyor o konuda sıkıntı yok. 60-65 W dediğimiz değer işlemcinin yükteki gösterdiği performans. Lenovo LOQ modelde 7840HS işlemci 110 W çekiyor bench esnasına girdiğinde lakin Victus modelde 60 W'ta tıkanıyor. Burdaki sıkıntı HP'nin dengesizliği. Normalde ısınan bir model olmamasına rağmen hatta AMD Victus modeller İntel Victus modellerden daha soğuk çalışmasına rağmen 13500H'tan daha az güç çekip throttling yaratıyor işlemci. İntel modeller de kötü durumdaydı lakin BIOS güncellemeleriyle biraz toparladılar. AMD modeller için hâla adım atılmadı lakin bu yılın çeyreğinde yeni güncelleme geleceği söyleniyor. Umarım bu sorunu çözerler AMD modeller için.

LOQ'un adaptörü kaç W acaba? Victuslarda 230W adaptör olduğu için 110W seviyelerine çıkabileceklerini düşünmüyorum.

Birde 180 FPS alabilecekken 150 alsam okey derim ama FPS sabit değil sürekli düşüyor artıyor Fortnite oynarken sürekli FPS değişmesi ve %1 low düşük olması sebebiyle oyun zevkim kayboluyor birde üstüne arada oyun donuyor.

Son düzenleme:

Windows Update Cuma günü otomatik olarak F14 sürümüne güncelledi ama sanırsam revizyon edilen versiyon değildi. Sabah tekrar kontrol edip güncelleyeceğim.

Düz F14 için performansta pek bir gelişme yok GPU tabanlı uygulamalarda ilk açılışta ani takılmalar devam ediyor. GeForce Experience yerine beta olan NVIDIA App uygulamasına geçiş yaptım ve oradaki mouse takılması çözüldü gibi ama artık %1 Low FPS göremiyorum :rolleyes:

Cihazı teknik servise götürmedim çünkü burada ve başka yerlerde sorunun işlemci güç limitlerinden olduğunu söyleyen mesajlar gördüm ve bu kafamı karıştırdı. Daha işlemci odaklı sorun yaşayan ve 3 kez anakart değişimi yapılan arkadaşım 4.de yeni cihazla değişim yaptı ve sorunu çözüldü. O yüzden götürüp götürmeme konusunda arada kaldım.

Wi-Fi ve parlaklığın olduğu panel ve ayarlar da donarak açılıyor. Gariptir ki bu sadece ilk tıkladığımda oluyor. 2. açışımda sorun olmuyor.

Bazen bana da oluyor Intel driver ile ilgili sorun galiba.
Windows Update Cuma günü otomatik olarak F14 sürümüne güncelledi ama sanırsam revizyon edilen versiyon değildi. Sabah tekrar kontrol edip güncelleyeceğim.

Düz F14 için performansta pek bir gelişme yok GPU tabanlı uygulamalarda ilk açılışta ani takılmalar devam ediyor. GeForce Experience yerine beta olan NVIDIA App uygulamasına geçiş yaptım ve oradaki mouse takılması çözüldü gibi ama artık %1 Low FPS göremiyorum :rolleyes:

Cihazı teknik servise götürmedim çünkü burada ve başka yerlerde sorunun işlemci güç limitlerinden olduğunu söyleyen mesajlar gördüm ve bu kafamı karıştırdı. Daha işlemci odaklı sorun yaşayan ve 3 kez anakart değişimi yapılan arkadaşım 4.de yeni cihazla değişim yaptı ve sorunu çözüldü. O yüzden götürüp götürmeme konusunda arada kaldım.

Kardeşim alakası yokmuş BIOS ile bende de var aynı sorun hemde Victus-15. Intel grafik güncellemesi yapınca başladı sorun.

Tekrar BIOS güncellemesi yapıp Fortnite'ta test ettim. DX12 orta ayarlarda(gölge, yansıma vs. kapalı) GPU kullanımı %90, CPU kullanımı %60-70 civarında fakat FPS 200'i pek geçmiyor. Arada düşüşler ve %1 Low düşük olduğu için akıcı hissettirmeme durumu devam ediyor. Dikey senkronizasyon bir nebze akıcılığı geri getiriyor. CS2'de ise FPS tamamen tutarsız. Yüksek ayarlarda 250-300FPS arasında sonra bir anda bakmışım 130-160FPS arası dolaşmaya başlamış.